Konya’nın önemli Kur’an Kurslarından biri olan Havzan Nuraniye Kur’an Kursu, bugüne kadar sayısız hafız yetiştirdi. Havzan Nuraniye Kur’an Kursu, Diyanet İşleri Başkanlığı Konya İl Müftülüğü ’ne Bağlı olarak 1968 yılında tek katlı binasında hizmet vermeye başladı. O günden buyana hem fiziki altyapısıyla hem de öğrenci sayısıyla büyüyerek eğitimini sürdürüyor. Havzan Nuraniye Kur’an Kursu ile ilgili merak edilenleri Kurs Müdürü Cevdet Akan cevaplandırdı.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Öncelikle bizlere bu imkanı sağladığınız için size, Kursumuzun yapılmasına vesile olan hayır sever vatandaşlarımıza ve bu hizmete ön ayak olan saygı değer büyüklerimize şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyor, ölenlere rahmet, kalanlara ise hayırlı, bereketli, uzun ömürler diliyorum. İsmim Cevdet Akan 1970 Bozkır doğumluyum. İlkokul ve Kur’an Kursunu kendi köyüm olan Sorkun’da okudum. 1991 yılında Konya İmam-Hatip Lisesini bitirdim.  Anadolu Üniversitesi İktasat/Kamu Yönetimi ve Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olup evli ve iki çocuk babasıyım. Kursumuzda 2012 yılında göreve başladım. 2019 yılından beri de yönetici olarak görev yapmaktayım.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Kursumuz Türkiye geneli ve Konya’mızın, hafızlık eğitimi veren en köklü kurslarından biridir.  Diyanet İşleri Başkanlığı Konya İl Müftülüğü’ne bağlı olarak 1968 yılında tek katlı binasında hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra ikinci kat ilave olmuş yetmeyince 1987 yılında 3 katlı içinde mescit de bulunan binası, o da hizmetleri karşılayamaz duruma gelince 1995 yılında 4 katlı binamız ve son olarak da 1968 ve 1987 yıllarında yapılan ve eskiyen binaların yerine tamamı hayır sever bir ailemiz tarafından yaptırılan 5 katlı 25 derslikli binamız hizmet vermeye başlamıştır. Halen Meram Müftülüğüne bağlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığımızın Temel İlke ve Hedefleri doğrultusunda, ilgili mevzuat çerçevesinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuzda kuruluşundan bugüne kadar 2 bin civarında hafız yetişmiş, on binler diyebileceğimiz sayılarda öğrenci yüce Kitabımız Kur’an’ı Kerim ve temel dini bilgileri öğrenerek kursumuzdan mezun olarak ayrılmıştır. Hali hazırda Kursumuzda 5 Hafızlık Hazırlık sınıfında 110 öğrenci 7 Hafızlık Ezber sınıfında 100 öğrenci Yaz Kurslarında ise 350 civarında öğrenci bulunmaktadır.  Kursta verilen eğitim-öğretimin asıl amacı, öğrencileri eğiterek kötü tutum ve davranışlardan uzaklaşıp güzel ahlak sahibi olmalarını sağlamaktır

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Hafızlık eğitimi almak isteyen öğrencilerimiz öncelikle Hafızlık hazırlık sınıfına kaydedilmekte öğrencinin özel durumuna göre zaman farklılıkları olmakla birlikte 3 dönem (1 yıl) sonunda gösterdiği performansa ve Hafızlık takip komisyonunun kontrolleri sonunda yeterli görüldüğü taktirde 6 dönem (2 yıl)’de hafızlığını tamamlamak üzere, Hafızlık Ezber Sınıfına kaydedilmektedir. Ülkemizde olduğu gibi Kursumuzda da hafızlık eğitimi tecrübeye dayalı metotlarla yapılmaktadır.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Kursumuzda mini futbol sahamız, basket potamız voleybol sahamız ve masa tenisimiz mevcuttur.  Sınıflar arası futbol, voleybol ve masa tenisi turnuvaları düzenlenmektedir. Dini Bilgiler yarışması, Ezanı Güzel Okuma, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma ve Güzel Hutbe Okuma yarışmaları yapılmakta ve ödüller verilmektedir. Ayrıca dini gün ve geceler ve milli günlerimizde programlar düzenletmektedir.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Kursumuz yılda ortalama 50 civarında hafız mezun etmekte, Müftülüklerce yapılan yarışmalarda il, ilçe ve bölge birinciliklerimiz bulunmaktadır. Kursumuzdan on binler mezun olunca tabii olarak memleketin her bir köşesinde resmi kurum ve kuruluşlar ve özel sektörde; işçi, amir, memur ve iş adamı olarak çeşitli hizmet kollarında Ülkemize hizmet etmektedirler.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hz. Peygamber, hâfızları Abese sûresinde sözü edilen (80/15-16) “sefere-i kirâm”a benzetmiş ve hâfızların cennette onlarla beraber olacağını müjdelemiştir (Müsned, VI, 110; Dârimî, “Feżâʾilü’l-Ḳurʾân”, 11; Buhârî, “Tefsîr”, 80/1; Tirmizî, “Feżâʾilü’l-Ḳurʾân”, 13) Hz. Peygamber’in bir hadisinde de, Kur’an’ı ezberledikten sonra unutmayan hâmil-i Kur’ân’a saygının dolaylı olarak Allah’a saygı demek olduğu ifade edilir (Ebû Dâvûd, “Edeb”, 20) Diğer bir hadiste, sâhibü’l-Kur’ân’ın âhiretteki derecesinin bildiği âyetler sayısınca yüksek olacağı belirtilmiştir. (İbn Mâce, “Edeb”, 52; Ebû Dâvûd, “Vitir”, 20; Tirmizî, “S̱evâbü’l-Ḳurʾân”, 18) Başka bir hadis-i Şerifte ise:“Ümmetimin en şereflileri Kur’ân'ı ezberleyenlerdir.” (Aclunî, Keşfü’l-Hafa,) buyrulmaktadır. Ecdadımız da, hafızlığa büyük önem vermiş ve hafızlara son derece saygılı davranmayı şiar edinmiştir. Hafızı, “Yürüyen Kur’an” olarak görmüştür. Kimileri saygı anlayışını alabildiğine ileri noktalara taşıyarak, hafıza abdestsiz dokunmayı/ onunla tokalaşmayı bile kendine yakıştıramamıştır.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Türkiye’de yaklaşık 150 bin hafız olduğunu düşündüğümüzde nüfusa göre yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Konya’mıza gelince Türkiye ortalamasının üzerindedir ve başarılıdır diye biliriz. Konya’mız diğer birçok konuda olduğu gibi hafızlık çalışmalarında da önde gelen illerimiz arasında yer almaktadır.

YARIN: ELMAS ERKEK KURAN KURSU

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim