Aşkan Keziban ve Hüseyin Ceran Kız Kur'an Kursu Meram İlçe Müftülüğüne bağlı olarak eğitim ve öğretimini sürdürüyor. Kur'an Kursu Üniversite eğitimi ile beraber hafızlık yapmak isteyen kız öğrencilere yönelik faaliyetlerini sürdürüyor. Kuran Kursunun temel hedefi öğrencilere hafızlıkla beraber Arapça ve Dini Bilgiler Eğitimlerini de alarak en güzel şekilde yetişmiş olmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Aşkan Keziban ve Hüseyin Ceran Kız Kur’an Kursu Yöneticisi Gülten Aydın Kılınç ,gayelerin Allah'a kul, Peygamberimize ümmet, anne babasına hayırlı bir evlat, vatanına ve milletine hayırlı nesiller yetiştirmek olduğunu vurguladı.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Ben Gülten Aydın Kılınç, 1997 yılında Konya Merkez İmam Hatip Lisesinden, 2002 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. 2010 yılında Diyanet İşleri Başkanlığında Kur’an Kursu Öğreticisi olarak göreve başladım. 2011 yılında başladığım Tunceli İl Müftülüğünde Aile ve Dini Rehberlik Bürosu kurucu personeli olarak iki yıl görev yaptım. 2013 yılında eş durumu dolayısıyla Konya’ya naklen tayin oldum. 2017-2020 yılları arasında KYK Beyhekim kız öğrenci yurdunda manevi danışman olarak görev yaptım. Daha sonra üniversite öğrencilerine yönelik hafızlık yaptıran Fahrünnisa Kız Kur’an Kursuna yönetici olarak görevlendirildim, şu an Üniversite yerleşkesine yakın olması sebebiyle taşındığımız Aşkan Keziban ve Hüseyin Ceran Kız Kur’an Kursu yöneticiliğine devam etmekteyim.

Kursunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kursumuz, Meram Müftülüğümüzce yürütülen Üniversite İyilik Projesi kapsamında hayata geçmiş olup ilk olarak 2015-2016 eğitim öğretim yılında, üniversitede okuyan özellikle ilahiyat öğrencilerine yönelik olarak Hacı Şaban Kız Kur’an Kursunda 2 sınıf olarak başlamış daha sonra 2018-2019 eğitim öğretim yılında Fahrunisa Kız Kur’an Kursuna taşınmış ve 4 sınıf olarak devam etmiş; 2021-2022 eğitim öğretim yılının 2. döneminde ise, hafızlık sürecinde en önemli unsurlardan birisi olan zaman kaybını en aza indirmek amacıyla fakülteye yürüme mesafesinde olan Aşkan Kur’an Kursuna taşındık ve halen burada eğitimimize devam etmekteyiz. Kursumuz zemin+3 kat ile birlikte dinlenme ve faaliyet alanı olan teras kattan oluşmaktadır; 99 yatak kapasiteli olup 4 derslik ile hizmet vermektedir.

Kursunuzda şu ana kadar kaç öğrenci eğitim aldı devam eden öğrenci sayınız nedir?

2 hafızlık sınıfı ile başlayan projemiz; hafızlık hazırlık, hafızlık sınıfı ve ihtiyaç odaklı yüzüne sınıflarıyla 2015 yılından itibaren takriben 400’ün üzerinde üniversite öğrencisi kursumuzda eğitim almıştır. Bunlar içerisinde 35 öğrencimiz hafızlıklarını ikmal ederek sınavda başarılı olup Hafızlık belgelerini almışlardır.Hali hazırda ise 4 hafızlık, 3 hafızlık hazırlık ve 4 yardımcı hocamızdan oluşan eğitim kadromuzla hafızlık hazırlık, hafızlık temel eğitimi ve hafızlık döneminde olan toplam 95 öğrencimizle eğitime devam etmekteyiz.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Öğrencilerimiz hem I. öğretim hem de II. öğretime devam etmeleri ve dolayısı ile farklı zamanlarda kursta bulunmaları sebebiyle biz de ders programımızı ona göre planlamaktayız. Buna göre I. öğretime devam eden hafızlık yapan öğrencilerimizin dersi sabah 05:30’da başlayıp fakültedeki derslerine yetişecek şekilde ayarlanmaktadır. II. öğretim de olan hafızlık öğrencilerimiz ise I. öğretimlerin akabinde derse başlayıp yine fakültedeki derslerine kadar devam etmekteler. Hafızlık hazırlıklardan II. öğretimde olanlar sabah 09.00’dan ders saatine kadar, I. Öğretimde olanlar ise akşam 17.00’den sonra başlamaktadırlar.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilere yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Ödül, teşvik ve motivasyon sağlama kapsamında imkanlar ölçüsünde Müftülüğümüzün destekleri ile yurtiçi ve yurtdışında sosyal, kültürel ve bilimsel faaliyetler düzenlenmektedir. Bu kapsamda yurtdışında Kudüs ziyareti ve Umre ibadeti gerçekleştirilmiş; yurt içinde ise Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz gezileri düzenlenmiştir. Ayrıca eğitim komisyonumuz tarafından belirlenen aylık kitap okuma ve kritik yapma; yazar-okur buluşmaları, farklı branşlarda alanının uzmanı kişilerce yapılan konferans ve seminerler, el becerilerini geliştiren ve hayata hazırlık olarak nitelenecek faaliyetler, gezi piknik gibi sosyal etkinliklerin yanında sinema ve film okumaları düzenli olarak yapılmaktadır.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Henüz yeni açılmış bir kurs olduğumuz için hafızlık yarışmalarında herhangi bir başarımız söz konusu olmasa da bizim hafızlarımızın aynı zamanda üniversiteli ve formasyon sahibi olması hasebiyle hem KPSS memurluk sınavlarında hem de DHBT alan sınavında ve belki de bunlardan daha önemli olan Diyanet İşleri Başkanlığında atanmaya esas teşkil eden mülakat sınavlarında yüksek puan almaları ve neticesinde bizim meslektaşımız olarak kurumda görev almaları hem kursumuz hem de kurumumuz adına en büyük başarı ve motivasyon sebebimizdir.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

“Çocuklarınızı üç hususta yetiştirin: Peygamber sevgisi, ehlibeyt sevgisi ve Kuran kıraati. Çünkü Kuran hafızı, hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde Peygamberler ve safaya ermiş Allah dostları ile beraber arşın gölgesindedirler.” buyruğunda ifadesini bulan ve Peygamber Efendimizin biz ümmetine vasiyeti niteliğinde olan, eğitim öğretim faaliyetlerimizi şekillendiren tavsiyelerinden biri de Kur’an eğitimidir. Bu bağlamda ilk Hafız Peygamber Efendimiz (sav)le başlayan ve eslafımızın ve ecdadımızın her türlü takdirin üzerindeki gayretleriyle artarak devam eden “onu biz indirdik biz koruyacağız” ferman-ı ilahisinin bir neferi olmak o ve o payeye hak kazanmak elbette ki önemlidir.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Ülkemizde son dönemlerde geliştirilen farklı projelerle hafızlık eğitimi yapılan kurslarımızın sayısı artmış; buna paralel olarak öğrenci sayımız ve belge alan hafız sayımız da her geçen gün artmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığımız, son yıllarda hayata geçirdiği bir takım uygulamalarla sadece metnin yani kelamın hafızı değil; aynı zamanda lafzın hamili, mananın alimi, ahkâmın amili bir hafız olması için çalışmalar yapmakta, hem hıfz sürecinde hem de hafızlığın bitimi itibari ile Kur’anı anlama dersleri ile nitelikli hale getirmeye çalışmaktadır. Özellikle çok yakın tarihte yürürlüğe giren Diyanet Akademi ile Kuran Eğitim Merkezleri açılacak olup bu kurslarda hem hafızlık tekrarı yapılacak hem Arapça eğitimi verilecek hem de yeteneklerine göre hat, tezhip, ebru, dini musiki gibi becerilerine göre atölye sınıfları açılacak ve bu eğitimler devam edecektir. Bu vesileyle hafızlığı ve hafızlık eğitimini anlamlandırma, işlevsel ve verimli kılma sürecine katkı sağlanmış olacaktır.Anadolu’nun kadim şehri Konya hem İslam öncesi hem de İslam döneminde her zaman önemli bir şehir olmuştur. Özellikle başkentlik yaptığı dönemde ve sonrasında ilim irfan şehri olarak hep temayüz etmiş, İstanbul’dan sonra hemen akla gelen ikinci şehir olmuştur. Hafızlık kursları,öğretici ve öğrenci sayısı, yarışmalara katılma ve başarı gösterme gibi kriterlere bakıldığında da Konya’nın her zaman önde olduğu görülmektedir.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

YARIN: Dere Mahallesi Kur’an Kursu

Editör: TE Bilişim