Marmara depreminde bazı mahallelerini Marmara denizinin yuttuğu, deniz kıyısında stratejik öneme sahip bir ilçe olan Gölcük’te hatırı sayılır oranda Konya ve Karamanlı yaşamaktadır. Gölcük Konyalılar ve Karamanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nuri Akkol ile dernek faaliyetlerini konuştuk.

Derneğiniz Bursa’da ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz 2003 yılında, kurucu Başkan Ercan Ertekin, Süleyman Aydınlık, Ahmet Gülkun, Osman Özmen, Musa Uğuz, Nurdoğan İnci, Ramazan Şen, İsmail Baysal, Hüseyin Uzun, Necati Perçinkaya, Osman Durman, Mustafa Yavuz ve Yüksek Karademir tarafından kurulmuştur.

Kuruluş amacınız ve faaliyet alanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimizin kuruluş amacı, Konya ve Karaman'ın yöresel kültürlerinin Kocaeli'de yaşatılması, hemşerilerimiz arasında birlik ve beraberliği pekiştirmek, maddi manevi sorunu olanların derdine çare olmak, Kocaeli'de öğrenci olan hemşerilerimizin ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak, yaşadığımız yörede eksiklikleri yerel yönetimlerle paylaşmaktır. Konya ve Karaman yöresine imkanlar ölçüsünde kültür gezileri düzenleyerek gençlere memleket sevgisi aşılamaktır.

Günümüz itibariyle derneğinizin mevcut yönetim kuruluna dair bilgi verir misiniz?

Mevcut Yönetim kurulu: Başkan Nuri Akkol, Nurdoğan İnci, Tahir Yüce, Mustafa Beşiktepe, Arif Kurt, Süleyman Şahin, Yaşar Aykul, Hasan KabayeL ve Ferhat Uzun'dan ibarettir.

Bir dernek klasiği haline gelen, geleneksel hüviyet kazanan faaliyetiniz var mı?

Geleneksel hale getirdiğimiz kavurmalı bulgur pilavı günü her yıl Şubat ayında, Piknik programı her yıl Mayıs ayında kesintisiz 18 yıl devam etmiştir. Son iki yıl salgın hastalık nedeniyle faaliyetler ertelendi. Piknik programı yöresel sanatçılar eşliğinde çeşitli yarışmalar, oyunlarla icra edilir. Protokol mensupları;  valimiz, kaymakamımız ve belediye başkanımız ve diğerleri 18 yıl bizleri yalnız bırakmadı.

Ne tür faaliyetler icra ediyorsunuz?

2013-2019 Yılları arası 6 yıl kesintisiz kültür gezileri düzenleyerek rehber eşliğinde Çanakkale, Edirne, Göynük, Bilecik, Safranbolu, Bursa ve İstanbul un tarihi turistik yerleri hemşerilerimize tanıtılmıştır. Geniş katılımlı kahvaltı, Ramazanda iftar programları tertip edilmiştir. İstanbul, Yalova ve Bursa'da bulunan Derneklerimizin faaliyetlerine iştirak ettik.

Gurbette sılaya yönelik, tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Fırsat buldukça Konya ve Karaman'ın kültürel zenginliklerini yerel basın ve yayın organlarında tanıtım programları yapmaktayız. En son 17 Şubat 2020 tarihinde Doğatürk TV kanalında "Hoş geldin hemşerim" programı gerçekleştirildi.

Gölcük’te ne kadar hemşehriniz var ve derneğe ilgileri ne düzeyde?

Derneğimizin merkezi olan Gölcük İlçesinde 11 bin civarında hemşehrimiz yaşamaktadır. Diğer hemşehri derneklerine göre hemşerilermizin derneğimize ilgisi iyidir.

Konya ile münasebetiniz ne seviyede?

Kocaeli'de bulunan hemşehrilerimiz Konya ve Karaman'la irtibatlarını kesmemişlerdir. Emekli olanlar yazın Konya ve Karaman'da, kışın Kocaeli'de vakit geçirirler.

Bölgenizdeki Konyalıların şehre sosyal ve kültürel anlamda sağladığı ne tür katkılar var?

Hemşerilerimizin büyük çoğunluğu kendi kültürünü korumakla birlikte, diğer yörelerden gelen insanlarla ilişkileri, kültür entegrasyonları son derece iyidirler. Şehrin sorunlarına duyarlıdırlar. Emniyet kaynaklarında hemşerilerimizle ilgili hiç bir suç kaydı yoktur. Bu da bizi gururlandırıyor.

Kocaeli ve Gölcük siyasetinde ve iş çevrelerinde Konyalıların etkinliği ne düzeyde?

Şehrin siyasetinde son 7 yılda azımsanmayacak ölçüde hemşerilerimiz aktiftir. Bir partinin İl başkanvekili, iki Parti'nin ilçe başkanı hemşerimizdir. İlçemizde mahalle bakkallarının yüzde 50’si, Tekel bayilerinin yüzde 70’i, hemşerilerimizdir. Kocaeli Büfe ve Bakkallar odası başkanı hemşerimizdir. Bu vesileyle başkan Bayram Kütük beyi tebrik ediyorum.

Konya’nın, taşrasıyla birlikte daha etkin tanıtılması ve bilhassa Konya’ya turistik ve ekonomik kazanım sağlanması için neler yapılabilir?

Kocaeli'de Konya ve Karaman'ın daha iyi temsil ve tanıtılması için; Konya ve Karaman'ı anlatan materyallerin, Konya büyükşehir belediyesi kültür daire başkanlığı tarafından derneğimize gönderilmesi ile Konya ve Karaman'a yapacağımız kültür gezilerine destek olmasını temenni ediyorum. (MUSTAFA GÜDEN) 

YARIN: ANTALYA / SEYDİŞEHİRLİLER KÜLTÜR DAYANIŞMA YAŞATMA VE KALKINDIRMA DERNEĞİ

Editör: TE Bilişim