Orta Asya'da bir ülke konumunda olan Özbekistan’ın Semerkand şehrinde doğan ve Moskova’da yaşamını sürdüren 2017 yılında Konya’ya eğitim için gelerek Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde lise eğitimini tamamlayan ve şimdilerde İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde eğitimini sürdüren Ansorkhon Asrorov Türkiye’yi çok sevdiğini belirtti.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim adım Ansorkhon Asrorov. Büyük İpek Yolu'nun antik kentinin Semerkand şehrinde doğdum. 3 yaşındayken ailemle birlikte Rusya’nın merkezine Moskova’ya taşımdım. 2017’de de ilk Konya’ya geldim ve 4 yıllık Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitimi tamamladım. Eğitim dışında sporu çok seviyorum. Güreş ve Judoyla çok ilgim var. Konya 2019 serbest güreş müsabakalarında 3. oldum. Şimdi ise İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümündeki İngilizce hazırlık sınıfında eğitimi devam etmekteyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

2017 yılında, Türkiye Diyanet Vakfı ile görüşme için Türkçe konsolosluğuna gittim. Ve oradaki komisyon, İstanbul ve Ankara dışında başka bir şehirde eğitim almayı kabul edip etmediğini sordu. Cevabım evet idi ve bir süreç sonra kabul edildiğimi öğrendiğimde bana Konya'da okuyacağımı söylediler. İlk iş olarak internete girdim ve araştırma yaptım Konya ile ilgili. Ve Konya’nın yüzölçümü olarak Türkiye'nin en büyük şehri olduğunu gördüm. Ama Konya'nın gelişmiş bir şehir olmadığını düşündüm. Ve İstanbul'da eğitim almayacağımdan dolayı üzülmüştüm. Eğitimi gördüğüm süreçte bana Moskova'dan sonra Konya’ya nasıl gittiğimi çok sık sorular soruyorlar. Ancak Moskova’da 4 yıl okuduktan sonra, Konya'ya geldim ve şunu gördüm; Moskova’da Konya’daki bereketin olmadığını gördüm ve Konya’da kaliteli eğitim aldığımı düşünüyorum.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Özbek mutfağı çoğu ulusta olduğu gibi yerel tarımdan etkilenmektedir. Orada büyük bir anlaşma tahıl böylece Özbekistan'da tarım, ekmek ve erişte önemlidir ve Özbek mutfağı "noodle zengini" olarak karakterize edilmiştir. Koyun eti, ülkede koyun bolluğu nedeniyle popüler bir et çeşididir ve çeşitli Özbek yemeklerinin bir parçasıdır. Kurumsal imzası çanak palov (Plov veya osh), tipik olarak yapılan bir ana yemek pirinç, parçaları et ve rendelenmiş havuç ve soğan. Oshi Nahor veya Morning Plov, genellikle devam eden bir düğün kutlamasının bir parçası olarak, büyük misafir toplantılarına sabahın erken saatlerinde (6 ile 9 arasında) servis edilir. Diğer önemli ulusal yemekler şunlardır: shurpa (shurva veya shorva), büyük parça yağlı etlerden (genellikle koyun eti) ve sebzelerden yapılan bir çorba; norin ve lagman, çorba veya ana yemek olarak servis edilebilen erişte bazlı yemekler; mantı, chuchvara ve somsa, meze veya ana yemek olarak servis edilen hamur cepleri; dimlama (et ve sebze güveci) ve çeşitli kebaplar, genellikle ana yemek olarak servis edilir. Yeşil çay, gün boyunca alınan ulusal sıcak içecektir; teahouses ( chaikhanas ) kültürel öneme sahiptir. Taşkent'te daha yaygın olan siyah çay tercih edilir hem yeşil hem de siyah çaylar tipik olarak süt veya şekersiz olarak alınır. Çay her zaman bir yemeğe eşlik eder, ancak aynı zamanda her konuğa otomatik olarak yeşil veya siyah olarak sunulan bir konukseverlik içeceğidir. Soğutulmuş bir yoğurt içeceği olan Ayran, yaz aylarında popülerdir, ancak sıcak çayın yerini almaz.

Türkiye ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Türkiye'yi çok seviyorum. Daha iyi bir din eğitimi almak için Türkiye’ye geldim. Çünkü din eğitiminin dünyanın en kaliteli eğitimlerinden biri sayılıyor. Ve Türkiye’nin ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biridir. Çeşitlendirilmiş ekonomi, avantajlı coğrafi konum, yabancı yatırımların girişi ülke ekonomisini bölgenin en güçlülerinden biri haline getirmiştir.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Rusya'nın nüfusu 145 milyon, Rusya'daki geleneksel Müslüman halkların sayısı yaklaşık 15 milyon kişi ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u. Moskova'da ise 4 milyon Müslüman yaşıyor. Rusya Müslüman bir ülke olmadığı için Türkiye'deki gibi Ramazan havasını hissetmiyoruz ama Elhamdülillah onu evlerimizde ve camilerimizde yaratıyoruz. Bu ay birbirimizi arar ve ziyaret ederiz. Ayrıca İslami dükkanlar indirimler sunuyor. Helal kafeler Müslümanlara Allah rızası için iftar veriyor. Bazı Müslüman öğretmenler bu ay ücretsiz Kuran ve dini dersleri veriyorlar. Ramazan ayında Moskova'daki camilerden birinin yakınında çadır yapılıyor. Moskova'da yaşayan farklı milletlerden insanlar her gün kendi ulusal programlarını ve yemeklerini sunarlar. Gayrimüslimler de oraya İslam dinini tanımak için gelirler. Rusya’da 190'dan fazla millet ve milliyet yaşadığı için herkes kendi ulusal yemeğini hazırlar. Ailem ve ben Özbek özel pilavı, lagman ve Semerkant'ın lezzetli ve sağlıklı ekmeğini pişiriyoruz. Moskova'da 4 cami ve birçok medresede Müslümanlara da iftar veriliyor ve herkes davetli. Rusya'daki Müslümanlar Ramazan ayında 20 saat oruç tutuyor. Bu nedenle bazen teravih okuduktan sonra sahur yapmak için ve ezana yetişmek için eve koşardım. Elhamdülillah Allah'ın rahmeti ile Ramazanımızı böyle geçiriyoruz.

YARIN: TALAL ALİ AHMED SAGHEER.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim