Batı Asya'da bir ülke olan Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusu olan Irak’tan Konya’ya lise eğitimini almak üzere Konya’ya gelen ve lise eğitimini Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde devam eden Ahmed İsmael, Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra yeni bir eğitim yolculuğuna çıkacağına dikkat çekti.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Adım Ahmed İsmael. Irak Süleymaniye şehrinde doğdum ve büyüdüm. Uluslararası Mevlana İmam Hatip lisesinde 11. Sınıf öğrencisiyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Konya'nın benim ilk tercihimin olma sebebi din açısından uygun olmasıdır. Babam beni göndermeden önce sormuştu ve Konya'nın dini yönünü çok beğenmişti. Ondan sonra başvururken Konya'yı birinci seçeneğe koyduk. Geldikten sonra Konya'yı hayal ettiğimden daha güzel buldum. Çok tertipli ve düzenli bir şehir. Öğrenci için en uygun şehirlerden birisi hatta en uygun diyebilirim. Hem güzellik hem de fırsatlar açısından çok münasiptir

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Buradan mezun olduktan sonra yeni bir eğitim yolculuğuna çıkma gibi bir hedefim var. Eğer başka bir ülkede nasip varsa, o ülkenin, Türkiye'nin ve kendi ülkemin arasında İslam kardeşliği adına güçlü bir bağ sağlamasına ümidim var. Nasip Türkiye'de ise hedefim değişecek değil. Allah izniyle Müslümanları özellikle gençleri birlik ve beraberlik içerisine toplamaya çabalarım tabi okulumdaki dünyanın her tarafından kardeşlerle aynı şeyi düşünürüz.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Irak'ta çok çeşitli kültür ve yaşam biçimi vardır. Hem de doğa açısından birbirinden çok farklı bölgeler var. Tabi ki de doğadan etkilenerek, farklı farklı yemek ve giyim kültürleri oluşmuştur. Mesela kuzey dağlık ve soğuk olduğu için diğer bölgelerde bulunmayan yemekler vardır, ecdatlardan kalan tabi dağın sert şartlarına göredir. Ama güneye doğru gittikçe kuzeyden çok farklı olduğunu görebiliriz. Irak'ta dört farklı milletler vardır, ama çok şükür arada ırkçılık yoktur. En fazla bulunan millet Araplar ondan sonra Kürtler, Türkmenler ve en az Şiiler bulunur

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye'de üç yıllık tecrübe ettiklerime göre ise, Türkiye çok güzel bir yer. Nimet ve güzelliklerle doludur. Suyu havası temizdir. Şehirleri planlı ve düzenlidir. Doğası baya güzeldir. Yemek kültürü zengin ve yemeklerin fiyatları da ucuzdur Türkiye hem okumak hem gezmek hem de yaşamak için çok münasip bir ülkedir. Türkiye Gelişmiş bir ülkedir. Eğitim, sağlık ve iktisadi yönleri çok güçlüdür. Türkiye'nin en fazla ilgimi çeken özelliği. Halkın düşünceleri ve kafa yapıları birbirinden çok farklı olmasıdır. Bu özellik dünyanın çok yerinde bulunmaz.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Irak'ta Ramazan gelmeden önce halk camilerde, marketlerde, sokaklarda ve evlerde onu anıyor. Başta manevî bir hazırlık ondan sonra Ramazan’a özel yemekler piyasalara çıkıyor. Şerbetler, tatlılar ve farklı farklı çorbalar ve malzemeleri gibi. Bizde iftar akşam namazından sonra oluyor. Adamlar orucunu açmak için camilere gidiyor. Hurma, su ve tatlı ikram ediyor. Gecelerin çok özel bir havası oluyor. Teravih namazında camiler dolu. Teravih ‘ten sonra cami çıkışında ikram dağıtılıyor, bazen lokum bazen meyve bazen de özel bir tür ekmek. Caminin önü satıcılarla doluyor. Teravih namazından sonra ziyaretler ediyor veya büyük aile derenin evinde toplanıyor, dizi izleniyor ya da sohbet ve muhabbet ediliyor. Irak'ta Ramazan çok canlı olur, her şeye rağmen insanlar Ramazan için kusur göstermeye çalışıyor.

YARIN: Hussein Ahmed

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim