Konya Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar pek çok kardeş şehir ilan ederken gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kardeşlik bağlarını güçlendirmeye devam ediyor. Onlarca şehir ile kardeşlik adı altında protokol imzalayan Konya Büyükşehir Belediyesi, bir yandan tecrübe paylaşımı yaparken diğer yandan iş birliğini sürdürmeye devam ediyor. Konya Büyükşehir kardeşlik protokolü imzalandığından beri, ikili ilişkileri sürdürmeye devam ediyor. Yenigün Gazetesi olarak, bugüne kadar birçok kardeş şehirlerin tarihi ve kültürel yapısını tanıtmıştık. Şimdi ise Japonya Kyoto, Fas Fez, Makedonya Kalkandelen, İtalya Verona, Tanzanya Zazibar, İspanya Cordaba, Kazakistan Şimkent, İran Tebriz, gibi yerleri gelin hep birlikte inceleyelim.

‘JAPONYA KYOTO’

Türkiye’nin de yakın ilişkiler kurduğu ülkelerin başında Japonya geliyor. Bu kapsamda Konya ile Japonya’nın Kyoto kenti kardeş şehir olmuştur. Hatta Selçuklu’da Japon Kyoto Parkı bulunmaktadır. Kyto Parkı, kardeşliğin bir göstergesidir. Kyoto, 11 yüzyıl boyunca savaş, deprem ve yangın gibi doğal afetlerle baş eden şehir tahribata uğramasına rağmen tamamen kişiliğini kaybetmemiş ve ülkenin kültür olarak merkez özelliğini korumuştur. Şehir öyle bir tarihi değere sahiptir ki atom bombası atılan şehirler listesinden çıkartılmış ve yıkımdan da kurtulmuştur. Bu kültür bakımından gelişmişlik sebebi ile Japonya Hükümeti Kültür İşleri Ajansı da 2021 yılında Kyoto’ya taşımaya karar vermiştir. UNESCO tarafından dünya miraslarına alınan 17 tane tarihi anıt Kyoto’da bulunmaktadır ve bunların 13 tanesi Budist Tapınağı, 3’ü Şinto Mabeti ve kalan 1’i ise kaleden oluşmaktadır. Yaklaşık 2000 tane tapınağı içinde bulundurur ve ülkenin en iyi korunmuş şehirlerinden biridir. Şehrin ana endüstri ve ün kaynağı kimono dokumacılığıdır. Ayrıca lezzetli ve yöresel yemeklere sahip olan şehir deniz bölgesinden uzak olduğu için daha çok Kyoto’ya özgü sebzeleri ile meşhurdur.

‘MAKEDONYA KALKANDELEN’

Konya ile Makedonya’nın Kalkandelen şehri de kardeştir. Kalkandelen Kuzey Makedonya'nın kuzeybatısında bir şehirdir. Şar Dağları’nın eteklerine kurulu olup Pena Nehri kenarındadır.14. yüzyılda Kalkandelen, bölgedeki birçok şehir gibi, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Türk egemenliğiyle beraber şehirde birçok açıdan değişiklikler, yenilikler görülmüştür. Ticaret açısından gelişmeye başlayan şehirde ticaretaileler artmış; yeni binalar, hamam gibi yapılar kurulmuştur. Bu dönem ayrıca, Kalkandelen’deki Müslüman ve Türk nüfusun da artıp baskın nüfus hâline gelmesini sağlamıştır. Söz konusu durumla bağlantılı olarak şehirde birçok cami, mescit, dinî yapı kurulmuştur. Bunlar içinde 1438 yılında yapılan Alaca Cami birçok yönüyle önemlidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kalkandelen, önemli bir ticaret merkezi olduğu gibi, tarım, zanaat açısından da ön plana çıkmıştır. Bunların yanında şehir, askerî üs özelliği de taşımıştır.

‘İTALYA VERONA’

Konya İtalya’nın Verona şehri ile geçtiğimiz zaman dilimi içinde kardeş şehir olmuştur. Verona, bulunan tarihî binaların değerleri ve önemleri dolayısıyla UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Verona'da klasik Roma döneminden kalmış ve Orta Çağ’da kullanılmamış birçok anıt eser bulunmaktadır. Bunların başında yaz mevsiminde açık havada opera ve tiyatro sahnelenmesi için kullanılan Arena adlı Romalılardan kalma amfi binası gelmektedir. Orta Çağ’da inşa edilen binalar 1117’deki büyük depremle yıkılmakla beraber, şehrin Romenesk tipi mimariye dayanarak yeniden imar edilmesi Verona’da çok önemli Orta Çağ'ın son dönemlerinden kalmış birçok anıt yapının ve şehir meydanın bulunmasına yol açmıştır. Ayrıca Verona, Romeo ve Juliet’in şehri olarak da bilinir. Bu hikâye, ölümsüz bir aşkın öyküsüdür.

‘FAS FES’

Kardeş şehir ilan edilen yerlerden birisi ise Fas’ın Fes şehri olarak biliniyor. UNESCO dünya mirası listesinde bulunan Fes, ülkenin üçüncü büyük şehir olarak biliniyor. Fas uzun yıllar Osmanlı Devleti himayesi altında kalmıştır. 1576 yılında ise bu defa Saadilerden Abdülmelik, Fas Kralı yeğeni Muahmmed al-Mütevekkil'i devirmek ve tahta geçmek için Osmanlılar'dan yardım istemiş, hatta Osmanlıların Tunus'u fethiyle sonuçlanan sefere (1574) de katılmıştır. 1576 yılında tekrar Fes’e giren Osmanlı ordusu Al-Mütevekkil'i devirerek Abdülmelik'i tahta çıkarmıştır. Böylece Fas ülkesi de Osmanlı himayesine girmiştir. Fas dünyanın dört bir tarafından turist çekmektedir. Nüfusu ise 1 milyondan fazladır.

‘İSPANYA CORDOBA’

İspanya’nın Cordoba şehri ile Konya kardeş şehir olmuştur. Cordoba İspanya’nın en önemli şehirlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Uzun süre Endülüs Emevileri’nin egemenliğinde kalan şehirde en önemli mimari eser, İspanyollar tarafından "Mezquita" olarak adlandırılan Kurtuba Camisi’dir. Katolik İspanyollar'ın şehri yeniden ele geçirmesinden sonra kiliseye çevrilen ve günümüzde hala katedral olarak kullanılmakta olan yapı, yapılan bir miktar tahribata karşın hâlâ pek çok özelliğini korumaktadır. Cordoba'nın bu tarihi merkezi 1984'te UNESCO "İnsanlık Mirasları" listesine alınmıştır.

‘İRAN TEBRİZ’

Büyükşehir’in kardeş olduğu yerlerden bir tanesi de İran’ın Tebriz şehridir. Tebriz, İran’da Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran’ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda bir Azeri şehridir. Tebriz Azeri Türklerin şehri olarak bilinir. Şehir nüfusunun çoğunluğunu Azerbaycan Türkleri oluşturur. Halkın dili Azerbaycan Türkcesi’dir. Nüfus açısından İran’ın Tahran, Meşhed ve İsfahan'dan sonra dördüncü en büyük şehridir. Sanayi bakımından İran’ın ikinci şehridir.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim