Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehirlerinden biri de Kıbrıs Güzelyurt Belediyesi. Yavru Vatan Kıbrıs’la tarihi ve kültürel bağlarından kaynaklı olarak Kuzey Kıbrıs’a karşı Türkiye’nin sahiplenici tutucumu, yerel yönetimlere de yansıyor. Bu kapsamda Konya Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Güzelyurt Belediyesi’yle ortaya koyduğu kardeşlik protokolüyle, iki şehir arasında önemli işbirliklerine vesile oluyor.

KONYA’NIN TECRÜBESİ PAYLAŞILIYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Güzelyurt Belediyesi arasında ortaya konulan kardeş şehir ilişkileri kapsamında, tecrübe paylaşımları yapılıyor. Türkiye’de belediyecilik hizmetleri noktasında önemli bir geleneğe sahip olan Konya, kardeş şehirleriyle bu tecrübesini paylaşıyor. Güzelyurt Belediyesi ile de bilgi ve tecrübe aktarımı yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, bu sayede Güzelyurt Belediyesi’ne önemli bir katkı sunuyor.

DAYANIŞMA MESAJI

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Kıbrıs ve bilhassa Maraş konusunda yaptığı katkıların çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Kıbrıs Türk belediyeleriyle yapılan protokol, bunun yanında TDBB’de yaptığımız katkılarla yerel yönetim adına dokunuşlar yapıyoruz. Bu alanda ilişkilerimizi üst düzeye taşıyarak gerek tecrübe paylaşımı gerek yardımlaşma gerek dayanışma ile bu alanda büyük mesafeler kat edeceğimize inancımız var. Tabii yaşadığımız bir pandemi süreci var. Bu pandemi dönemiyle durağan bir dönem yaşadık ama inşallah bu süreç bir an evvel tamamlanır. Tarım noktasında sizlerin katkıları, dokunuşları çok önemli. Sizlerle biz de aynı şekilde KKTC’deki beldelerimizde yaptığımız çalışmaları paylaşmak arzusundayız” ifadelerini kullanmıştı.  

‘GÜZELYURT TURUNÇGİLLERİN MERKEZİ’

Kıbrıs adasının kuzeybatısında yer alan Kıbrıs Güzelyurt gezilecek yerler listesi, oldukça geniştir. Lefkoşa ve Girne şehirleri kadar popüler olmamasına rağmen Kıbrıs’ın eski yerleşim yerlerinden biri olan Güzelyurt, turunçgil bahçeleri ile ünlüdür. Oldukça verimli topraklara sahip olan Güzelyurt ilçesinde portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgillerle birlikte kavun ve karpuz da yetiştirilmektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü; Güzelyurt ilçesinin Kalkanlı köyünde ve Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ise Güzelyurt ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bu iki üniversite, ilçedeki öğrenci nüfusunu oluşturmaktadır.

‘TUMBA TU SKURU TARİHİ ESKİLERE DAYANIYOR’

Güzelyurt ilçesinin kuzeyindeki Kalkanlı köyünün yakınlarında yer alan Tumba Tu Skuru’nun tarihi, M.Ö. 1700 yılına kadar uzanmaktadır. Geç Brozn Çağı’na ait bir yerleşim yeri olan Tumba Tu Skuru, ilçe merkezine yakın bir konumdadır ve turistik değer taşımaktadır. Kurulduğu dönemde deniz kenarında, bir nehrin ağzında olduğu düşünülen yerleşim yeri, zamanla denizin dolması sonucunda günümüzde denizden bir hayli uzaklaşmıştır. 1971-1974 yılları arasında Prof. Emily T. Vermeule başkanlığında Harvard Üniversitesi ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi tarafından yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda kil, altın, bronz, gümüş ve fildişi eser çıkartılmıştır.

‘KIBRIS’TA KULLANILAN İLK TRENLER SERGİLENİYOR’

Güzelyurt Festival Alanın’da bulunan Tren İstasyonu’nda Kıbrıs’ta kullanılan ilk trenler sergilenmektedir. Güzelyurt-Kalkanlı arasında bulunan Festival Alanı’nda İngilizler döneminden kalma trenler yer almaktadır. Mağusa-Lefkoşa-Güzelyurt-Lefke rotasında çalışan trenler, Güzelyurt Tren İstasyonu’nda sergilenmektedir. Festival Parkı’nda yer alan lokomotif ve tren istasyonu binası, turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır.

‘SOLİ ROMA DÖNEMİNE AİT ESERLER TAŞIYOR’

Kıbrıs’ta kurulan en önemli Şehir Krallıklarından biri olan Soli’nin tarihçesi, M.Ö. 700 yıllarına kadar uzanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, şehrin uzunca bir sure, Stratejik konumu, verimli toprakları, limanı ve yakınındaki bakır madenleri nedeniyle önemli konumunu korumayı başardığı anlaşılmaktadır. Soli en parlak dönemini Roma döneminde yaşamıştır. 7. yy'daki Arap akınları ise kentin sonu olmuştur.

Araştırmalarda, Helenistik döneme ait altın ve gümüş takılar, M.Ö.1.yy'da yapılmış mermer bir Aphrodite heykeli, M.Ö.2.yy'a ait, Amazonlarla savaşı gösteren bir kabartma ele geçmiştir. Ayrıca, Helenistik döneme ait, agoraya açılan sütunlu caddenin ve agoradaki mermer bir anıtsal çeşmenin de kalıntıları ortaya çıkmıştır. Soli Bazilikasnın 4. yy'ın 2. yarısında yapıldığı, Kıbrıs'ta inşa edilen ilk kiliselerden olduğu bilinmektedir. 5. ve 6. yy'da genişletilmesine rağmen, 7. yy'daki Arap akını ile tahrip olmuştur. Üç kapılı bir girişi bulunmakta olan kilisenin, dört yanı sütunlarla çevrili ve çeşmeli bir avlusu vardır. Avlunun ardından üç kapılı başka bir giriş ile kiliseye girilmektedir. İçerde iki sıra halinde dizilmiş on ikişer sütun bulunmaktadır. Döşemesinde bulunan, genellikle geometrik ve hayvan figürü olan mozaiklerin büyük bir kısmı günümüze dek ulaşmıştır. (SAMET AKTAŞ)

Editör: TE Bilişim