Yeryüzünde adaletin ve iyiliğin hâkim olması için evrensel kardeşlik bilinciyle nerede olursa olsun muhtaç ve mazlum tüm insanlara ihtiyaç duydukları insani yardımı ulaştırarak onurlu bir yaşam sunmak çalışmalarını aralıksız sürdüren İHH Konya Şubesi her Ramazan ayı olduğu gibi bu Ramazan’da da nerede bir ihtiyaç sahibi varsa elinden tutmaya devam ediyor. Konya İHH Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, Konya’dan dünyaya hayır köprüsü oluşturduklarına dikkat çekti.

Derneğinizin hakkında bilgi verebilir misiniz?

Konya İHH; bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere 1992 yılından bu yana çalışmakta olan İHH İnsani Yardım Vakfının Konya partner kuruluşudur. Gönüllü faaliyetlerle başlayan ve kurumsallaşan bu çalışmalar kısa sürede 5 kıtada 135 ülke ve bölgeye yayılmış ve Türkiye’den tüm dünyaya ulaşan bir hayır köprüsü olmuştur.

Dernek olarak ne gibi çalışmalara imza atıyorsunuz?

Konya İHH, olarak savaş ve doğal afet gibi kriz durumlarına en hızlı şekilde müdahale ederek mağdurların acil ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu çerçevede; Arama kurtarma çalışmaları ve teknik malzeme yardımları Acil barınma ve ihtiyaç ünitelerinin kurulması: Prefabrik konutlar, Çadır kentler ,Geçici köyler, Seyyar mutfak ve aşevleri Seyyar banyo ve tuvaletler Acil sağlık yardımları: Gezici sağlık hizmetleri, Geçici sağlık tesisler, İlaç ve tıbbi malzeme yardımları, Ameliyat ve diğer tedavi hizmetleri, Gıda, giyecek ve diğer ihtiyaç malzemelerinin dağıtımı, Kadın, çocuk, yaşlı ve kimsesizler için güvenli ortamlar sağlanması. Sosyal YardımlarGıda Yardımları (acil gıda programları, kurban programı, ramazan kumanya ve iftar dağıtımı çalışmaları, gezici ve geçici aşevleri, sürekli ihtiyaç bölgelerinde gıda dağıtımı vb.)Yetim Yardım Programları (yetimhane kompleksi inşa ve işletmeleri, savaş, deprem ve sair sebeplerle yetim kalan çocukların gıda, giyim, eğitim, sağlık, barınma vb. ihtiyaçlarının karşılanması vb.)Barınma ve Giysi Yardımları (prefabrik köy, çadır kentler, yıkılan evlerin yeniden inşası, zarar görmüş evlerin tadilatı, ihtiyaç sahiplerine sürekli giysi dağıtımı vb.)İş - Meslek Edindirme Projeleri (ailelere balıkçı tekneleri, çiftçilik, marangozluk, terzilik, boyama, nakış vb. meslek edindirme kursları, ailelere motor taksiler, kadın gelişim enstitüleri vb.) Su Kuyuları ve Kanallarının İnşası Eğitim Yardımları Eğitim Tesis ve Altyapı Yardımları (kreş, ilköğretim kurumu, lise, üniversite, enstitü, gençlik merkezi ve benzer farklı tür ve düzeylerde eğitim kurumu inşa ve / veya tadilatı; fen laboratuarı, bilgisayar laboratuarı, kütüphane, spor salonu ve benzeri eğitim birimi inşa ve / veya tadilatı vb.) Eğitim Araç Gereçleri Yardımları (öğrencilere yönelik çantalar, eğitim setleri, okul kıyafeti, yardımcı ders araç gereci ve benzeri farklı mahiyetlerdeki eğitim materyalleri ihtiyaçlarının karşılanması, eğitim kurumlarında asli ve yardımcı ders araç gereçleri ihtiyaçlarının karşılanması vb.) Yeterlilik Kazandırma Yardımları (meslek kazandırma, mesleki yeterliliğe derinlik kazandırma ve benzeri mahiyetlerde eğitim hizmetleri verilmesi vb.) Kültürel Yardımlar Radyo ve TV yayıncılığının desteklenmesi İbadethane ve mescit inşası. Sağlık Yardımları Sağlık Tesis ve Altyapı Yardımları (mobil poliklinik ve sağlık otobüsü, yerleşik hastane ve poliklinikler, geçici sağlık çadırları, ilaç ve tıbbi malzeme desteği, sahra çadırları, ambulans destekleri vb.) Sağlık Hizmeti Yardımları (katarakt ameliyatları, gönüllü sağlık personelinin bölgelerde istihdamı, bağımlılık yapan madde kullanan gençlerin rehabilitasyonu, AIDS hastalarının rehabilitasyonu, sağlık taramaları, koruyucu hekimlik çalışmaları)

On Bir Ay’ın sultanı Ramazan ayında ne gibi çalışmalara imza atacaksınız?

Biz bu ramazan ayında ‘Ramazan da Umut var’ diyerek yola çıktık ve İHH Konya şubesi olarak her ramazan ayı olduğu gibi nerde bir ihtiyaç sahibi varsa elinden tutmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede savaş mağduru olan Suriyeli ailelere gönderilmek üzere 200 Bin iftariye hazırlıyoruz. Bunun büyük bir kısmı bölgeye ulaştı, Allah nasip ederse ramazan içerisinde bunu tamamlayacağız. Biz orda ki çocukları da unutmadık bu sebeple 40 bin ramazan çocuk paketini İHH Konya olarak bölgeye ulaştırdık. Ayrıca diğer coğrafyalarda olduğu gibi Konya’mızda da yardım faaliyetlerimiz devam etmekte. İl ve ilçelerimizde şu ana kadar 3 bin kumanya dağıtımını gerçekleştirdik elhamdülillah. Konya’da bulunan doğu Türkistanlı aileler koli dağıtımlarımızı gerçekleştirdik. Bu ramazanda Patani de bulunan yetimhanemizde her gün düzenli olarak iftar ve sahur programları düzenliyoruz. Ramazan da en çok çocuklar sevinsin diye biz şuna kadar bin yüz üzerinde çocuğumuza bayramlık hediye ederek, maişetlerini hesaplarına gönderiyoruz. Sudan, Gazze, Bosna Hersek ve diğer ümmet coğrafyalarında bulunan kardeşlerimize aynı şekilde kumanya dağıtımlarını gerçekleştirdik. Konyalı hayırseverlerimizin bağışlamış olduğu yardımları biiznillah yerine ulaştırmaya devam edeceğiz.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim