Tuttuğumuz oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuştuğu, verdiğimiz zekât ve sadakalarla malımızın temizlendiği, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı bir ayı sonlandırmak üzereyiz. Bizi Ramazana kavuşturan ve bizlere oruç tutma fırsatını veren Rabbimize hamd-ü senada bulunuyor, O’nun Sevgili Peygamberi Efendimiz (S.A.S)’e salat ve selamda bulunuyoruz. Yüce Allah (c.c.) tuttuğumuz oruçlarımızı, kıldığımız namazlarımızı, verdiğimiz zekâtlarımızı, sadakalarımızı, hayır ve hasenatımızı kabul eylesin.

Bir sene sonraki Ramazan ayına sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde bütün Ümmet-i Muhammed’i kavuştursun. Ramazan ayı Efendimiz (S.A.S.)’in ifadesiyle evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennemden kurtuluş ayı idi. Bu ayda rahmet bulduk, bu ayın hürmetine İnşallah mağfirete uğradık, bu ayda yapmış olduğumuz ibadetler ile insani ilişkilerimiz ile güzel ahlaklı bir yaşam sürmek ile Cehennem azabından biraz daha uzaklaştık.

Ramazan ayını uğurlarken neleri kazandığımızın öncelikle bir muhasebesini yapalım. Hayatımızda gerçekleştirdiğimiz bu kazanımların neler olduğunu daha iyi anlar isek ve aklımıza aktarabilir, gönlümüze idrak ettirebilirsek bu kazanımları hayat boyu sürdürme imkânını yakalayabiliriz. Ramazan ayı oruç ayı. Bu ayda Yüce Yaratanımızın emretmiş olduğu ibadetlerden olan orucumuzu tuttuk. Rabbim oruçlarımızı kabul eylesin. Oruç ibadeti İslam’ın beş temel şartından biri. Oruç bedenimize sağlık, gönlümüze huzur, ruhumuza esenlik veren bir ibadettir. Ramazan ayında farz olarak tutmuş olduğumuz orucu, Ramazan ayından sonra da bazı günlerde nafile olarak tutmaya devam edelim. Ramazandan istifade etmenin yollarından biri de ve belki de en önemlisi elimize, dilimize ve bütün benliğimize sahip olarak oruç tutmak idi. Böyle bir oruç bedenimizi ve ruhumuzu olgunlaştırmakta, ahlaken kemale erdirmektedir. Bedenimizin her azasına oruç tutturmak suretiyle yanlışa sürüklenmekten kendimizi alıkoyduk. Bu durum kendi faydamızadır. Bu durumu bir hayat boyu sürdürerek, Allah’ın emrettiği şeyleri yerine getirmeli, yasakladığı şeylerden de öylece kaçınmalıyız.

Dünya ve ahiret mutluluğunu hepimiz arzu etmekteyiz. Ahirette kaybedenlerden olmayı hiçbirimiz arzulamayız. Ne dünyamızı yıkmak, ne de ahiretimizi hüsrana sevk etmek istemeyiz. O zaman inandığımız değerlerimize sahip çıkıp, hepsini hayatımıza aktarmalıyız. İnsan olarak bizler bir arada yaşamak mecburiyetindeyiz. Özellikle bu Ramazan ayı koronavirüs sebebiyle ihtiyaç sahiplerini ve garibanları daha da fazla gözettik. Bu zor günleri ve üzüntülerimizi paylaşmakla azalttık, sevinçlerimizi ise paylaşmakla çoğalttık. Ramazan ayı birlik ve beraberliğimizi en yüksek mertebeye çıkarmamıza vesile olan bir aydı. Vermiş olduğumuz sadakalar, zekâtlar ve iftar sofralarında buluşmalar toplum olarak kaynaşmamıza çok büyük destek sağladı. Bu ayda kazandığımız bu birlik ve beraberliği bir ömür boyunca sürdürmek elbette kendi yararımıza olacaktır. Yunus Emre bu hususu ne güzel dile getirir: Gelin tanış olalım / İşi kolay kılalım / Sevelim sevilelim / Dünya kimseye kalmaz. Bu ayda kötü alışkanlıkları, zararlı şeyleri bir tarafa bırakıverip yeniden elimize almayalım. Kalp kırmayalım, gönül yıkmayalım. Sevgi yüklü bireyler olarak güzel bir toplum oluşturalım. Unutmayalım ki;

Bir kez gönül yıktın ise

Şu kıldığın namaz değil

Yetmiş iki millet dahi

Elin gözün yumaz değil

Hayat, bize verilen en büyük nimetlerin başında gelmektedir. Bu hayatı başarı ile sona erdirmek için Ramazan ayında kazanmış olduğumuz değerleri bir ömre yaymak ve hayatımızın son safhasına kendimizi hazırlamak elbette yapacağımız en akıllıca iş olacaktır.

Ramazan ayı boyunca Konya’da garip gurabanın yardımına koşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve ekibine, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve ekibine, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve ekibine, Vefa Sosyal Deste Grubu üyelerine, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun ve Konya’da ve Türkiye’nin dört bir tarafından gönüllü AFAD üyelerine,  Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye Kızılay Derneği Konya Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez, Türk Kızılay Selçuklu, Meram ve Karatay başkanları ve gönüllülerine Konya'nın yardım kuruluşları içinde yer alan Konya İHH, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dost Eli Derneği, AYDER Anadolu İnsani Yardım Derneği, Rida Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, Ribat Eğitim Vakfı yetkilerine ve hayırseverlere teşekkür ederim.

Ramazan Bayramı boyunca evdeyiz. İnşallah evde kaldığımız sürede telefon yolu ile büyüklerimizi, sevdiklerimizi ve bu vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ailelerini unutmayalım.

Baki selamlar.