Romatoid artrit tanısı almış bir bireyseniz yaşam kalitenizi arttırmanız gerekmektedir. Bağışıklık sisteminin vücudun kendi eklem dokusuna saldırması sonucu oluşmaktadır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması, anti inflamatuar bir beslenme programı ile medikal tedaviyi destekleyici mutlaka bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Hastalık tanısı almış kişiler, neden olduğu kronik enflamasyonlar kişilerin kilo kaybını, kas yıkımı ve protein ihtiyacını arttırabilir. Bu kişiler kaşeksi (aşırı kilo kaybı) ve kas yıkımı riski ile karşı karşıya kalabildikleri gözlenmiştir. Küçük eklemlerin olduğu el ve ayaklarda, diz, kalça ve omuz eklemlerinde etkisini görüldüğü gibi, iltihap sonucu eklem yüzeyi şişer, aşırı hassasiyet ve ağrıya neden olur. Romatoid artirit sistemik bir hastalıktır. Yani kalp ve akciğerler dahil tüm vücut etkilenebilir, nadir de olsa gözleri de etkileyebileceği için göz kontrolleri yapılmalıdır.

Omega-3’den zengin beslenmesi gerekirken, Omega-3 desteği ile beraber, deniz balıkları, keten tohumu, ciya tohumu ve ceviz beslenmede yer almalıdır.  Balık yağları, semptomları azalttığına yönelik çalışmalar mevcut olduğu gibi, şişlik, hassasiyet süresini, sabah olan tutuklukları ve eklem ağrılarını azalttığına yönelik çalışmalar vardır. Akdeniz tipi beslenme olarak, balık, yağsız et, sebze meyve tüketiminin bol olduğu, zeytinyağı, kepekli tahıllar, yağlı tohumları içeren bir beslenme profili izlenmelidir. Kolajen desteği de almalıdır. Romatoid artrite neden olan kronik inflamasyonu sızdıran bağırsak kaynaklı olabileceği için, ikinci beynimiz olan bağırsağın onarımında et, kemik, tavuk suyu gibi kolajen içeren besinlerin öğünlerde yer alması gerekir. Eklemden sorumlu tip2 kolajen ve beraberinde tip 1-3 kolajen önerilmektedir. Bu hastalık da sürekli yorgunluk hissedildiği için demir düzeyleri kontrol edilmeli, anemi tanısı almış ise demirden zengin beslenilmelidir. Demirle birlikte C vitamini almak emilimi arttıracaktır. Kalsiyumdan zengin beslenmek çok önemlidir. Folik asit ise, kullanılan ilaçlar vücuttan folik asit atımına sebep olduğu için bu süreçte folik asit desteği önemlidir. Araştırmacılar, artriti olan bireylerin D vitamini yönünden yetersizlik yaşadıklarını belirterek, 2 binden fazla birey üzerinde yapılan çalışmalarda D vitamini yetersizliğinin kronik, ağrılı ve bireyin yaşam kalitesini düşüren eklem hastalığı romatoid artritle bağlantılı olduğunu kanıtlanmıştır. Bunun için hastanın kesinlikle D vitamini değerlerinin incelenmesi gerekir. Eksikliği varsa takviye başlanmalıdır. Bunun yanında güneşli havalardan faydalanın. D vitamini yetersizliğinde, kronik ağrı, sıklıkla enfeksiyon, mide ve bağırsaklarla ilgili sorunlar, depresyon ve güçsüz kemikler oluşmaktadır.

Fasulye yüksek lif içeriği ile inflamasyon belirtisi olan C-reaktif protein (CRP) seviyenizi düşürmeye yardımcı olabildiği için tüketilmelidir. Brokoli serbest radikal hasarından koruyan A, C ve K vitaminleri ile doludur ve kalsiyum kaynağı olduğu için beslenmede yer verilmesi önemlidir. Kiraz meyvesi antosiyaninler adlı kimyasallar, iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan güçlü antioksidanlardır. Turunçgiller, iltihaplı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek C vitamini kaynaklarıdır. Somon, ringa balığı, sardalye, uskumru, ton balığı ve hamsi harika omega-3 kaynaklarının tüketim sıklığı arttırılmalı, özellikle okyanus balıkları tüketilmelidir. Ceviz, kanola yağı ve soya fasulyesi, farklı türde bir omega-3 yağ asidi açısından zengindir. Zencefil, bir iltihap önleyici olduğu için kullanılmalı, Zerdeçal, kurkumin bir antiinflamatuar olarak şişliği ve ağrıyı önlemeye yardımcı olduğu için kullanılmalıdır. Yeşil çay, iltihabı azaltabilen ve kıkırdak yıkımını yavaşlatabilen antioksidanlar olan polifenolleri içerir. Romatoid artrit, eklem hasarını engelleyebilen epigallocatechin-3'e (EGCG) sahip olduğu için bunlara beslenmenizde yer verin.

Şeker ve şeker içeren besinler, tatlandırıcılar, trans yağları içeren besinler, omega-6 yağ asitleri, tahıl ve kurubaklagillerden uzak durulmalıdır. Asidik meyvelerde yer alan portakal, limon ve bunun yanında sebzelerde domates, patlıcan, patates eklemlerdeki ağrıyı arttırabilmektedir.

Bazı hastalarda su ve tuz tutumu olduğundan, beslenmede tuz sınırlandırılmalıdır. Bazı hastalarda da alerjik duyarlılık arttığı için yenilen besinlere dikkat edilerek kendini deneme yanılma yoluyla gözlemlemelidir. Sindirimde bazı problemler yaşayabilen bu hastalarda gastrit ve ülser görülebilir.

Glutensiz bir diyetinde romatizmal hastalıkların bulgularını azaltacağına dair çalışmalar bulunmaktadır. Ancak sonuçları kesin değildir. Bu nedenle doktor ve diyetisyen önerisi dışında uygulanmamalıdır.

Açlık diyetleri yapıldığında bu hastalıktaki semptomlar azalmakla beraber, enerji içeriklerinin sınırlılığından dolayı sadece kısa bir süre yapılabilmekte ve normal beslenmeye geçişten sonra artrit semptomları yeniden görüldüğü için faydası kesinlikle var diyemeyiz.

Sağlıcakla kalın…