Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), Konya Sanayi Odası (KSO) ev sahipliğinde “Anadolu Seminerleri Konya Buluşması” etkinliği çerçevesinde
“Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları” konulu seminer düzenledi. Programa; KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı ve çok sayıda davetli katıldı.
KONYA İYİ BİR SANAYİ ŞEHRİ
Programda konuşan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın ülkemizin tahıl ambarı olmasının yanında aynı zamanda iyi de bir sanayi şehri olduğuna dikkat çekti. Konya’da 12 Organize Sanayi Bölgesi olduğunu ve şehrin sanayisinin her geçen büyüdüğünün altını çizen Başkan Büyükeğen; “Şehrimiz 3.3 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Türkiye’nin 4. büyük makine ihracatçısıyız. Otomobil endüstrisinde en fazla ihracat yapan 7. şehiriz. Teknoloji imalat oranlarına baktığımızda, düşük teknolojiden büyük oranda çıkmış bulunuyoruz” dedi.
KURUMSALLAŞMAMIZ ŞART!
Konya’daki şirketlerin büyük bölümünün aile şirketi olduğunu belirten Büyükeğen, bu şirketlerde artık iyi eğitimler almış 2. ve 3. kuşakların iş başında olduğuna değindi. Bu durumun, şirketlerin kurumsallaşma ve aile anayasası gibi konulara eğilmesini zorunlu kıldığını vurgulayan Başkan Büyükeğen, şunları kaydetti; “Şirketlerimizin aile anayasası ve kurumsallaşma adına daha önemli çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Şirketlerimizi dedelerimiz, babalarımız kurmuş olabilir. Ancak bu şirketler toplumun milli değeri haline gelmiştir. Kurumsallaşma adımları artık mecburiyettir. Şirketlerin sürdürülebilir yapıya kavuşması için kurumsal yapılarını güçlendirmeleri gerekiyor. Bu konuda biz de KSO olarak önemli çalışmalar yapıyoruz. Bugün de burada kurumsallık adına önemli bilgilerin paylaşılacağı bir program yapıyoruz. Bugünkü bilgilerin çok verimli olacağına inanıyorum.”
DÜNYA İLE REKABET İÇİN GÜÇLÜ ŞİRKETLERE İHTİYACIMIZ VAR
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, ülkemizdeki aile şirketlerinin ekonominin itici gücü olduğunu belirtti. Bu anlamda bu şirketlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda adımlar atılmasının önemine değinen Kaya, şunları söyledi; “Hızlı bir dönüşümün yaşandığı ve dinamiklerin çok fazla değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Ve bu şirketlerimiz, bu ortamda ekonomiye can veriyorlar. Ülke ekonomisine değer katan çok sayıda şirketimiz var. Ancak Ekonominin sürükleyicisi dediğimiz aile şirketlerimizin ömrü ortalama olarak 25-30 yıl. Zorlukla kurulan, büyüyen nice şirketimizi daha olgunluk dönemine girmeden, 2. nesle aktarmadan kaybediyoruz. Böyle bir dünyada şirketi kuşaktan kuşağa devretmek için kurumsal bir yapı şart. Tabi kurumsallaşma söylendiği gibi kolay gibi bir şey değil. Amacımız büyük bir ekosisteminin parçası olarak tecrübemizi paylaşıp, uzun ömürlü şirketler sağlamak. Dünya ile rekabet edebilecek güçlü şirketlere ihtiyacımız var.”
KURUMSAL YÖNETİM REKABETÇİ GÜCÜMÜZÜ ARTIRIR
TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka ise, kurumsal yönetimin hayatımızın önemli bir parçası olduğuna değindi. “Kurumsal yönetim konusu başarılı olabilmemiz için her kapıyı açan bir anahtar” diyen Saka, şunları aktardı; “Enteresan bir süreçten geçiyoruz. İçine girdiğimiz süreç öyle bir belirsizlik yarattı ve baskı o kadar arttı ki, geleceği açıklamamızda bizi zorluyor. Dünya üzerinde artık birbiriyle ilişkili çok karmaşık sorunlarla karşı karşıyayız. İçinde bulunduğumuz coğrafyada gelişmeler ortada, Asya’daki gelişmeler, Avrupa’daki gelişmeler ortada. Yarın sabaha nasıl uyanacağız bilmiyoruz. Bunun yanında ticari savaşlar ve belirsizlikler yaşıyoruz. Artık güvenlik ve ekonomik konular kol kola girmiştir. Bu cümleyi ABD güvenlik danışmanı söylüyor. Ticaret zincirleri nereye evrilecek bilmiyoruz. Diğer yandan hızlı bir şekilde dijitalleşme süreci yaşıyoruz. Sürdürülebilirlik ve yeşil mutabakat konusu var, şirketlerin buraya ayak uydurmak gerekiyor ve bu durum nereye evrilecek onu da bilmiyoruz. Bütün bu değişimler alışık olduğumuz iş yapma metotlarını geçersiz kılıyor. Dolayısı ile şirketlerimizi yeniden donatmamız gerekiyor. İşte Kurumsal yönetim, bu kadar değişim içerisinde olmazsa olmaz. Şirketlerimizin başarılı olabilmesi için sistemlere dayalı yönetim felsefesini geliştirmesi lazım. Bugün Türkiye 10 bin dolar milli gelire sıkışmış bir ekonomiye sahip. Bu rakamları 20 bin 30 bin dolarlara çekmek için kendimize yeni pozisyonlar belirlemek zorundayız. İşte Kurumsal yönetim; tek başına bunun cevabı değil ama önemli bir destekçisi. Şirketlerin ortalama ömürlerini uzatması için önemli bir konu. Rekabetçi bir maratonda başarılı olabilmek için kurumsal yönetim çok önemli. İçinden geçtiğimiz süreçlerde farklı bir gözle bakmak zorundayız. Kurumsal yönetime de böyle bakmalıyız. Dernek olarak bizim çok önemli bir birikimimiz ve kaynağımız var. Biz bu konuda her zaman sizin destekçiniz olacağız.” Konuşmaların ardından panele geçildi. Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Garanti BBVA Kobi Bankacılığı Pazarlama Direktörü Nurdan Tunay Günaylı, TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki ve Yıldız Pul Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Acar, “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları” konulu panelde önemli bilgiler paylaşarak, soruları cevaplandırdı