Bir aracın uzun ömürlü olması, yolda problem çıkarmaması, büyük maddi kayıplara yol açacak hasarlara yol açmaması için bakımlarını düzenli yapmak ne kadar önemliyse; aynı ölçüde temizliğinin yapılması da önem arz ediyor. Yılların verdiği tecrübeyle araç genel temizliği, detaylı temizlik hizmeti, far temizliği, boya koruma, jant temizliği ve benzeri aracın tüm aksamlarının temizliğini yapan Sehna Auto Center’in İşletme Müdürü Ahmet Ayhan ile araç temizliği üzerine konuştuk. 

Ahmet Bey öncelikle bize Sehna Auto Center’i tanıtabilir misiniz?

Şirketimiz 1997 yılında kozmetik ürünleri üzerine faaliyet gösteren bir iş yeri ile çalışmalarına başladı. Bu işletme devam ederken oto kiralama işine de yöneldik. Halihazırda kozmetik üzerine çalışan iş yerimiz ve oto kiralama işletmemiz çalışmalarına devam ediyor. Sehna Auto Center olarak da oto yıkama ve bakım hizmetleri üzerine yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Merkez Makro Market’in kapalı otoparkındaki işletmemizde müşterilerimize güvenilir ve temiz hizmet vermeye gayret gösteriyoruz. 

Burada sadece oto yıkama mı yapılıyor, farklı hizmetler de sunuluyor mu?

Oto yıkama aslında bu işin genel adı diyebilirim. Burada araçların genel temizliğinin yanı sıra, dezenfekte, detaylı yıkama, boya koruma, far temizliği, cam filmi, küçük kaporta hasarlarının yapımı, araç süslemesi gibi hizmetleri yapıyoruz. Yani nasıl ki bir insan belli dönemlerde kuaföre gitme ihtiyacı hissederse, araçların da belli dönemlerde kuaföre gitmeye ihtiyacı vardır. Oto kuaförü üzerine sunulabilecek bütün hizmetleri sunuyoruz. 9 kişiden oluşan ve tamamı işinin ehli olan bir ekibimiz var. 

Otomobiller insanlar için özellikle de erkekler için çok önemlidir. Daha çok hassasiyet gösterirler. Siz de bu sektörde olduğunuz için bu hassasiyete sahip insanlara sürekli iç içesiniz. Nelerle karşılaşıyorsunuz? Neler talep ediliyor sizden?

Müşterilerimizin büyük bir çoğunluğu araçları konusunda sizin de belirttiğiniz üzere oldukça hassaslar. Öyle ki birçok müşterimiz aracı yıkanırken fırça değdirilmesini dahi istemiyor. Olabilir, saygı duyuyoruz. Hatta öyle ki, müşterilerimizin mantıklı ve makul isteklerini genele yayıyoruz. Örneğin araçlarımızı yıkarken biz fırça kullanmıyoruz. Yaptığımız işin temelinde temizlik, temizlerken de o aracın sahibini memnun edebilmek var. Bu anlamda kaliteden de taviz vermiyoruz. Detaylı temizliklerde dünya markası olan markaları tercih ediyoruz. Detaylı temizlikleri yıkamacı arkadaşlarımız değil, bu alanda uzmanlaşmış olan arkadaşlarımız yapıyor. Kaportadaki ince çizikler varsa bunları alırız. Kaporta üzerinde kireç izi varsa onları temizleriz. Motor kısmında ise motor koruma ürünlerini kullanırız. Motoru susuz yıkarız. Yıkama işlemi bittikten sonra motoru koruyan bir tabaka oluşur. Nikelajların yenilenmesi, plaka nikelajı yapılması gibi ekstralarımız da oluyor. Yine oto parfümeri üzerine müşterilerimize geniş ürün çeşitlerimizden seçenekler sunabiliyoruz. Yani dediğim gibi müşterimizi memnun bir şekilde buradan göndermek için ne gerekiyorsa tüm detayları ile onu uygulamaya çalışıyoruz. 

Detaylı temizlik denildiğinde birçok faktör giriyor işin içine. Ne kadar zamanınızı alıyor bir aracın detaylı temizliği?

Yapılacak olan işlemin detayına göre değişmekle birlikte detaylı temizlik hizmeti en az bir günümüzü alır. Yine boya koruma için de aracın en az bir gün boyunca burada kalması gerekir. Far temizliği de bizim üzerinde titizlikle durduğumuz bir konudur. Çünkü görsel olarak aracın görüntüsünü bozduğu gibi, gece görüş açınızın da düşmesine neden olur kirli far camları. Bu açıdan yolculuğun güvenliği için far temizliği önemlidir. Stop lambalarıyla ilgili de aynı işlemi gerçekleştiriyoruz. Stop lamlarının cam kısımları zamanla eskiyip soyulabiliyor. Buraları film geçirerek en az maliyetle müşterinin değiştirmesine gerek kalmadan bir süre daha kullanabilmesini sağlıyoruz. Daha sonra koltuk kılıfların yırtıklar veya hatalar vardır. Detaylı temizliğin içerisinde bunları da yapıyoruz. Lüzumu varsa, müşterinin de onayını alarak değiştirebiliyoruz. Yani müşteri aracına yönelik nasıl bir hizmet istiyorsa onu yapıyoruz. Dahası bizim yapabileceğimiz bir şey değilse de ilgileniyoruz. Örneğin bir müşterinin aracının camında çatlak varsa ve bunu değiştirmemizi talep ediyorsa bunu da yaparız. Bunu yaparken de en az maliyetle müşterimize aracını teslim etmeye çalışıyoruz. 

Yılda araçlar en az iki defa bakıma giriyor. Söylediklerinizden hareketle detaylı araç temizliği de belirli periyodlarla yapılması gereken bir şey midir?

Kesinlikle aynen öyle. Bir aracın yağını değiştirmek gibi, genel bakımlarını yapmak gibi detaylı temizliğini yapmak da ihtiyaçtır. Tabi bu sizin kullanım durumunuza göre de değişir ama yılda bir defa aracın genel temizliğinin yapılması gerekir. Aracınızla tatile gidiyorsunuz, yıl boyu kullanıyorsunuz, küçük çocuğunuz vardır arabaya kusabiliyor. Ya da ikinci arabada çok başımıza gelen bir şey var. Özellikle ikinci el araçlarda yeni alındıklarında detaylı temizliği tavsiye ediyoruz. Çünkü temizlenmeden önceki hali o kadar işlemiş ki artık koltukların ve diğer detayların rengi bile değişmiş olabiliyor. Aracın içerisine sinmiş olan ağır sigara kokusunu dahi alıyoruz. Detaylı temizliği yapıldığında ise müşteri bu kez hayretle bakıyor. Yani temizlik imandan gelir deriz. Aslan yattığı yerden belli olur. Bu anlamda etrafımız, iş yerimiz, evimiz nasıl temizse, arabamız da o şekilde temiz olmalıdır. 

Ahmet bey günlük araç yıkama kapasiteniz nedir?

Günlük en az 100 aracı rahatlıkla yıkayabileceğimiz bir kadromuz var. İşletmemiz iş merkezlerine, belediyeye ve KOSKİ’ye yakın olduğu için müşterilerimizin bir kısmı araçlarını sabahtan bırakıp akşama alacağını söylüyor. Bir kısım müşterilerimiz de işlerini halledip gelene kadar araçlarını yıkamamızı istiyor. Acil yıkama hattımızda işi acil olan müşterilerimizin araçlarını yıkıyoruz. Tabi bu demek değil ki hızlı bir şekilde yıkayıp daha az özeniyoruz. Aynı özeni gösteriyoruz ama o aracı müşterimizin işi acil olduğu için diğerlerini aksatmayacak şekilde öne alıyoruz. 

Peki müşterilerinizden olumlu ya da olumsuz tepkiler aldığınız oluyor mu?

Tabi müşterilerimizin geri dönüşleri oluyor. Bizim müşterilerimizin büyük bir bölümü uzun yıllardır birlikte çalıştığımız insanlar. Müşterilerimizi de araçlarını da iyi tanıyoruz. Genelde tepkiden ziyade beğeniye ve teşekküre ilişkin dönüşler oluyor. Ama zaman zaman öneriler ve şikayetler de olmuyor değil. Hata yapılabilir, yanlış veya eksik bir şey yapılmış olabilir. Şayet müşterimiz bize aracının herhangi bir yerindeki yıkamaya ilişkin beğenmediği bir yeri göstersin, hiç bahane aramadan aracını bir dahaki geldiğinde ücret talep etmeden yıkarız. Yani işin temelinde müşteri memnuniyeti var. Bizden memnun bir şekilde buradan ayrılan müşteri bunu çevresindekilerle paylaştığında belki bize onlarca müşteri getirir. Yani biz 10 yıldır buradayız ve müşterilerimizi artık ailemizden biri gibi görüyoruz. 

Ahmet bey, bugün içerisinde bulunduğumuz ekonomi koşulları insanları daha tasarruflu ve tedbirli olmaya itti. Bunun size bir yansıması oldu mu?

Bahsettiğiniz gibi artık daha tasarruflu olmak gerekiyor. Biz de yapacağımız harcamalarda daha dikkatli ve tasarruflu olmaya çalışıyoruz. Eskiden haftada en az bir kere aracını yıkatan müşterimiz 10-12 günde bir gelmeye başladı. Bütün esnafı etkilediği gibi döviz endeksli bu durum doğrudan ya da dolaylı bizi de etkiledi. 

Bu süreci en az zararla atlatabilmek adına bir indirim ya da kampanya yaptınız mı?

Ekspres temizlik dediğimiz iç detaylı temizliği iç dış yıkama haricinde 200 liraya yapıyorduk. Şu anda yıkaması da dahil olmak üzere 120 liraya kadar düşürdük. Yani sirkülasyon olsun, işlerimiz duraklamasın, en azından günü zararsız kapatalım diye düşünüyoruz.  Yine boya koruma da daha önce 300 liradan başlıyordu. Şimdi 250 liraya boya koruma yapıyoruz. Diğer yandan detaylı temizlik ve boya korumada kullandığımız malzemelerin bir kısmı dolara endeksli. Bizim de aldığımız temizlik malzemelerinin fiyatları yükseldi. Elektriğe ve suya da zam geldi. Ama yine de elimizden geldiğince kâr etmesek de bu hizmetleri sunmaya çalışacağız. Müşterimizi kırmamak için elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. 

Genel olarak yıkama fiyatlarınız nedir?

İç dış yıkamayı 30 liraya yapıyoruz. Motor temizliğini de dahil ettiğimiz zaman 50 lira. İç detay temizliği ve koltuk temizliğini 120 liraya yapıyoruz. Boya korumayı 250 liraya yapıyoruz. Pasta cila işlemlerini 150 liraya yapıyoruz. Bu işlemlerin hepsi profesyonel ve işini en iyi bilen arkadaşlarımız tarafından yapılıyor.  

METE ALİ MAVİŞ

Editör: TE Bilişim