Türkiye’nin yaşadığı en olumsuz olaylardan biri olan Ege ve Akdeniz bölgesindeki yangınlar doğaya ciddi zararlar vermişti. Günlerce devam eden yangınlar doğal bitki örtüsünü yok ederken, ormanlarda yaşayan binlerce canlı da telef olmuştu. Binlerce insan ekipler ile birlikte yangına müdahale etmek için canı pahasına alevlerin arasında adete savaşmıştı. Konya’dan bölgeye giden ekiplerden birisi ise, Kızılay Meram şubesi olmuştu. Bizzat bölgede yer alan Kızılay Meram Şubesi Başkan Yardımcısı Fatih Koçer, alevler arasında insanların dayanışma içinde müdahale için çalıştığını Yenigün Gazetesi’ne anlattı.

Kızılay olarak yardım etmek için bölgeye intikal ettiklerini anlatan Koçer, “Yangın başladığı ilk günden beri Kızılay olarak oradaydık Yangının büyük bir sabotaj olduğuna dair iddialar vardı. İki küçük çocuğun kitap yakmak isterken, yangın çıkardığına dair söylentiler oldu.  Yangınlar başladıktan sonra yoğun rüzgârın etkisiyle daha da artmıştı. Yangınlara müdahale etmek kolay bir şey değildi. Arazi koşulları çok elverişsizdi. Her gün ve her akşam bir yerden yangın çıkıyor ve daha da büyüyordu. İnsanlarda yoğun bir panik havası vardı. Biz o bölgeye gittiğimizde Marmaris, Milas, Köyeceğiz gibi yerlerin yandığına şahit olduk. O bölgelerde arıcılık yapan insanların olduğunu biliyorum. Tabi yangın ile birlikte bu sektörde büyük zarar gördü. Muğla turistlik açıdan gezilip, görülmesi gereken bir yer ama, yangınlardan sonra yeşil doku tamamen kayboldu diyebiliriz. Bu yangınlar doğaya ciddi zararlarda verdi. Ormanlarda yaşayan binlerce hayvanda çok ciddi şekilde zarar gördü. Biz doğayı maalesef orada kaybettik. Gerçekten çok zor bir durum” dedi.

‘HALK ELİNDEN GELENİ YAPTI’

Alevler yükselirken, herkesin canla başla çalıştığını kaydeden Koçer, “Halk elinden geleni yapmaya çalıştı yangını söndürmek için. Kimileri ellerinde kovalar ile bölgeye su taşıyordu. Bazılarında ise ellerinde ayran vardı. Karbonmonoksit gazından etkilenmemek adına yangına müdahale edenlere ayranda veriliyordu. Çoğu kişinin maalesef ayakları yandı. Yangına müdahale etmek isterken bölge halkı da zarar gördü. Elleri, kolları yananda oldu. Korkunç bir manzaraydı. Herkes yangını söndürmek için çalışıyordu. Muğla’da ki yangınlar yüzünden il merkezinde bile yanık kokusu geliyordu. Havanın da sıcak olması nedeniyle nefes almakta insanlar zorluk çekiyordu. Ormanlarda yaşayan hayvanların bile çığlıklarını duyabiliyorduk. Çünkü doğa da yaşayan binlerce canlıda vardı” diye konuştu.

‘TEMEL GIDA VE KIYAFET YARDIMI GÖTÜRDÜK’

Kızılay olarak insani yardım noktasında ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını sözlerine ekleyen Koçer, “Bizler hem yangına müdahale etmek için hem de insani yardım götürmek için bölgeye gitmiştik. Yanımızda temel gıda malzemeleri vardı. Bunların hazırlığını yapmıştık. Bununla birlikte bölgeye battaniye ve kıyafet gibi yardımlar götürdük. Yangına müdahale etmek için kıyafetlere de ihtiyaç vardı. Yangınları söndürmek için herkes canla başla çalıştı diyebilirim. Şimdi en son oralarda yeniden ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağına dair şeyler duydum. Doğa’nın yok olması gerçekten çok üzücü bir şey. Allah bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın. Doğaya insanlar olarak hep birlikte sahip çıkmalıyız. Yeşil dokumuzu korumalı ve bunu gelecek nesillere aktarmalıyız.”

PAZARTESİ GÜNÜ: KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Editör: TE Bilişim