1994 yılında kurulan Konya Şehit Aileleri Derneği kurulduğu günden bu yana Konya’da yaşayan şehit ailelerinin yanında oluyor. 193 üyesi bulunan Konya Şehit Aileleri Derneğinde pandemi dönemi öncesinde hatim duaları düzenleniyordu. Pandemi sebebiyle ara verilen hatim programları pandeminin bitmesinin ardından yeniden başlayacak. Konya Şehit Aileleri Derneği Başkanı Recep Pekdemir, şehit ailelerini en çok unutulmak üzdüğüne dikkat çekti.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Recep Pekdemir. Şehit Mevlüt Pekdemir’in babasıyım. 2014 yılından bugüne kadar bu kutsal saydığımız şehit ailelerinin dernek başkanlığını yapmaktayım. Dernek başkanlığı yapmaktan şeref duyuyorum.

Derneğiniz ne zaman kuruldu? Kaç üyeniz var?

Derneğimiz 1994 yılında kurulmuş olup Şu anda bizim derneğimizin bir tüzük gereği şehidin anne- babası, eş ve çocuğu bulunmaktadır. Konya tabiri ile ‘arı duru’ derler. Şu anda 193 tane üyemiz bulunmaktadır.

Şehitlik çok kutsal görev. Konya’da şehitlerimiz için ve aileleri için çok etkinlik yapıyorsunuz. Pandemi dönemi olmadan önce ne gibi desteğiniz oldu, onlar burada neler yapıyor?

Bu arada size Nasreddin Hoca’dan bir örnek vererek devam edeyim. Nasreddin Hoca şöyle der ‘Damdan düşen yanıma gelsin’. Burada ölüme koşa koşa giden vatan, bayrak, uğruna canlarını feda eden yiğitlerin anneleri, babaları, eşleri ve çocukları olarak burada sosyal olarak faaliyetlerimiz devam ediyor. Her gün derneğimizde şehit ailelerimiz, eski günlere nazaran ginede derneğiniz cumartesi- Pazar hariç her gün açıktır. Konya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanımız Tahir Akyürek’e hep başkanımız deriz. Bizi daha evvel bizden evvelki ailelerimiz böyle en yakışmayacak şekilde yerlerde oturmuşlar. Bu arada maddi olarak elektrik, su, doğalgaz, kiralarını vermişler. Tabi biz şehit aileleri olarak bu arada çok zorlandık. Sağ olsun Tahir başkanımız, bize bu güzel yeri verdiği için Allah nefes verdiği sürece Tahir Başkanımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Bu arada mekânı cennet olsun Rahim Özkaymak abimizi anmadan geçemeyeceğim. Çünkü; vefa borcumuz var. Allah ömür verdiği sürece vefamız ve duamız devam edecektir. Biz başta Rahim abimize Allah mekânını cennet etsin diyoruz. İnşallah Peygamber efendimize komşu olur.

Toplumda bazen şehit ailelerini siz unutulmamasına dikkat çekiyorsunuz, buna değindik. Şehit aileleri toplumda yeteri desteği değeri görünüyor mu? Yoksa sadece belli zamanda hatırlanıp unutuluyor mu?

Hani bir şarkı vardır ‘senede bir gün diye ‘biz 18 Mart’ta hele ki siyasilerin seçim zamanında maalesef yüzde 80 böyle biz kimin nasıl davranılmadığını, kimin candan, kimden görev geldiğini biliyoruz. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin biz şehit ailelerine bayramda; anneler, babalar gününde askerler gelir. Kimi görev için gelir kimi senle oturuyor ağlar, yer, içer kimi de görevim bitse de gitsem der. Burada her şeyden evvel yüreğiyle bizleri destekleyen herkese şahsım ve şehit aileleri olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Bizim Derneğimizin bir sloganı var ‘Oğulsuz yaşanır ama vatansız yaşanamaz’ evet vatan olmasa biz olmayız. ‘Hür doğduk hür yaşarız’ onun için dualarımız Türkiye’mizin ve İslam Coğrafyasının kıyamet gününe kadar idare edebilmektedir. Abiminde söylediğini gibi Konya Büyükşehir Başkanımız İbrahim Bey ve Aile ve Sosyal Politika bakanımız ve Büyükşehir Sosyal İlişkiler Daire Başkanımız hem özel günde hemde normal günde ziyaret ederek aslında bizlerle hemhal olup bizlere yardımda bulunuyorlar. Allah razı olsun. Sayın Valimiz Vahdettin Özkan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay devamlı bizlerin yanında. Bu arada kendilerine sizlerin vasıtasıyla şükranlarımızı sunuyoruz.

Şehit aileleri en çok ne bekliyor başkanım?

Şehit aileleri en çok üzen ne biliyor musun? Unutmak, unutulmak. Şehit ailelerini, bizi unutmak çok yıpratıyor. Biz gençlerimizden özellikle derneğimize gelip buraları özellikle şehitliği ziyaretleri bizleri onure edecektir. Çünkü; bizleri bundan sonraki geleceklerimi, ümitlerimiz kendileri. İnşallah Allah sonsuza kadar Ülkemizi payidar eylesin.

Konya’da şehit ailelerine bakış nasıl? Kamu anlamında yerel yönetim anlamında sizin yanınıza oluyorlar ama toplumda yeterli saygıyı desteği görüyor musunuz? Ve sizi en çok üzen ne?

Maalesef biz, şehit aileleri olarak gerçi derneği kardeşlerimizde öyle bir yere gidipte bir para- pul istemeyiz. Onun için özellikle kardeşlerimizden, Konya’lı hemşerilerimizden bu hususta uyanık olmalarını istiyoruz. En azından bizim 2 tane derneğimiz var, bizlerden telefonla gerek arayarak gerek gelecek yardımlarını isteyebilirler. Bizler hiçbir zaman şu kelimeyi Allah ömür verdiği sürece dilimizden düşürmesin ve unutmayacağız. ‘Vatan sağ olsun.’ İnşallah Allah son nefesimizden de bunu deme fırsatı verir. Bu arada bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

Başkanım bir projeniz vardı bu nedir?

Hasan Tahsin’in, Sütçü İmam’ın ilk kurşunu gibi burada biliyorsunuz Aynur Kasabalı diye bir okulumuz var. Bunu yaptıran Aynur Kasabalı Hanımefendi ilkokuldan da inşallah oraya gitmemizi tavsiye ederim. Oraya şehitlik köşesi yaptılar. Çünkü; ağaç yaşken eğilir, hesabıyla o çocukların bizim okulumuzda da şehit köşesi olması sıfatıyla maalesef bunu yapamazsam bu kanayan bir yaramız şehit ailesi olarak Allah kısmet ederse biz heleki şehidin okuduğu ilkokul , ortaokul , lise oraya şehit köşesi, okuma köşesi yapmak biz şehit ailelerinin ve derneğinin bir hayali. Bu hayali gerçekleştirmemiz için bize yardımcı olacak başta Konya Valimiz Vahdettin Özkan’a, belediye başkanlarımıza ve kamudaki bütün görevlilerden bu hususta özellikle rica ediyoruz.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim