RAMAZANDA BESLENMEYE ÖNERİLER

Abone Ol

Hurma, oruç, hurma ve gibi meyvelerle açılabilir. Düşmüş olan kan şekerinin dengelenmesi için bunlar tercih edilebilir. Hurmanın lif oranı yüksek olduğu için sindirimi kolaylaştırıyor. Hem iftar hem de sahurda tercih edebilirsiniz. Orucumuzu 1 adet hurmayla açmak hem sünnetken, hem de tüm gün aç kaldığımızdan dolayı kan şekerimizi dengeleyen en ideal besindir. Şeker, protein, lif, C, B1, B2 niasin ve A vitamini içeri, folik asit de içerir. Potasyum bakımından zengindir. Magnezyum ve Sodyum içerir. Antioksidan kaynağı olan Hurma yüksek besin değeriyle de en iyiler içerisinde yer alan bir besindir. Hurma soğuk depolandığında antioksidan yoğunluğu artar. Hurmada glikoz, fruktoz ve sukroz gibi doğal şekerler bulunur.

Birçok hastalığa iyi geliyor. Hurmanın lif oranı yüksek olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Kilo kontrolü sağlarken, kalp sağlığını koruyor, kansızlığı önlerken, bağışıklığı arttırıyor.

Sahurda kahvaltılık tercih edin. Sahurda tüketilen besinlerin içeriklerine, tüm günü etkileyeceği için çok dikkat edilmelidir. Tok tutabilecek protein açısından yüksek besinleri tercih edin. Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

Yağlı tohumlar, enerjisini verirken lezzetleri de eşsiz. Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar içerdikleri faydalı yağ asitleri ve dengeli protein yapıları ile tok tutucu özelliğe sahip olduğu için sahurda tüketebilirsiniz. Yağlı tohumların bitkisel kaynaklı bir besinken, enerjileri de yüksektir. Gün içerisindeki beslenmeniz de çeşitlilik sağlayın, bunlara yağlı tohumları ekleyin. Ama Yağ alımı, kilo kontrolü açısından önemli olduğu için yağlı tohumların tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

Enerji değerleri yüksekken vitamin minerallerden zengindir. Tekli ve çoklu doymamış yağ formunda olması nedeniyle yağlı tohumların yararları vardır. Omega-3 içeren yağlı tohumlar kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. E vitamini, folik asit, B grubu vitaminlerden zengindir. Ayrıca Tiamin, Riboflavin ve niasin içeriklerine sahiptir. Yağlı tohumlar lif açısından zenginken, tokluk hissi oluşturur.

Yağlı Tohumların Kolesterol, Yağ, Yağ Asidi İçerikleri ve Vücut Çalışmasındaki İşlevlerine bakıldığında, bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermezler. Kolesterol yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı besinler olduğu için kolesterol içermez.

Tahin-pekmez, ağzımız tatlansın diye hem iftar hem de sahur masalarını tatlandıran damak zevkimize uyan en iyi ikili diyebiliriz. Gün boyu enerjik ve zinde kalmanızı sağlıyor. Tahin pekmez karışımında sağlık için güçlü besleyici yağlar yer almaktadır. Bu yağlar ile vücudun her zaman aktif kalması sağlanır. Besleyici yağları bolca içeren tahin pekmez, tokluk hissi vermesi yönüyle de sevilmektedir. Tahin, hücreleri yeniler. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengindir. Yağ içeriği yüksek olmasına rağmen hemen hemen %80-85 ‘i iyi yağdır. Beyni güçlendirdiği için bazı araştırmalar da hafıza kaybına iyi geldiği görülmüştür. Bunun yanında kalp sağlığını da destekler. İçerisinde B ve E vitamini vardır. Bunun yanında çinko, selenyum, bakır, fosfor, demir mineralleri bulunmaktadır. Demir eksikliğini önlediğini de birçok araştırmalar da görebiliyoruz. Yüksek oranda magnezyum ve kalsiyum içerdiği için kemik sağlığın korunmasında önemli bir besindir. Antibakteriyel özelliği olduğu için yara iyileşmelerde yararlı olabileceğine dair ortaya koyulan araştırmalar vardır. Pekmez, enerjisi yüksek ve sağlıklı bir besindir. Kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumla kan yapıcı olan demir mineraliyle de zengindir. Kansız olan kişilerde hem enerji yönünden hem de kan yapıcı özelliği olduğu için büyük önem taşımaktadır. Sindirime gerek kalmadan kana karışabiliyor. Çünkü basit şeker olan glukoz ve fruktoz sindirim sisteminde parçalanmaya gerek duyulmaksızın direkt kana enerji olarak geçiş sağlayabiliyor. Onun kullanımda yarar var. İçeriğinde B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, krom demir mineralleri bulunmaktadır. Düzenli kullanımla bazı cilt hastalıklarına yararlı olduğu bazı araştırmalarda kanıtlanmıştır. Hamile ve emziren anneler de tüketebilirler. Etkili bir antioksidandır. Kalp ve kanser hastalıklarına karşı tahin gibi korumaya yardımcıdır. Gribal enfeksiyonlar da boğaz da gargara yapılması, ağız yaralarının iyileşmesini hızlandırabiliyor. Hücre yenileyici özelliğiyle dişlere ve kemiklere oldukça faydalıdır.

Sağlıcakla kalın…