Konya’da bu sene yaz mevsiminin, mevsim normalleri üzerinde sıcak geçmesi vatandaşta gıda sorunu veya kıtlık gibi endişelere neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Kırkgöz ise bu tür sorunların olmadığını vurgulayarak rekoltenin beklenilenden çok daha yüksek seviyelerde gezdiğini açıkladı. Kırkgöz, “Geçen sene çok ciddi bir kuraklık yaşadık. Mahsul kaldıramayacağımız yerler olacak diye düşünmüştük ama arkasından kar yağışları ve bahar yağışları geldi. Ve şu anda geçen senenin üzerinde bir rekolte alıyoruz. Böyle bir verim almak gerçekten güzel oldu. Dolayısıyla Konya’da bir kuraklık ve gıda sorunu söz konusu değil. Üretim devam ediyor. Kuraklık çok ciddi anlamda gelirse gıdalar etkilenir. Ama şu anki kuraklık tarımsal kuraklık değil. İklimsel kuraklık ile tarımsal kuraklık çok ayrı konulardır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde yağış olmadığı zaman buna tarımsal kuraklık diyoruz. Bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde yağış olduktan sonra havaların aşırı ısınması sadece iklimsel kuraklıktır. Bunun ikisinin ayrışması gerekiyor. Dolayısıyla Konya’da tarımsal kuraklık söz konusu değil. Tarımsal üretim artarak devam ediyor. Ama bazı bölgelerimizde bahar yağışları afete de dönebiliyor. Geçtiğimiz dönemlerde Konya’da meydana gelen doludan dolayı bazı bölgelerde mısır ve ayçiçeği tarlalarının tamamen yattığını gördük. Bu tür afetler doğal olduğu için yapabileceğimiz hiçbir şey yok” şeklinde konuştu.

KAR YAĞIŞLARIYLA AÇIK KAPANDI

Konya bölgesinde yaklaşık olarak yüzde 70’lik üretim alanın kıraç alan olduğunu söyleyen Kırkgöz, bu bölgelerdeki bahar yağışlarının çok önemli olduğuna değindi. Kırkgöz, “Bir önceki yıl ise kar yağışlarımız güzeldi. Hatta bu Konya bölgesinde rekor kar yağışlarından biri olarak geçmişti. Ama bahara geldiğimiz zaman bahar yağışlarında dengesizlikler oldu. Kış yağışları bereketli geçtiği için bitkiler bu dengesiz bahar yağışlarından etkilenmedi. Bu yıl başlangıcında sıkıntılar vardı. Hatta tarlalarda tohum kayıpları çok fazlaydı. Ama yaşanan o kar yağışları bu açığı kapattı” ifadelerine yer verdi.

Karatay Belediyesi kariyer programlarını sürdürüyor Karatay Belediyesi kariyer programlarını sürdürüyor

SU KONYA İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR

Konya bölgesinde kıraç alanlar kadar sulu alanların da çok olduğunu dile getiren Kırkgöz, kışın yağan kar yağışlarının yer altı sularını ve barajları doldurmada çok önemli olduğunun altını çizdi. Kırkgöz, “Bu yıl kışın kar yağışı çok fazla olmadığı için Beyşehir Gölündeki su; Konya Havzası, Çumra ve Yarma taraflarındaki bölgelere gelmedi. Bu yıl Beyşehir Gölü’ndeki su seviyesinin düşük olmasından dolayı, kanallara su verilmemesinden kaynaklı olarak Çumra bölgesindeki kuyularda su azalmaya başladı. Kuyular, 80 metrelerden 150-200 metrelere kadar inmeye başladı. Bu da bize Konya bölgesinde kış yağışlarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü Konya bölgesi kapalı bir havzadır, dışarıdan herhangi bir su kaynağı yoktur. Bundan dolayı içerideki su kaynaklarını doğru kullanarak yüksek verim alınması gerekiyor. Su bütün dünya için önemli ama Konya için daha da çok önemli. Suyu doğru ve planlı bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Ama eğer yağış gerçekleşmezse kapalı havza olduğumuz için belli bir aşamadan sonra artık yapabilecek bir şey kalmıyor. “Konya bölgesine daha fazla yağışı nasıl alabiliriz” diye çalışmalar yapmamız lazım. Bu noktada en önemli unsur ağaçtır. Çünkü yağışın bolca yaşandığı yerlere baktığınız zaman oralarda ağaçların da çok olduğunu görürsünüz. Ağaç dikmeyle veya yüksek bölgelerde boş olan arazilere devamlı ağaçlandırma yaparak Konya’ya daha fazla yağış alabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun yanı sıra çiftçilerimizin havza dışından sulama yapabilmeleri için birtakım projeler var. Bunların bir an önce hayata geçmesini biz de bekliyoruz ama Konya bölgesinde olan kuraklık, o suyun geleceği havzalarda da ciddi anlamda var. Bundan dolayı o suyun geleceği yerlerdeki su debilerinde de bazı yıllar düşüş olabiliyor. Ama bir tarafı yaparken ötekine yıkmamak gerekiyor. Önemli olan bir Göksu projesi de var. Göksu’daki su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde Konya’ya bütün suyu getirdiğiniz zaman Göksu’nun gittiği yerdeki tabiatı da bozarsınız. Bu yüzden bunun kontrollü bir şekilde yapılması ve gelen suyu doğru kullanmak gerekiyor. Şu anda Göksu’dan Konya’ya içme suyu geliyor. Ama tarımsal amaçlı gelmiyor. Bununla ilgili bölge müdürlükleri çalışmalarını yapıyorlar. Biz de yakından takip ediyoruz. İnşallah ilerleyen dönemlerde bu projeler hayata geçer ve beklediğimiz su Konya’ya gelir. Bunlar gerçekleşirse Konya çok ciddi anlamda üretim yapan bir il seviyesine çıkar” dedi.

TUBA KAYA