Farklı ülkelerden Konya’ya eğitim almak üzere Konya’ya gelen uluslararası öğrencileri konuk etmeye devam ediyoruz. Kazakistan’dan Konya’ya lise eğitimi için gelen ve Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde lise eğitimini tamamladıktan sonra şimdilerde Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ)’nde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünde 1. Sınıf öğrencisi olan Yussuf Yussupov Konya ile ilgili görüşlerini aktardı.

Huzur Alimleri: Hadimli Hasan Sabri Efendi Huzur Alimleri: Hadimli Hasan Sabri Efendi

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Ben, Yussuf Yussupov, Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Şu an Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünde 1. sınıf öğrencisiyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

2018 yılında Türkiye’de Diyanet Vakfının desteğiyle liseye başladım. Okuyacağımız şehri tercih etme şansımız yoktu. Mülakattan yaklaşık bir ay sonra Konya’daki UMİHL’yi kazandığımı bildirdiler. Önce hiç duymadığım şehirde okuyacağımı öğrenince çok merak ettim. Konya’ya gelmeden önce, onun köy tipindeki bir şehir olduğunu sanmıştım ama oraya gelip orada birkaç sene yaşayınca, yanıldığımı anladım. Konya’yı tüm kalbimle sevdim, onun çok geniş ve sakin bir şehir olduğunu anladım.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Paleolitik dönemden bu yana Kazakistan'da yerleşim vardır. Bölgedeki iklim ve arazi koşulları göçebe yaşam tarzına uygun olduğundan, Pastoralizm Neolitik Dönem boyunca gelişmiştir. Kazak bölgesi, karasal İpek Yolları'nın atası olan Avrasya ticareti Bozkır Rotası'nın önemli bir parçasıdır. Arkeologlar, insanların bölgenin büyük bozkırlarında ilk önce atı evcilleştirdiklerine inanmaktadırlar. Yakın tarih öncesi dönemlerde, Orta Asya'da muhtemelen Proto-Hint-Avrupa Afanasiyevo kültürü, daha sonra Andronovo kültürü gibi erken Hint-İran kültürleri ve daha sonra Saka ve Massagetler gibi çeşitli kültürlere sahip halklar yaşamışlardır. Diğer gruplar arasında ülkenin güney bölgesinde, göçebe İskitler ve Pers İmparatorluğu vardı. MÖ 329 yılında, Büyük İskender ve onun Makedonya Ordusu Jaxartes Savaşı’nda İskitlere karşı, bugün Siri Derya (Seyhun) Nehri olarak bilinen modern Kazakistan’ın güney sınırına kadar uzanan Jaxartes Nehri boyunca savaşmışlardır. Kazakistan, güzel kültürü ve doğası olan modern bir ülkedir.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Kazakistan’ın nüfusu yaklaşık 19 milyondur. Onun yüzde 70’i Müslümanlardır. O yüzden ülkemizde Ramazan ayında pek çok etkinlikler yapılır; her camide belediyeler ve hayırsever insanlar tarafından iftarlar ve sahurlar organize edilir. Ramazan Bayramı’nda ise çocuklarımız, Yılbaşını, sevgililer günü ve bunlara benzer Müslümanlara ait olmayan bayramları beklemesin diye onlar için farklı oyunlar, yemekler hazırlar, onlara hediyeler veririz. Mesela Türkiye’de sahurda davul çalınıyor, Kazakistan’da böyle bir şey yok. Misal siz iftar diyorsunuz, biz ona ağız açmak diyoruz. “Ağzımızı kapattık” yani oruç tutuyoruz diyoruz. Oruç tutuyoruz, yemek vakti geldiğinde büyük ailemizi iftara davet ediyoruz. Bizde oruç tutmayan aileler de çağrılıyor. Herkes davete icabet ediyor. Gençler, çoğunlukla, sevap kazanmak için sadece oruç tutanları iftara davet ediyorlar. Ama köy yerlerinde ise daha çok bunu bir görev gibi düşünüyorlar. Yani oruç tutanı da tutmayanı da davet edip yemek veriyorlar. Köylerde yaşlılar daha çok “Ben insanları yemeğe davet etmeliyim.” diye düşünerek herkesi çağırıyor. Bu sene de bizleri Ramazan’a kavuşturan Allah’a hamdolsun! Ramazan ayımız mübarek olsun! Allah herkesten razı olsun!

YARIN: Abdour Rahim

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim