Kozan bir kırsal mahalle deyip geçmeyin. Kulu’ya bağlı bir kasaba iken mahalle statüne düşen Kozan, Konya’daki dernek yapısıyla göz kamaştırıyor. İdari ünitelerin yanında düğün salonu, mescid, toplantı odaları ve gasilhanesi bulunan Özalkent mahallesindeki dernek binası adeta küçük bir külliyeyi andırıyor. Dernek Başkanı Cavit Köse ile hizmetlerini konuştuk.

Derneğiniz ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?

Kozanlılar Kalkınma Dayanışma Birleşim ve Yardımlaşma Derneği 1999 yılında kuruldu. İlk başkanımız İbrahim Başoda idi. Kurucu yönetim kurulunda Zafer Kibar, Halil İbrahim Başoda, Şükrü Yaşar, Memiş Kalem, İbrahim Bulan ve Adil Demirel vardı. Sonraki yıllarda derneğimizde sırasıyla İbrahim Bulan, Mithat Tosun, Zafer Kibar, 8 yıl Bilal Demirel ve Erdal Karpuz başkanlık yaptı.

Mevcut Yönetim Kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Bendeniz Cavit Köse üç yıldır dernek başkanlığı görevini sürdürüyorum. Yönetim Kurulumuzda Ünal Başoda, Fatih Yılmaz, Bünyamin Korkmaz, Hayrettin Karadağ ve Refik Çorum adlı arkadaşlarımız görev yapıyor.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?

Derneğimiz temel prensip olarak kalkınma, dayanışma ve yardımlaşma amaçları taşımaktadır. Bu bağlamda ihtiyaç sahibi ailelere yılda ortalama 40 bin TL tutarında gıda yardımı yapıyoruz. Bu rakam Koronavirüs öncesine ait bir bilgidir ve maalesef salgın dolayısıyla biz yardımlara devam edemedik.

Yuva kurmak üzere hazırlanan gençlerimizin ekonomik yükünü azaltmak üzere evlilik yardımında bulunuyoruz. Son dönemdeki durağanlıkta bu yardımımızı da yapamadık.

Derneğimizin bir cenaze nakil aracı bir de hizmet aracı var. İhtiyaç halinde her iki aracımızı da hemşehrilerimizin hizmetine tahsis ediyoruz. Ayrıca cenaze evinde yemek ikramında bulunuyoruz.

Hemşehrilerimiz arasında tahsil seviyesini yükseltmek için öğrencilerimize burs veriyoruz. Ancak salgın sürecinde gelir seviyemiz ciddi anlamda gerilediği için geçici bir süre ara verdik.

Kozan’da ağaçlandırma için tahsis edilen yerlerde fidan dikimleri yapıyoruz. Her yıl olmasa da yapılan dikimlerle Kozanlılar derneği ormanı vücuda geldi.

İşlevi yüksek bir dernek binasına sahipsiniz. Dernek merkeziniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kozanlılar Derneği 1999 yılında Özalkent mahallesinde kendi mülkü olan binasını inşa ederek faaliyete başladı. Bu konuda pek çok STK’dan ileri seviyede olduğumuzu söyleyebilirim. Binamızın zemin katında düğün salonu bulunuyor. İhtiyaca göre toplantı ve benzeri amaçlar için de tahsis edilebiliyor. İkinci katta ise İdari ofisler, yönetim toplantı odası bulunuyor. Müftülükten onaylı Mescidimizde Cuma namazı kılınmaktadır. Binamızda bir de gasilhane var. Adeta küçük bir külliyeyi andıran binamız var. Ezcümle; bağışlarla birlikte düğün salonumuz bizim en önemli gelir kaynağımızdır.

Kozanlılar tutkundur diye bilinir, kayıtlı kaç üyeniz var?

Yaklaşık iki bin üyemiz var. Fakat dikkat ederseniz üye aidatını öncelikli gelir kaynağı olarak saymadım. Çünkü 30 TL aidatı toplamakta zorlanıyoruz. Ama bu bir şikayet olarak algılanmasın.

Geleneksel hüviyet kazanan etkinlikleriniz var mı?

Bu soruya cevap verirken Kozan’ı da tanıtmak istiyorum. Beldemiz daha önce kasaba idi ama Büyükşehir yasası ile Kulu’nun bir mahallesi oldu. Yerleşik halkımız çiftçilkle geçimini temin etmektedir. Bunun yanında Avrupa ülkelerine ciddi anlamda göç verdik.

Yöremizde, etrafı mesire yeri olarak düzenlenen ve kuş cenneti diyebileceğimiz Gökgöl var. Burada 140 kuş turu yaşamaktadır. Kozanlılar Derneği ve Kulu Belediyesi ortaklaşa Kozanlı Gökgöl Festivali düzenliyor. Festival Avrupa’daki, Konya’daki ve diğer gurbet diyarlarındaki hemşehrilerimizin sıla-i rahim yapmaları için güzel bir ortam sunuyordu.  Ancak bu da kesintiye uğramış durumda.

2010 yılında Kozan’da tahsis edilen ağaçlandırma sahasında

Yerel yönetimlerle münasebetleriniz ne seviyede?

Daha güçlü diyalogların kurulmasına ihtiyaç duyuyoruz. Herhangi bir destek almadan yolumuza devam ediyoruz. Oysa birlikte hareket edebilsek yöremize daha yararlı olmamız mümkündür.

Tanıtım için ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Tüzüğümüz yazılırken o günün şartları içerisinde, gerekli görülmesi halinde gazete, dergi ve kitap gibi yayınlar yapılması da düşünülmüş ama gelişen teknolojik şartlar içerisinde basılı emtiaya ihtiyacın kalmadığını düşünüyoruz. Tanıtım ve duyuruları internet üzerinden daha pratik şekilde yapabiliyoruz.

YARIN: KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI UĞUR İBRHİM ALTAY

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim