AK Parti İL Başkanı Hasan Angı gündemdeki başlıkları ve Konya yatırımlarını gazetemize değerlendirdi. Müteahhidin zarar etmesi sebebiyle YHT Garı gibi bazı yatırımların kesintiye uğradığını anlatan Angı, yeni olumlarla ilgili de “gündemimde yok, herkes işine baksın” dedi.

2019 yılını değerlendirir misiniz?

2018 yılı Ağustos Ayında bir kısım finansal merkezlerin ekonomik anlamda saldırılarına karşı alınan tedbirler ile 2019 yılı yeni bir dönem olarak başlamıştı. İl bazında baktığımız zaman da ekonomide tekrar yükselişe geçme dönemi olarak zor bir yılı geride bırakıyoruz. 2019 yılı tabi ki yatırımlara da yansıyan bir dönem oldu. Tasarruf tedbirlerinin getirdiği bir takım ödenek kısıtlamalarına rağmen birçok proje yine devam etti. 2019 yılının 2018’e göre biraz daha iyileştiğini görebiliyoruz. Bunlara bakarak da 2020 yılının biraz daha iyi geçeceğini söylemek mümkün. Siyaseten yerel seçimler Türkiye’de önemliydi. Konya olarak baktığımız zaman da Cumhur İttifakı olarak yüzde 70 gibi ciddi oy yüzdesi ile 28 ilçeyi kazandık ve büyükşehirler içerisinde en yüksek yüzdeyi de yakalamış olduk. Değerleri hemşehrilerimize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin yapacak çok işi var. Gerek içeride gerekse dışarıda yaşanan gelişmeler size hedefleriniz noktasında güçlükler çıkarabiliyor. Buna rağmen hedeflerimizden hiç sapmadık, mücadelemiz devam ediyor.

YHT Garı neden bitirilemedi?

Bazı projelerde müteahhitler dönem dönem zarar edebiliyor.  Ya da firmanın başka işlerinden dolayı zora düştükleri, çalışmaz hale geldikleri olabiliyor. YHT Garı’nda da aynı durum yaşandı. Dolayısıyla işin tasfiye edilmesi ve kalan işlerin tamamlanma süreci de yaşandı. Burada yaşanan da bu.

Rizeli bir müteahhide mi verildiği doğru mu?

Firma kim bilmiyorum. Sadece o projenin tamamlanması değil Devlet Demir Yolları’nın Konya’daki Banliyö Hattını çift hata çıkararak Büyükşehir’in kullanımına sunması ile ilgili de protokolleri vardı. Bu çerçevede de sinyalizasyonla ilgili de ilaveleri yapıldığını biliyorum. Ama hangi firma, kaça aldı? gibi bilgiler bende yok. 2020’nin yazına kalan işlerin tamamlanıp Konya’nın hizmetine sunacağız inşallah.

Lojistik Merkez’de son durum nedir?

Burası da aynı şekilde müteahhidin zora düşmesiyle alakalı bir durum. Burayla ilgili tasfiye süreciyle alakalı bir karar alınmadığını ve tasfiye edildikten sonra da ikmal işleriyle alakalı bir ihale sürecinin çalışmaları devam ediyor. Henüz tasfiye edilmiş durumda değil.

Konya’nın iptal edilen projesi oldu mu, diğer projelerde son durum nedir?

Konya’da başlanmamış işler bekletiliyor. Başlanmış işler ise ödenek azaltılsa da devam ediyor. Bitmesini istediğimiz bazı işler var ki; bunlarla ilgili mücadelemiz devam ediyor. Bunlardan bir tanesi de Çevre Yolunun ikinci etabı. Konya’nın transit trafiğini rahatlatacak bir proje ve birinci etap bitti hizmete açıldı. İkinci etabının da hızla tamamlanması ve üçüncü etap sürecinin de hızla başlatılması en öncelikli hedeflerimizden birisidir. Konya’nın tarımsal sulaması önemli. Bununla ilgili Mavi Tünel kapsamındaki yürüyen işlerdeki ikinci etabının da 2 yıl içinde bitirilmesi planlandığından oralarda ödenek sıkıntısı çekilmedi. Afşar Barajı’ndan gelecek suyun tünelle Bağbaşı Barajı’na aktarılması işi iyi gidiyor. Diğer taraftan barajların su tutabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bir an önce bu çalışmaların hızla bitirilerek Konya’nın hizmetine sunmayı planlıyoruz. Konya’nın tüm projeleriyle ilgili çalışmalarımız ve takibimiz sürüyor.

Şehir Hastanesi ulaşımı konusunda çalışmalar var mı?

Büyükşehir Belediyemiz hafif raylı sistemle mevcut tramvay depolama alanının yer değiştirilerek o hattın hastaneye kadar devam ettirecek bir proje çalışması hastaneden sonra da organize organizelere kadar devam edecek bir proje çalışması var. İnşallah bununla birlikte de toplu ulaşım meselesi de çözülecek.

Konya’da ulaşım ve su zammı konusunda çok polemik yaşandı. İndirim konusunda bir çalışma olabilir mi?

Seçim dönemi sonrasında üzerinde konuşulan başlıklar. Bu konu birçok belediyenin seçim vaatlerine dönüşen bir konu haline geldi. Sonradan baktığınız zaman da Ankara, İstanbul, İzmir hepsi de vaatlerini unutarak zam yaptı. Belediyelerin ulaşım hizmetleri eksiksiz yerine getirebilmesi adına öncelikle bu işin bütçesini oluşturması gerekiyor. Ulaşımı da ücretsiz yapabilirsiniz suyu da bedava verebilirsiniz. İdareler geliri olmadan bu yapıyı nereye kadar götürür? Otobüslerinizi yenileyemediğiniz zaman eleştiriler başlıyor. Bir taraftan elinizdeki filoyu yeni araçlarla donatacaksınız bir taraftan da yeni araçlar ve yeni güzergahlar ile hizmet standardını yükseltmeniz gerekiyor. Böyle bir ortamda gelir gider dengesini hesap ettiler. Maliyetler ve yenilemelerle ilgili Türkiye’de bu artışlar oldu. Olabildiğince öğrencilerle ilgili kolaylıklar getirilmeye çalışıldı. 65 yaş üstü için kolaylıklar getirildi. Bir taraftan trafiği çözmeniz için ciddi projeler geliştirmeniz gerekiyor. Bunların en önemlisi metro projesiydi. Ki bunu bakanlık yapacak. Metroyu belediye yapmaya kalksa kaç yıllık bütçesini metroya ayıracak ve bunu döndürebilmesi için de hangi ücret politikası ile taşıma yapacak? Hükümetimizin Konya projelerine verdiği ödenek ve destekler önemli. Bir taraftan da Büyükşehir Belediyemizin hizmet kalitesini daha da yukarılarılara çıkarabilmek adına bu artışları yapması gerekiyor. Hiçbir hizmetin karşılıksız yapılması mümkün değil. Konya’da bugün daha kaliteli su tüketiyoruz.

Yeni siyasi  oluşumlar konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bu konu ne zihnimi ne de gündemimi meşgul etmiyor. Biz işimize bakıyoruz. AK Parti olarak bu şehirde her seçimde en yüksek desteği almış, hemşehrileriyle bütünleşmiş bir parti olarak hizmetlerimizi yürütmek adına çalışmalar yapıyoruz. Değerli bakanlarımızın Konya adına yürüttüğü projelerin takibi ve coğrafyası en büyük bir ilimiz olarak biz işimize bakıyoruz. Ne kendimizi yormaya ne de gündemimizi meşgul etmeye bir niyetimiz yok.  Ama şunu üzülerek ifade etmeliyim. Parti kurabilirsiniz ama falan yere çağrılmadık bunu AK Parti’den bilelim ya da yok AK Parti vekilleri bizi aradı, aramadı üzerinden gündem olalım bunlar aslı olmayan şeyler. Milletvekillerimiz ortak açıklama yaparak böyle bir şeyin olmadığını da ifade ettiler zaten. Polemik konusu olsun biz gündemde kalalım derdindeler. Oturun işinize bakın. Partilerin kuruluş döneminde ne gibi zorlukları olduğunu AK Parti’nin il başkanlığı yapmış birisi olarak bu işlerin nasıl yürütülmesi gerektiğini bilen bir adamım. İşlerine bakmak yerine AK Parti’ye laf söyleyerek gündemde kalmaları şık durmuyor. İnsani olarak velev ki biri arayıp hayırlı olsun deseydi. Kendilerine ne kazandıracak bize ne kaybettirecek? Demek ki bu tür şeylerle kendilerini gündemde tutmak istiyorlar. Türkiye’de ilk defa parti kurulmuyor. Sürekli yeni oluşumlar gördük. Bir kısım ilk seçime bile giremeden oluşumu feshetmek zorunda kaldı. Sonra o partilerin genel başkanları gidip başka partilerden milletvekilliği yapmaya çalıştı.

Konya’da Gelecek Partisi’ne geçecek belediye var mı?

Niye geçsin? Geçmesi için bir sebep olmalı. İnsanların tercihlerinin bir sebebi olmalı. Aktif milletvekillerinden şu kadar geliyor, bu kadar geliyor gibi yaygara yapılıyor ama bakacağız zaman ne getirecek?

2020 yılından beklentiler nelerdir?

2020 yılının 2019’a göre daha iyi geçeceğini umut ediyoruz. Ekonomik veriler bunu gösteriyor. Belediyeler noktasında projelerin yürütüleceği bir yıl olacak. Diğer taraftan Konyalı sanayicilerimizin Aselsan ile birlikte kurdukları şirketin yatırımı başladı. Savunma sanayiinde önemli yatırımlar yapacak ve lokomotif oluşturacak bir yatırımdan bahsediyoruz. Konya için farklı bir iklim oluşturacak. Hem şehir adına hem de ülke adına rahat bir yıl olması da hepimizin en önemli temennisi.2020 yılı hem merkezi hükümet hem de belediyelerimizin hizmet dönemi olacak bir yıl olmalı. Önüne bakıp işlerini gördüğü bir dönem olarak gördüğümü söyleyeyim.

M. Ali Elmacı

Editör: TE Bilişim