Karapınar İlçe Müftülüğüne bağlı olarak hizmet veren Karapınar Merkez Kız Kur’an Kursu, Toplamda 8 bin 135 metrekare kapalı alanda Kur'an kursuna ait 15 derslik, hafızlık eğitim kursu, 180 yatak kapasiteli kız öğrenci yurdu, okul öncesi Kur'an-ı Kerim kursu, konferans ve spor salonu, kütüphane, misafirhane ile öğrencilerine en iyi hizmeti sunuyor. Karapınar Merkez Kız Kur’an Kursu Müdiresi Nihal Sevinç kurslar hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Nihal Sevinç. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde hem hafız hocası olarak hem de Merkez Kız Kur’an Kursunda kurs yöneticiliği görevini yapmaktayım. Hafızlığımı ilçemizde bulunan Zafer Kur’an kursunda, Lisans eğitimimi Sakarya üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamladım.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Kursumuz 17 Mayıs 2018’de başkanlık onayı ile eğitim açılmıştır. Kursumuz uzun yıllar Karapınar’ın dini eğitim ihtiyacını karşılayacak şekilde inşa edilmiştir. Kurs, 4 bin 251 metrekare bahçeye sahiptir. 1320 metrekare temel üzere 6 kat olarak tasarlanmış ve toplamda 8 bin 135 metrekare kapalı alan bulunmaktadır. Kurs binamızın zemin katında tam teşekküllü Karapınar İlçe Müftülüğü hizmet binası bulunmaktadır. Kursumuzda modern eğitim öğretim materyalleri ile donatılmış eğitim ve etüt sınıfları,180 kişilik yatakhane her katta banyo ve lavabolar, modern ve hijyenik 200 kişilik yemekhane, misafirlerimizi ve velilerimizi ağırladığımız misafir salonu, oku emrinin gerçekleşmesi için kütüphane, öğrencilerimizin teneffüslerini değerlendirip hoşça vakit geçirdiği kantin, oyun grupları ve spor komplekslerinin bulunduğu bir bahçe, haftalık sohbetlerin ve ramazanda mukabelelerin yapıldığı 300 kişilik mescit, öğrencilerimizin hazırlamış olduğu programların ve seminerlerin yapıldığı 350 Kişilik konferans salonumuz bulunmaktadır.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuzda şuana kadar 65 hafız, 170 4-6 yaş, 700 yaz kursu 60 bayan öğrenci eğitim almıştır. Şuan itibariyle kursumuzda toplam 160 öğrenci eğitim almaktadır.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Kursumuzda MEB ile imzalanan protokollerde ortaokulla beraber hafızlık yapan İHO proje sınıflarımız ve mesleki açık lise olarak okuluna devam ederek hafızlığını yapan öğrencilerimiz var. 1 yıl hafızlık hazırlık eğitiminin ardından büyük oranda 2 yılda hafızlıklarını tamamlamaktayız. Hafızlık eğitimi alan öğrencilerimize başkanlığımızın bize sunduğu programı uygulamaktayız.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Akıl zeka oyunları, voleybol turnuvaları, sosyal içerikli tarihi geziler, her hafta farklı konularda sohbetler, seminerler, yarışmalar, özel gün ve gecelerde gerçekleştirilen program ve pano çalışmaları, öğrencilerin motivasyonunu artırmak için veli ziyaretleri ve hem öğrencinin başarısını kutlamak hem de diğer öğrencilerimizi hafızlığa teşvik amacıyla özel kutlamalar yapıyoruz.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Kur’an'ı güzel okuma yarışmasında ilçe birinciliği, il ikinciliği ve üçüncülüğü, STK’lar tarafından düzenlenen yarışmalarda ilçe birinciliği kazanan öğrencilerimiz mevcuttur. Ayrıca kursumuzda 3 ayda hıfzını tamamlayan öğrencimiz İrem Aşkın ilçemizin ve kursumuzun gururu olmuştur.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hafızlık Kur'an-ı Kerim'in muhafızlığı demektir. Aslında bir hafız Kur’an'ı hıfz etmekle onu koruma ordusunda bir nefer olurken aynı zamanda Kur'an’ın himayesine girip onu koruma hakkını elde etmiş olur. Hafızlık tıpkı şehitlik gibi herkese nasip olmayan bir nimet. Bir Müslümana dünyada verilmiş en büyük nimetlerden biri zira külfeti çok olanın nimeti de o denli büyük olur. Bu yüzden hafız olanlar bu nimetin şükrünü eda etme derdinde olmalı, hafız olmayanlar ise en azından gönüllerinde bu arzuyla yaşamalıdır. Bir hafız olmak, bir hafız kalmak ve bir hafız yaşamak Her müminin kalbinin bir köşesini meşgul etmelidir.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Ülkemizde son yıllarda uygulanan Hafızlık İmam Hatip Ortaokulu projesi ile hafızlık eğitimi ayrı bir ivme kazanmıştır. Konya’mızın manevi boyutu yüksekliği Kur’an’a karşı teveccühü kurslarımızı canlı kılmaktadır. Duamız ve temennimiz bu teveccühe binaen hafızlık ruhu kurslarımızda ömür boyu diri kalması ve sayılarının çoğalması yönündedir.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim