Bursa’da faaliyet gösteren ve hemşehrileri biraraya getiren Bursa Konya Ereğli Sosyal Yardımlaşma Derneği, önemli faaliyetler yürütüyor. 2006 yılında kurulan dernek, hemşehriler arasında birlik, beraberlik ve kaynaşmayı amaçlıyor. Dernek Başkanı Ahmet Demirhan, yaptıkları çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Bursa’daki Konya Ereğli Sosyal Yardımlaşma Derneğimiz 07.07.2006 tarihinde kuruldu. Kurucuları da Ahmet Demirhan, Ayhan Özkümüş, Mustafa Akdoğan, Ayhan Okumuş, Selami Öğüt, Mehmet Şahan, Suat Yaman ve Abidder Başarık’tır. İlk başkan bendim ve yönetim kurulumuz da bu isimlerden oluşuyordu.

Derneğinizin kuruluş amacı ve faaliyet alanları nelerdir?

Bizler memleketlerini terk edip diyarı gurbette rızkının peşinde olan insanlarız. Hayatımızda memleketimize dair izlerin ve hislerin canlılığını koruması için, gençlerimize memleket bilincini aşılamak için zorda kalana yardım elini uzatmak için yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri yapmak üzere dernek kurma kararı alıp faaliyetlerimize başladık. Faaliyetlerimize gelince; her yıl üyelerimize yönelik iftar programı düzenlemekteyiz. Yaz aylarında üyelerimizin katıldığı geziler ve piknikler düzenliyoruz.

Derneğin herhangi bir yayın organı var mı?

Faaliyete geçtiğimiz dönem itibariyle matbu baskıdan ziyade internet merkezli haberleşme ağları revaçta olduğu için dijital mecralarda kendimizi duyurmayı ve tanıtmayı tercih ettik.

Bursa’da ne kadar Ereğlili yaşıyor ve münasebetleriniz ne seviyede?

Bursa Konya’nın birçok ilçesinden göç almış bir şehirdir. Burada bir Konya harmonisi görmeniz mümkündür.  Bursa’da yaklaşık 430 hane de Ereğlili aile yaşıyor. Ancak bilhassa işadamı olan hemşehrilerimizden yeterli düzeyde ilgi ve destek görmüyoruz.

Konya ile ilişkileriniz ne düzeyde?

Konya ile sağlıklı ilişkiler kuramadık. Belki bunda merkez değil de bir ilçeyi temsil eden dernek olmamızın da tesiri vardır, bilemiyorum.

STK’ların temel problemleri nedir?

Biz yardımlaşma ve dayanışma derneğiyiz ama yardımda bulunabilmek için yardım almamız gerekir. Herhangi bir resmi kurum bir böyle bir imkân sağlamıyor. Devletin sivil toplum kuruluşlarına destek olması en büyük arzumuzdur.

Ereğlililerin Bursa kültür ve siyaset hayatına katkısı nedir?

Sadece Ereğlililerin değil Konyalıların Bursa’ya sosyal ve kültürel anlamda yeteli düzeyde katkı sağladığını söyleyemeyiz. Konyalıların burada siyasetle ilişkileri de ileri seviyeye varamamıştır. Aktif olan siyasetçimiz yok. Bu işe heveslenenlere de yeterli desteği sağlayamıyoruz.

Ereğli ve Konya turizmine canlılık kazandırmak için önerileriniz var mı?

Konya turizm potansiyeli yüksek bir şehir ama çok geniş bir coğrafyaya yerleştiği için galiba ulaşım ve tanıtım da sorunlar var. Ereğli’de, Karapınar’da hem tarih ve de tabiat güzellikleri var. Beyşehir’de göl ve daha pek çok değerli yerimiz var. Bunları Bursalılara tanıtmak için bizler vasıtasıyla tanıtım çalışmaları yapılabilir. Mesela tanıtım amaçlı geziler düzenlenebilir. Bunun için de Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde bu işi meslek olarak seçmiş insanların Konya'yı tanıması sağlanmalıdır. Konya’yı Konya’da değil diğer şehirlerde tanıtmak, anlatmak lazım.

Biz Ereğli’mizde yetişen beyaz kirazın, siyah havucumuzun ve süt ürünlerimizin tanıtımını burada elimizden geldiği kadar yapıyoruz. Mesela Ereğli’den getirttiğimiz siyah havuçtan, kendimize ve yakınlarımıza yetecek kadar şalgam yaparak ikramda bulunuyoruz.  Tarihi bir bilgi olarak da nakletmekte fayda buluyorum.  Ereğli’nin Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. Kanuni Sultan Süleyman Mısır seferindeyken ve ordusunu Ereğli’de dinlendirirken oğlu Mustafa’yı isyana askeri isyana teşvik etmekten boğdurmuştur. Nitekim Ereğli’de inşa edilen kervansaraya da isyanı bastıran damadı Rüstem Paşa’nın adı verilmiştir. Bölgemizde tarihi İvriz kaya kabartmaları bulunmakta ve havası çok iyi geldiği için yarış atlarının Ereğli’de yetiştirildiği söylenir.

Yaşadığınız sorunlardan bahseder misiniz?

Konyalı gurbetçiler olarak bizim en büyük sorunumuz aramızda birlik ve beraberliği tesis edememiş olmamızdır. Ne yazık ki faaliyetlere katılım beklediğimiz düzeyde gerçekleşmiyor. Kendimize ait bir dernek binamız dahi yok. Aslında üç beş işadamımız gönül verse bu imkanı sağlayabilir ama şu ana kadar olmadı. Dernek binamızın, lokalimizin olması bir araya gelmeyi de kolaylaştıracak, faaliyetlere katılımı artıracaktır. Aslında vakıf binalarının STK’lara uzun süreli kiralanması da bu ihtiyacımızı karşılayabilir.  Derneklere bu konuda kolaylıklar sağlanırsa yararlı olur. Ben bir ara, Bursa’da beş yıl görev yapan bir Valimize bu talebimi iletmiştim. Üzerinde düşüneceklerini söyledi ama bir gelişme olmadı.

PAZARTESİ GÜNÜ: Ankara AKSEVDER/AKŞEHİ'İ SEVENLER DERNEĞİ

Editör: TE Bilişim