Konya’nın en büyük kasabalarından biriyken yerel yönetimler yasasıyla şehrin en büyük mahallelerinden biri oluveren İçeri Çumra Konya ovasının en mümbit topraklarına sahiptir. Konya’nın Mersin’e açılan kapısı da diyebileceğimiz İçeri Çumra’nın tarihi de Anadolu Selçuklu devletine dayanır. İçeri Çumra Eğitim Kültür Çevre ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sedat Dündar ile STK faaliyetleri üzerine konuştuk.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

İçeri Çumra Eğitim Kültür Çevre ve Yardımlaşma Derneğimiz 2005 yılında Prof. Dr. Mevlüt Mülayim başkanlığında, Teyfik Dündar, Adnan Yağcı, Ahmet Arslan, Kadir Erkuş, Metin Sayaner, Rafet Durmaz, Yusuf Yaşar ve Mehmet Ali Bostancı tarafından kuruldu.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?

İsminden de anlaşılacağı üzere derneğimiz bilhassa İçeri Çumra dışındaki hemşehrilerimizi bir araya getirme ve aralarında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlama amacı taşımaktadır.  Eğitime gören öğrencilere destek olmak da derneğimizin bir diğer faaliyet alanıdır.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Bilindiği gibi STK faaliyetleri gönüllük esasına dayanır. Hemşehrilerimizin teveccühü ile bendeniz Sedat Dündar derneğimizim başkanlık görevini icra ediyorum. Ticari faaliyet olarak da Sürücü Kursu işletmecisiyim. Yönetim kurulumuzda ise Dutar grup sahibi Mustafa Dutar, Aydoğdu Tarım sahibi Mevlüt Aydoğdu, Sosyal Güvenlik Kurumu memuru Adnan Önver, çiftçi Yalçın Yılmaz, emekli polis memuru Taner Gökal ve emekli işçi Yusuf Kavalcı adlı arkadaşlarımız bulunuyor.

Başlıca faaliyetlerinizi örneklerle anlatır mısınız?

Klasik bir yardımlaşma ve dayanışma derneği olarak ihtiyaç sahibi olan hemşehrilerimize yardımda bulunuyoruz.  Buda genellikle kış aylarında odun ve kömür temini şeklinde gerçekleşiyor. Kuruluş amaçlarımızdan biri olan eğitime destek görevimizi yerine getirmek için de üniversite tahsili gören ve desteğe ihtiyacı olan öğrencilerimize burs veriyoruz. Ayrıca başarılı öğrencilerimizi muhtelif ödüllerle onore ediyoruz. Tarım beldesi olan İçeri Çumra’da tarıma yönelik faaliyetlerde düzenliyoruz. Çiftçimizi bilinçlendirerek doğru ve verimli tarım yaparak verimliliği artırmak üzere muhtelif zamanlarda İçeri Çumra'da tarım ile ilgili toplantılar tertip edildi. Çevrecilik faaliyeti olarak da içeri Çumra'mızda hatıra ormanı oluşturmak için, tahsis edilen alanlara fidan dikimi yaptık.

Derneğe kayıtlı ne kadar hemşehriniz var ve derneğe ilgileri ne düzeydedir?

Derneğimizin kayıtlı 155 üyesi mevcuttur. Ancak biz faaliyetlerimizi üyelerimizle sınırlandırmayıp bütün İçeri Çumra’ya hitap edecek şekilde çalışıyoruz. Bu zaviyeden bakınca da bütün hemşehrilerimizi derneğin birer fahri üyesi olarak kabul edebiliriz.  Hem üyelerimizin hem de bütün hemşehrilerimizin derneğimize ve faaliyetlerimize gösterdiği ilgiden de son derece memnunuz.

Sivil toplum faaliyetlerinin sizce en büyük sıkıntısı nedir?

Sivil toplum kuruluşları devletimizin yetişemediği durumlarda üyelerine hizmet etmektedir. Yani STK’lar devletin yükünü alan kuruluşlardır. Ancak STK’ların devletten gerekli desteği görmediğini de söylemek durumundayız. Amaçlarına uygun olarak devletin ilgili kurumları STK’larla el ele vermiş olsa daha güzel çalışmalar ortaya çıkacaktır.

Yardımlaşma sözcüğünün sivil toplum faaliyetlerinde karşılığı nedir?

Yardımlaşma karşılık gözetmeksizin insanların birbirine yardım etmesidir. STK’lar da karşılık beklemeden ihtiyaç sahiplerinin yanında olan kurumlardır.

Şehri ve beldenizi yönetenlerden ne tür beklentileriniz var?

İlçemizi yöneten idarecilerimizin sivil toplum kuruluşlarına daha çok önem vermesi, istişarelerde bulunması doğru çalışmalar yapılmasına katkı verecektir. Bunu arzu ediyoruz.

Yörenizin turistik ve kültürel değerler açısından tanıtılması için neler yapılabilir?

İçeri Çumra’mız Konya-Karaman güzergâhında yol üzerinde olduğu için ulaşımı d-son derece kolay bir beldedir. Mümbit ova toprakları son derece bereketlidir. İçeri Çumra’nın geçmişi de Anadolu Selçuklu devletine dayanmaktadır. İçeri Çumra’da Selçuklulardan kalma Minarealtı Camii ve adını Osmanlı Paşalarından Mithat Paşadan alan Mithat Paşa Camii vardır. Değerlerimizin tanıtılması için bilhassa sosyal medyayı çok iyi değerlendirmemiz gerekir.

YARIN: YARIN: TURGUTELİ KÜLTÜR SANAT VE TARİH DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim