Değişen ve gelişen dünyada İslâm’ın sabiteleri olan Kur’an ve Sünnet’i gelecek kuşaklara doğru ve güvenilir bir şekilde aktarmak için kurulan İkra’r Hafızlık Merkezi, Diyanet İşleri Başkanlığı Selçuklu Müftülüğü bünyesinde faaliyet gösteriyor. Hafızlık merkezinin misyonu; deneyimli, bilgili ve özverili kadrosuyla, milli-manevi değerlerine sahip çıkan, akademik başarısı ile kendi geleceğini inşa eden nitelikli hafızlar yetiştirmek İkra’r Hafızlık Merkezi’nin misyon ve vizyonu şu beş temel süreci kapsamakta Bunlar; Hafızlık Öncesi Hazırlık, Hafızlık Dönemi, Hafızlık Sonrası Dönem, Öğrencilerin Fiziki Gelişimi, Öğrencilerin Manevi Gelişimi sağlamak.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1967’de Konya’da doğdum. Hafızlığımı Konya-Karatay Uluırmak Nuraniye Kur’an Kursunda ikmal ettim. 1987’de Konya Merkez İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldum. Karatay Yenikent ve Meram Kaşınhanı’da 5,5 yıl süren İmam-Hatiplik görevlerinde bulundum. İlahiyat Ön Lisans ve Sosyal Bilimler Ön Lisans okudum. Daha sonra KKÖ olarak, Meram Çayırbağı, Havzan, Seyrantepe Kur’an Kurslarında öğreticilik ve yöneticilik görevlerinde bulundum. 2010 yılında Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde Tashih-i Huruf okudum. Sonra Selçuklu ilçesi Esader ve İkra’r Hafızlık Erkek Kur’an Kursları ’da yöneticilik yaptım. 2021 yılında Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinden mezun oldum. Aralık 2021'de de Kur'an Kursu Uzman Öğretmeni oldum. Evli ve 3 çocuk babası olup, hâlen İkra’r Hafızlık Erkek Kur’an Kursu’nda yöneticilik görevimi sürdürmekteyim.

Kursunuz hakkında bilgi veril misiniz?

Kursumuz 22 Haziran 2021’de eğitim ve öğretime başlamıştır. 3600 m2’lik arsa üzerine kurulmuş olup,4000m2 kullanım alanına sahiptir. Kursumuzda İmam Hatip Ortaokulu ve Hafızlık bölümlerinden oluşan 24 derslik mevcuttur. Şuan gündüzlü olarak devam eden ve önümüzdeki eğitim döneminden itibaren yatılı olarak 300 öğrenci kapasitesi ile hizmet verecek olan kursumuzda; Yemekhanemiz, yatakhanemiz, camimiz, açık ve kapalı spor salonlarımız bulunmaktadır.

Hayırseverliğiyle örnek oldu Hayırseverliğiyle örnek oldu

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuzun açılışı ile birlikte 250 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamış, temel hazırlık süresinden sonra Akademik dersler ve Kur’an derslerinden oluşan bir seviye tespit sınavı ile birlikte 115 öğrenci kabul edildi. Ayrıca öğleden sonraları 4.sınıf öğrencilerinden 35 öğrenciye de hafızlık temel eğitimini verilmektedir.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Öğrencilerimizin eğitimi 2 kademe şeklinde gerçekleşiyor. Sabah 07.30’dan Öğlen 12.30’a kadar Kur’an Kursu derslerimiz yapılıyor. Öğleden sonra 13.30’dan Akşam 17.30’a kadar ise Okul derslerimiz yapılmaktadır.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Öğrencilerimizi ders yüküyle baş başa bırakmak istemiyoruz. Öğrenirken eğlenme, eğlenirken de öğrenme ilkeleriyle ile hareket ediyoruz. Öğrencilerimize yönelik gerçekleştirdiğimiz sportif, sosyal ve kültürel faaliyetlerden bazıları şunlardır; Kur’an’ı Kerim okuma ve meal yarışmaları, musiki çalışmaları, sabah namazı buluşmaları, anma ve kutlama günlerinde etkinlikler, futbol, basketbol, tenis, Uzakdoğu Sporları, akıl-zekâ oyunları ve teknoloji tasarım, sinema etkinliği, söyleşiler vb.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Yukarıda anlattığım gibi, seviye tespit sınavı ile özenle seçtiğimiz öğrencilerimizin yüzde 80’i hafızlığa geçmiş durumdadır. Yeni bir Kurs olduğumuz için her yönde başarılı olmaya çalışıyoruz. Gelişen teknoloji ile modern zamanın imkanlarından faydalanarak Kur’an-ı Kerim’in doğru ve usulüne uygun ezberlenmesi için hafızlık öncesi hazırlık, akademik başarıyla eş güdümlü hafızlık eğitimi ve hafızlık sonrası süreçlerde öğrenci merkezli proje ve programlar düzenlemek, İkra’r Hafızlık Merkezi’nin temel hedefidir.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hafızlık ne ister? Kuran’ı sevmeyi ister helal lokma ister takva ister beş vakit namaz ister, gece teveccüh vakti dua ister, gözyaşı ister. Gözleri haramdan koruma ister. Faydasız işleri terk etmeyi ister, fedakârlık ister, uykudan, gezmeden, oyun ve eğlenceden, tesettür ister, vakar ister, hayırlı arkadaş ister, istikrarlı çalışma ister hafız olmak kolay, hafız ölmek zordur, ehil hoca ister, hocasını seven ve ona saygı duyan talebe ister, hoca ile uyumlu veli ister. Hafızlık mesuliyettir ya rabbi bizleri Kuran’ı hakkıyla okuyup yücelen kimselerden eyle, Kuran’ı okuduğu halde nasipsiz kalıp azanlardan eyleme

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hafızlık konusunda sistemli çalışmaları son zamanlarda çok dikkat çekmektedir. Çok önemsendiği için de Hafızlık Daire Başkanlığı kurulmuştur. Ortaokul ve Lise çağlarındaki kız ve erkek öğrencilere çeşitli alternatifler sunarak hafızlık yapmalarına imkan sağlamıştır.100 yıllık bir birikime sahip olan Başkanlığımızın hafızlık konusundaki çalışmaları takdire şayandır. Konya’mız da hafızlık çalışmaları konusunda en başarılı iller arasındadır.

YARIN: BEDİR KIZ KURAN KURSU

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim