Yüzyıllar boyunca haçlı İngiliz sömürgeciliğinin en acımasız uygulamalarını yaşayan, siyasi kaosun eksik olmadığı bir coğrafyada varlık mücadelesi vermesine rağmen İslami değerlerden asla kopmayan Pakistan’da Ramazan Müslümanlar tarafından farklı yaşanıyor. Pakistan’dan Konya’ya eğitim için gelen Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Hammad Khan Konya Yenigün Gazetesi okurlarına özel olarak açıklamalarda bulundu.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz ?

İsmim Muhammed Hammad Khan, Pakistan’lıyım, 11. Sınıf Öğrencisiyim. Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim görmekteyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Hep İslam dünyasının birleşmesi için, bir bütün olması için mücadele eden birisi olarak Türkiye’nin Konya’da eğitim-öğretim görmeyi uygun gördüm çünkü Konya’nın o dini havası beni hep umutlandırdı.

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Bu dini imtihanda eğitim hayatımı tamamladıktan sonra memleketime dönüp içine batmış olduğu o tertipsiz ve haksız siyasetten kurtarmaya çalışacağım ve yeni bir İslam devri başlayacak inşallah. Ülkemi sağlam ilişkilereler ve gelişimle güzel ve güçlü bir ülke olmasını sağlayacağım İnşallah.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verirmisiniz?

Dünyanın neresine giderseniz gidin kültürünü daima ön plana çıkartan, hiçbir zaman adetini unutmayan biri varsa işte o Pakistanlıdır. Çeşitli kültürleri barındıran bu ülke misafirperverliğini, giyim kuşamını ve güçlü bir kültür sevdasıyla bütün dünyaya örnek olmayı hep korumuştur. Aktif olarak 78 dil konuşulmaktadır ve 15 tane ana toplum kültürünü yaşamakta.

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Hayır severlikte kendini ön plana çıkaran Türkiye, hep İslam ülkeler arasında ilişkileri düzeltmeye çalışmıştır. Türkiye’yi hep bir mücadeleci olarak gördüm, halkı için, dini için ve insanlığı için. Türkiye eğer böyle gelişmeye devam ederse, bu ülkeye baş kaldırabilecek olmayacaktır. Hep ihanete uğrayan bir taraf olmuştur ama hiçbir zaman mücadele etmekten vaz geçmedi. Allah nazar etmesin, Âmin.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Allah’ın bize lütuf etmiş olduğu Ramazan ayı gelmeden önce Pakistan’da çarşılar pazarlar insan dolar ve herkes bir an önce zaruri olanı almaya çalışır. Ramazan ayı başlar başlamaz insanlar ibadetleriyle meşgul olur ve herkes o en çok beklenen iftardır. İftar anı yaklaşır yaklaşmaz yola çıkan çocuklar görülür ve ellerinde iftarlıkla bekler. Orucunu açamayan veya evine geç kalanlara oruçlarını açmakta yardımcı olurlar. İftar anı gelince kültüre göre sofrada şerbet ve hurmanın bulunması şarttır. Böylece İftar açılmış olur ve ardından teravih namazına geçilir. Camilerin hepsi tıklım tıklım dolar ve namazın sonuna gelindiğinde çay etkinliği başlar ve böylece ramazan ayını geçirmiş olurlar.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim