Akşehir’de, hayırsever vatandaşlarca bağışlanan bir arsa üzerine yine hayırseverlerin ve Akşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Akşehir İlçe Müftülüğü ile Akşehir Camilerini ve Kuran Kurslarını Yaptırma ve Yaşatma Derneği işbirliği ile yaptırılan ve hizmet vermeye başlayan Akşehir Kevser Köksal Kur’an Kursu Yöneticisi Naciye Tunçez kursları hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Naciye Tunçez. 2012 yılı Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesi Din Hizmetleri Sınıfında Kur’an Kursu Öğreticisi olarak görev aldım. 2012 – 2018 yılları arasında; Başkanlığımız İhtiyaç odaklı Kurslarında ve 4-6 yaş Kuran Kurslarında öğreticilik yaptım.2018 yılından bu yana Akşehir Kevser Köksal Kur’an Kursunda Kurs yöneticiliği yapmaktayım.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Akşehir Müftülüğü Kevser Köksal Kur’an Kursu, Yatılı Hafızlık Kız Kur’an Kursu olarak hizmet vermektedir. 2016- 2017 yılında eğitim öğretime başlamıştır.2021-2022 yılı eğitim-öğretim dönemine kadar 26 öğrencimiz, hafızlık sınavlarında başarı göstererek Hafızlık Belgelerini almıştır. Temiz ve nezih bir ortama sahip olan kursumuzun 2700 metrekare kapalı alanı bulunmaktadır. Kursumuzda 10 adet derslik olup ve 100 öğrencinin eğitim görebilme fırsatı mevcuttur.  80 yatak kapasitesine sahip olan kursumuzun 10 adet yatakhanesi mevcuttur. 95 metrekare mescidi, 100 kişi kapasiteli yemekhanesi, tam teçhizatlı mutfağı, 1 adet çalışma odası, 1 adet hobi odası, hasbihal ve misafir odası, kütüphane ve okuma salonu mevcuttur. Sosyal faaliyet kapsamında, 1 adet dikiş atölyesi, 1 adet resim atölyesi, 50 metrekarelik oyun salonu ve spor salonu vardır. Ayrıca kursumuz; 331 koltuk kapasiteli, tam donanımlı konferans salonuna sahiptir.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuz bünyesinde, şu ana kadar 552 öğrenci eğitim almıştır. 2016-2017 yılında, 1 Hafızlık ve 2 İhtiyaç Odaklı Sınıflarımız ile başlayan eğitimimiz, bu dönemde 7 öğretici kadromuz, 4 Hafızlık ve 2 İhtiyaç odaklı sınıfımız ve 55 öğrenci mevcudu ile eğitime devam etmektedir.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Hafızlık eğitimi alan öğrencilerimizin çoğu; liseyi açıköğretim aracılığı ile okuyanlardan oluşmaktaysa da; ortaokula giden öğrencilerimizin oluşturduğu 2 sınıfımız da mevcuttur. Eğitimlerimiz yatılı ve gündüzlü olarak yüzyüze devam etmektedir.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Kursumuz sportif faaliyetleri kapsamında; şehrimizdeki Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Akşehir Gençlik Merkezi’nde, öğrencilerimizin aylık düzenli periyodlar da basketbol ve voleybol oynamalarını sağlıyoruz. Ayrıca kursumuzun yeni açtığımız spor salonunda; öğrencilerimizin fiziksel gelişimlerini desteklemek amacıyla rehber eşliğinde haftalık sporlarımız vardır. Kursumuz oyun odasında bulunan, masa tenisi ve diğer masa oyunları ile sosyal etkinlerimizi destekliyoruz. Sosyal faaliyet kapsamında; öğrencilerimizin el becerilerini geliştirmek amacıyla 2 atölyemiz bulunmaktadır. Şu anda öğrencilerimize Dikiş ve Resim atölyesi olarak hizmet vermektedir. Ayrıca sosyal faaliyetler kapsamında, programlarımız, film gösterilerimiz ve gençlerimizin manevi gelişimlerini desteklemek amacıyla değerler eğitimi derslerimiz mevcuttur. Kültürel faaliyet kapsamında ise; imkanlarımız dahilinde gezilerimiz, pikniklerimiz, seminerlerimiz, meslek tanıtımlarımız, dini gün ve gecelerde sosyal ve kültürel içerikli programlarımızı ve gün içerisinde belirlediğimiz saat diliminde kitap okuma faaliyetleri yapmaktayız.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Şu ana kadar 26 öğrencimiz Hafızlık Belgesi almıştır. Diyanet Başkanlığı tarafından düzenlenen kültürel faaliyetlerde de derecelerimiz bulunmaktadır.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hafızlık Kur’an’ı Kerim’i ezberlemek demektir. Kur’an’ın Allah’ın kitabı olduğunu bildiğimizinden “Hafız” Allah’ın emanetçisidir ve peygamberin varisidir. İlk hafız Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa (sav) dir. Kur’ân’ın okunması, ezberlenmesi ve yaşanması bizzat Kur’ân tarafından istenmektedir. Kur’ân’ın bu konuyu teşvik eden ve müjdeleyen ayetleri; Hz. Peygamber’in sözleri ve gayretleri, onun ezberlenmesi, öğrenilmesi ve öğretilmesi hususunda Müslümanlar için birer müjde olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda Allah  Fatır suresinde “Sonra  biz kullarımızdan seçtiklerimizi  o kitaba mirasçı kıldık”   buyurarak Allah’ın seçkin kulları olarak da nitelendirmiştir. Peygamber Efendimiz “Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 21) buyurarak Kur’an ile meşgul olunmasını tavsiye etmiştir. Târih şâhiddir ki fertler, âileler ve milletler en azametli bir ilâhî emânet olan Kur’ân-ı Kerîm’e sâhip çıktıkları ve tâbî oldukları nisbette âbâd olmuşlardır. Bundan dolayıdır ki, Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Vedâ Haccı’nda: “…Size öyle bir emânet bırakıyorum ki, ona sımsıkı sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O emânet, Allâh’ın Kitâbı ve Nebîsinin Sünnet’idir…” (Hâkim, I, 171/318) buyurmuşlar ve bizlere iki büyük emanet bırakmıştır. Bizim de bu emanetleri korumamız ve gereken ihtimamı göstermemiz gerekmektedir. Yine Hadis-i şerif de “Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allah bu sayede o kimseyi cennetine koyar. Ailesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/2905; Ahmed, I, 148) buyurarak bizlere yol gösterip, müjdeler vermiştir. Bunun gibi bir çok ayet ve hadisi şerif i çoğaltabiliriz. Hafızlar Kur’an mucizesinin insandan insana kıyamete kadar sürmesini sağlayan, Kur’ân’ın nazil olmaya başladığı andan itibaren kadın-erkek sayısız insan tarafından ezberlenen muhteşem bir mucizenin canlı örnekleridir.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Türkiye de hafızlık çalışmalarına büyük bir önem verilmektedir. Her geçen gün giderek geliştirilmektedir. Konya ilinin hafızlık eğitimi konusunda ise ciddi bir çalışması var. Hafız yetiştirme örnekliği noktasında Konya ve ilçelerini gözlemlersek; Konya ilinin Türkiye de ön sıralarda olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gerçeği; her sene yetişen hafız sayısında da görmekteyiz. Özellikle ilimizdeki kurslarda; Kur’an-ı sadece ezber yönünden değil, anlamına hakim olma açısından da çalışmalar yapılmaktadır.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

PAZARTESİ: HAVZAN NURANİYE KUR’AN KURSU

  

Editör: TE Bilişim