Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızları ve hafızlık müesseselerini Ramazan sayfalarında okuyucularımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, Hafızlık sürecini ve hafızlık ile ilgili görüşlerini anlattı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1973 yılında Konya’da doğdum İlkokul sonrası Şems-i Tebrizi Camiinde hafızlık yaptım. Aziziye Camiinde Kıraat ilminde icâzet aldım. (Kurra Hafız)1994 yılında Konya İmam Hatip Lisesinden mezun oldu.1998 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini başarıyla tamamladı.1997 senesinde DİB. Konya İl Müftülüğünde İmam Hatip olarak göreve başladı.1998- 2000 yıllarında Konya Selçuk Eğitim Merkezinden mezun oldu. (Haseki)2000 yılında Vaiz olarak Beyşehir ilçesine tayin edildi.2001 yılında Yüksek Lisansını tamamladı.2003-2011 yıllarında il vaizi olarak Konya İl Müftülüğünde çalıştı.2010 yılında Kelam Bilim Dalında Doktor oldu.2011 yılında Yardımcı Doçent olarak Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görevebaşladı.2017 yılında Kıraat İlmi alanında Doçent unvanını aldı.2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince 19 Mart 2021 tarihinde Konya İl Müftüsü olarak görevlendirildi ve 02.04.2021 tarihinde görevine başladı. Talim Terbiye Kurulunda seçmeli dersler (Kur’an-ı Kerim, Hz. Peygamber’in Hayatı/Siyer ve Temel Dini Bilgiler) müfredat hazırlama komisyonunda bulundu. Millî Eğitim Bakanlığında ders materyalleri hazırlama çalışmalarına katıldı. Çeşitli dergilerde editör, yayın kurulu üyesi ve hakem olarak görev aldı. Uzun yıllar hatimle teravih namazı kıldırdı. Evli ve dört çocuk babasıdır. İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Hafızlık yapmak kendi tercihiniz miydi yoksa aileden birinin önerisiyle mi başladınız?

Kur’an-ı Kerim öğrenmeye Yaz Kuran Kurslarında başladığımız için Kuran eğitimine bir aşinalığımız vardı. Bizim zamanımızda da İmam Hatip Lisesine gidecek öğrencilerin bir Kuran Kursuna giderek eğitim alması ve daha sonra imam hatibe gitmesi uygun görüyordu. Hem imam hatibe gitmeyi hem de hafız olmayı düşünüyordum. Bir yıllık eğitimin ardından hocam hafızlığa başlamadığımı sordu. Ben de başlamadığımı söyledim ve bana ne duruyorsun hadi başla dedi ve hafızlık eğitimine o şekilde başladım. Hocama Allah rahmet eylesin. Annem ve babamın hafız olmam ile ilgili düşünceleri var imiş. Bunu da sonradan öğrendim. Benim hafız olmam için dua ediyorlarmış. Allah nasip etti ve biz de o süreci güzel şekilde tamamladık ve hafızlığa başladık. Kuran bitmez bir hazine tükenmez bir zenginlik.

Ailenizde başka hafız var mı?

‘Anarşi olmasaydı Tıp okurdum!’ ‘Anarşi olmasaydı Tıp okurdum!’

Ailem de benden başka kimse hafız yok. Ancak oğlum hafız. Bir oğlum da hafızlığa çalışıyor.

Hafızlığa ne zaman ve nerede başladınız? Başlama sürecinizden biraz bahseder misiniz?

Hafızlığıma Havzan Nuraniye Kur'an Kursunda başladım. Orada yaklaşık bir yıl kadar eğitim adım. Eğitim aldıktan sonra hafızlığa yeni başladığım süreçte rahmetli Ömer Üresil Hocam Şemsi Tebrizi Camii’nde müezzinlik yapıyordu. Ben de kursa gider gibi her sabah 8’den öğlen 12’ye kadar beş arkadaş hafızlık eğitimini tamamladık. Hafızlık eğitimim yaklaşık bir buçuk yıl sürdü.

Hafızlık eğitimi sırasında edindiğiniz arkadaşlıklar, dostluklar var mı? Varsa bu dostluklar hala devam ediyor mu?

Camide hafızlık yaptığım için Kuran Kursu arkadaşlığı kadar arkadaşlığım hafızlık sürecim olmadı. Kuran Kursunda eğitim alırken tanıştığım arkadaşlarım vardı. 5 arkadaşım ile hafızlık yaptım. Arkadaşlığımız ve dostluğumuz devam ediyor.

Hafızlık eğitimini tamamladıktan sonra geleceğinizi ve eğitimizi şekillendirme noktasında ne tür katkıları oldu?

Hafızlık özgüven sağlıyor. Beyninizi kullanmamızı sağlıyor. Hafıza güçlü olduğu için duyduğunuzu ve gördüğünüzü unutmama gibi özellik sağlıyor. Hafızlık eğitimi planlı ve programlı olmayı sağlıyor.

Hafızlık yapmak kadar hafızlığı sağlamak da oldukça önemli. Hafızlığı sağlama adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Hafızlık sağlamasını hangi aralıklarla yapıyorsunuz?

Uzun yıllar hafızlığı sağlamak için gayret sarf ettim. Hafızlığımı unutmamak adına birkaç metot uyguladım. Hafızlığım bittikten sonra hocalarım ile ilişkileri kesmedim. Ezberde okumaya gayret ettim. Rahmetli Ahmet Büyüksakarya Hoca Şemsi Tebrizi Camii’nin orada evi vardı. İmam Hatip’e giderken okuldan çıktıktan sonra eve gelmez, hocanın evine giderdim. Hocanın evinde hocama günlük 20 sayfa ezber verildim. Hocam da beni dinlerdi. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun inşallah. Yine Mustafa Keskin hocamı ziyarete giderdim ve hocama ders okurdum. O da beni dinlerdi. Rahmetli İsmail Ketenci hocanın derslerine devam ederdim. Camilerde çok mukabele okudum ve uzun yıllar hatimli teravi kıldırdım.

Yeni nesillere hafızlık eğitimiyle ilgili önerileriniz, tavsiyeleriniz neler olur?

Yeni nesiller hafızlık eğitimine başlamadan önce hafızlık ve kuran bilinci kazandırılmalı. Hafızlığın çok iyi anlatılmalı. Hafızlık güzel bir şey.

Aldığınız eğitimler sonucunda edindiğiniz bilgileri çevrenize aktarıyor musunuz?

Aldığım eğitimler sonucunda edindiğim bilgileri çevreme aktarıyorum. Gittiğim yerlerde namaz kıldırıyorum ve Aşr-ı Şerif okuyorum. Uzun yıllar tefsir dersleri yaptım. Vakıf ve derneklerde tefsir sohbetleri yaptım. Hala da yapmaya devam ediyorum. Bu paylaşımlar kuranı kerim ile ilişkinin devam etmesini sağlıyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim