Selçuklu devletinin Alaiye’si, Sultan Alaadin’in göz bebeği. Katraman ve Konyalılar’ın gerek tatil, gerekse çalışmak için en çok tercih ettiği yerlerin arasındadır Alanya. Yaz aylarında nüfusu birçok şehri geride bırakan Akdeniz’in incisi Alanya’da 1993 yılında kurulan Konyalılar ve Karamanlılar Derneği’nin Başkanı Hüseyin Şahin ile gurbet hayatını ve Konya, Karaman, Alanya ilişkilerini konuştuk.

Alanya Konyalılar ve Karamanlılar Derneği ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz 1993 yılında Kurucu Başkan Güner Kutluk önderliğinde Hüseyin Karaman, Ömer Özkan, Bayram Teke, Mustafa Karaduman, Halit Kılıç ve Mustafa Karabacak tarafından, Konya Kültürünü Tanıtma ve Dayanışma Derneği adıyla kurulmuştur. 16.02.2015 tarihinde yapılan Genel Kurulda derneğin ismi Alanya Konyalılar ve Karamanlılar Derneği olarak değiştirilmiştir.

Derneğinizin amacı nedir?

Hemşerilerimiz arasında birlik beraberliği ve dayanışmayı sağlamak, Alanya’da etkinlikler yaparak kültürümüzü, yöresel tatlarımızı, ürünlerimizi tanıtmak ve yaşatmak, geziler düzenleyerek memleketlerimizin tarihi güzelliklerini tanıtmak derneğimizin başlıca amaçlarıdır. Alanya’da etkin faaliyetlerde bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Kent Konseyi Hemşehri Dernekleri Meclisinde yer alarak; hemşehrilerimizin daha iyi imkânlarda yaşaması ve sorunların tespit edilerek çözüm üretmek için çalışmalar yapıyoruz.

Yönetim Kurulunuz kimlerden oluşuyor?

Dernek Yönetim Kurulumuz tüzük gereği 5 kişiden oluşuyor. Başkanlığı bendeniz Harita mühendisi ve Gayrimenkul Değerleme uzmanı Hüseyin Şahin, 2. Başkanlığı Hollanda Konsolosluğundan emekli Uğur Şen, Saymanlığı emekli Mustafa Turaç, Yazmanlığı Avukat Dede Erhan Biçer ve üyeliği yönetici Sevcihan Ünlü üstlendik.

Dernek faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Hemşerilerimizi bir araya getirmek, kaynaştırmak amacıyla; Bamya ve Arabaşı Çorbası, Batırık, Piknik, Yemek ve Kahvaltı etkinlikleri yapıyoruz. Turizm haftası ve benzeri programlara katılarak Yöresel Kültürümüzü ve Yöresel Ürünlerimizi, bize özel stantlarda tanıtımını yapıyoruz. Memleketimizi tanıtmak amacıyla haftalık gezi organizasyonları yapıyoruz. Gezileri hafta içinde belirleyerek üyelerimize bildiriyoruz. Bu kapsamda Konya’nın Çetmi Şelalesi, Göksu Şelalesi, Tınaztepe Mağarası, Beyşehir Gölü, Taşkent, Mevlânâ Türbesi, İstiklâl Harbi Şehitler Müzesi, Kelebekler Vadisi ve Botanik Parkı, ve tarihi Sille köyüne gittik.

Ayrıca Karaman’ın Ermenek ilçesini tanıtmak üzere; Taşkale Manazan ve İncesu Mağaraları, Kaya Ambarları, Binbir Kilise, Kale, Müze, Aktekke ve Yunus Emre Cami, Aynalı Kilise, Tartanlar evi, Hürrem Dayı evi, Yunus Emre Evi, Ermenek Kaya evleri, Tol Medresesi, Baraj Tekne gezisi, Zeyve Pazarı, Köristan Kaya Mezarları gezileri yaptık.

Tanıtım faaliyetlerinizde hangi mecralardan yararlanıyorsunuz?

Derneğimizin basılı yayın organı yok fakat etkinliklerimize ve gezilerimize yerel TV’den de kameraman davet ederek çekim yapmalarını ve gerek haber gerekse programlarında yayınlanmasını temin ediyoruz. Faaliyetlerimizin basın, yayın organlarında duyurulması için medya haberlerine önem veriyoruz. Ayrıca internet merkezli haberleşme mecralarını da değerlendiriyoruz.

Alanya’da yaşayan Konya ve Karamanlı sayısına dair net bilgi var mı?

Alanya çok hareketli ve değişken bir nüfus yapısına sahiptir. Torosların hemen arkası Konya ve Karaman’dır ve buralardan gerek Alanya’ya gerekse Antalya ve diğer ilçelerine kalıcı ya da geçici göçler olmaktadır.  Durum böyle olunca Alanya’daki Konyalı Karamanlı sayısını net olarak tespit etmek mümkün görünmüyor. Genel olarak 50 binin üzerinde Konya ve Karamanlı olduğu kabul edilmektedir.

Alanya’ya yaşayan Konya ve Karamanlıların memleketleri ile münasebetleri ne seviyede?

Alanya çok hareketli ve çok kültürlü bir şehirdir. Konya ve Karaman’ın Alanya’ya yakın olması sebebiyle gidip gelmek kolay. Bu sebeple sıla özlemi çeken yok. İşin doğrusu buradaki hayat şartları bilhassa genç nesilde hemşehrilik duygusunu yok ediyor. Biz dernek olarak bu bilinci yaşatabilmenin kaygısını taşıyoruz.

Konya ve Karaman ile münasebetleriniz ne düzeyde?

Karaman Tanıtım ve Turizm Derneğinin, Karaman Ticaret Odasının ve Karaman Belediyesinin desteğini görüyoruz. Destek ihtiyacı duyduğumuz alanlarda da alanlarda da sık sık görüşerek olarak destek talebimizi iletiyoruz. Ancak Konya’nın üst düzey yöneticilerden yeteri kadar destek göremiyoruz.

Konya ve Karamanlıların Alanya’da etkinliği ne düzeydedir?

Dernek olarak Kent Konseyinde ve Hemşehri Dernekleri Meclisinde aktif olarak görev almaktayız. Hemşerilerimizin iyi bir şehirde yaşaması için çalışıyoruz. Hemşehrilerimizin ekseriyeti turizm alanında işveren veya çalışan olarak hizmet veriyor. Kamu ve özel sektörde üst düzey görev yapan hemşerilerimiz de var ve Alanya’da etkinlikleri söz konusu. Sanatsal ve kültürel faaliyetlerde de hemşerilerimiz aktif olarak yer alıyor.

Derneğinizin hemşehrilerimize en önemli katkısı nedir?

Biraz önce saydığımız gezi ve sair sosyal faaliyetlerin dışında, iş arayan hemşerilerimize iş bulmaları konusunda ciddi anlamda yardımcı oluyoruz. Bugüne kadar çok sayıda istihdama aracı olmaktan da gurur duyuyoruz.

Alanya yönetiminde Konya ve Karamanlıların etkinliği var mı?

Alanya’da yaşayan en çok nüfusa sahip illere Konya ve Karaman olmasına rağmen maalesef hemşerilerimiz Alanya siyasetinde yeteri kadar rol alamamaktadır. İş çevrelerinde çok fazla hemşerimiz olmasına rağmen ne kadar çabalasak da derneğimize yeteri kadar destek vermemektedirler. Dernek çatısı altında güçbirliği yapabilsek etkinlik oranımız çok yükselecek ama bunu henüz tam anlamıyla sağlayamadık.

Derneğimizi, uzun süre Başkanlığını yürüten Hüseyin Karaman ve az sayıda gönüllü arkadaşımızla ayakta tutmaya çalışıyoruz. Memleket aşkımızdır ve çalışmalarımıza, hemşehrilerimizin yardımına devam ediyoruz.

Karaman ve Konya’nın tanıtımı için neler öneriyorsunuz?

Derneğimiz aracılığıyla Konya ve Karaman’a geziler düzenlenebilir. Alanya’da tanıtıcı etkinlikler yapılabilir. Yerel Basın ve TV’lerde Konya’nın alternatif turizm potansiyelini tanıtan yayınlar yapılabilir. Esasen biz bunları sınırlı imkanlarımızla yapıyoruz ama kitlesel hareketlilik sağlamak için Konyalı yöneticilerimizden de destek görmemiz lazım.

YARIN: KONYA’DAN YALOVA’YA KÜLTÜR SANAT TURİZM VE EĞİTİM DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim