Eski adıyla Nuzumla, yeni adıyla Yaylacık; Seydişehir’in kesif dağlarının üzerinde konumlanmış, ormanları ve yemyeşil dokusuyla, pırıl pırıl suları ve göletiyle bir cazibe merkezidir. (Bir de tiyo vereyim; koyunları kekikle beslenir) Nuzumlalılar Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Kültür ve Kalkınma Derneği Başkanı Adem Bahcıvan ile Yaylacık’ı ve hizmetlerini konuştuk.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz 1997 yılında, vaktiyle çeşitli sebeplerle köyümüzden Konya'ya göç etmiş ama köyünün hasretiyle yaşayan bir grup hemşehrimiz tarafından kurulmuştur. Bunlar arasında özellikle kurucu başkan emekli öğretmen rahmetli Mehmet Rahim Nuzumlalı, rahmetli Ömer Özoğlu, rahmetli Kudret Tosun, rahmetli Mehmet Ali Tırpancı ve rahmetli Mehmet İrmikçi’yi ve derneğin kuruluşuna emek verip desteği olan burada isimlerini sayamadığım Rahmeti Rahmana kavuşan büyüklerimizi hayırla yâd ediyoruz. Yine kuruluşunda emeği geçen ve sonraki dönem uzun yıllar başkanlığını yapan Yaşar Gürbüz ve Hasan Özoğlu’na, yönetimde görev alarak her türlü desteği veren Hasan Yıldız, Osman Givrat, İbrahim Ünaldı, Sait Çebiçci, Mustafa Önder ve Harun Yılmaz’a ayrı ayrı teşekkür ederim.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?

Derneğimiz hemşerilerimiz arasında sevgi saygı ve muhabbet bağlarını geliştirmek ve sıla-i rahim duygularını kuvvetlendirmek başta olmak üzere tanışma, kaynaşma, dayanışma ve yardımlaşmayı teşvik etmek amacıyla kurulmuştur. Ayrıca bir dağ köyü olan yöremizin kalkınması, gelişmesi için birlik beraberlik içerisinde çalışmalar yapmak amacı da taşımaktadır.

Mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Öncelikle dernek ve vakıf işleri, gönül işidir. Eğer buralara gönül vermezseniz, dernek çalışmaları bir anlam ifade etmez. Derneğimize bendeniz Adem Bahcıvan başkan olarak hizmet ediyorum. Başkan Yardımcımız Harun Yılmaz, Sekreterimiz Sait Çebiççi ve Üyelerimiz de Mustafa Önder ile Osman Girvat’tır.

Yörenizde geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Geleneksel olarak şenlikler organize ederek köylülerimizle gurbetçilerimizin bir araya gelip hasret gidermesini sağlıyoruz. Son olarak bu şenliklerimizin 14.’sünü düzenledik. İhtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunuyoruz. Tahsil gören ve ihtiyacı olan öğrencilere yardımcı oluyor, burs temin ediyoruz. Bunlardan başka Konya merkezde de sıla-i rahim buluşmaları yapıyoruz. Fakat iki yıldır salgın hastalıktan dolayı faaliyetlerimize ara vermek zorunda kaldık.

Başlıca faaliyetlerinizi örneklerle anlatır mısınız?

Dernek faaliyetlerimiz yine birçok alanda devam edecektir. Köy Şenlikleri ve Geleneksel Nuzumlalılar Günü bunların başında gelmektedir. Aylık Hasbihal Buluşmaları, Öğrenci Bursları, Kültür-Okuma Yarışmaları, Hatm-i Şerif dua programına da kaldığımız yerden devam edeceğiz. Biz veren el ile alan el arasında köprüyüz, bu bağlamda, temin ettiğimiz ölçüde yardımlarımıza devam edeceğiz. Keza düğün yardımları da yaparak yeni yuvaların kurulmasına katkıda bulunuyoruz. Her yıl takvim bastırak köyümüzün bir yıl süren görsel tanıtımını yapıyoruz. Başta cenaze bilgileri olmak üzere gerekli duyuruları SMS yoluyla yapıyoruz. Köyümüzün adıyla bilinen tarihî Nuzumla kiliminin dokunmasına devam edilmesi ve tanıtılması da derneğimizin çalışmaları arasındadır. Derneğimizin her türlü faaliyetine, özellikle köy şenliklerimize, öğrencilerimize yönelik yaptığımız yarışmalara, kültürel faaliyetlere ve bunlarla ilgili her türlü desteği veren herkese çok teşekkür ediyoruz.

Nuzumla’nın özel yönleri var mı?

Köyümüzün temayüz eden en önemli özelliği tahsilli kimselerin çok oluşudur. Okuyanların tamamına yakını ilkokuldan sonra Kur'an kursuna ve İmam Hatip Lisesi'ne gidiyor. Bunun neticesi olarak da bugün Diyanet İşleri teşkilatında görev yapan veya emekli olan 150 civarında din görevlimiz vardır.  Ayrıca imam Hatip lisesini bitirmiş olan hemşehrilerimiz arasında diğer branşlarda üniversiteleri bitirmek suretiyle farklı dallarda görev alan kardeşlerimiz de vardır ve bunların da başında doktorluk gelmektedir. Köyümüzden halen 20 civarında hemşehrimiz farklı branşlarda doktorluk yapmaktadır. Hemşerilerimizin özellikle dini tahsile yönelmelerinde İstanbul'da bulunan köyümüzün kanaat önderlerinden, medrese eğitimi almış ve birçok köylülerimizden öğrencileri İstanbul’a götürüp eğitiminde destek veren Mehmet Fakihoğlu, Nevşehir de bulunan Osman Yılmaz, Konya'da Havzan Nuraniye Kur'an Kursu’nda binlerce hafız yetiştiren İsmail Ketenci ve Mehmet Akdağ hocamız ile köyümüzde imamlık yapan rahmetli Ali Şalkacı hocamızın büyük gayret ve teşvikleri olmuştur. Tarım İl Müdürlüğünce uzun yıllar önce bölgemize çilek tavsiye edildi. Müdürlüğün Çiftçi Eğitim Şubesi görevlileri organik çilek yetiştirme konusunda çiftçilere eğitimler verdi. İlk olarak 2006 yılında 5 çilek bahçesi kurularak başlayan projede yüksek verim alınıp başarı sağlanınca, her gecen yıl organik çilek tarımı yükselişe geçti ve üretim artmaya başladı. Yaylacık Köyü’nde şuanda köylülerimizin en önemli geçim kaynağı çilek oldu. Sadece Türkiye ye değil yurtdışına da ihraç edilmeye başlayan organik çilek köyden şehre olan göçleri de durdurdu hatta köy dışarıdan göç almaya başladı. Yaylacık köyü organik çilek üretiminde bir numara oldu ve diğer köylere örnek teşkil ediyor.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Derneğimiz adına Nuzumla-Yaylacık web sitesinin ve diğer sosyal medya hesaplarımızın kurulumu, işletilmesi ve paylaşımların yapılması, her türlü duyurularımızı SMS ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden İbrahim Nalbant hocamız sürdürmektedir. Kendisine bu vesile ile çok teşekkür ediyoruz.

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim