Mustafa Dinek 22. 03. 1948 yılında Konya da doğdu evli 3 çocuk babasıdır. İlkokulu Hatunsaray Kavak köyünde okudu, Ortaokulu Çumra ilçesinde okudu. Ticaret Lisesini Konya’da okudu. Yüksek okulu Adana İktisadi Ticari ilimler Akademisinde bitirdi.

1967 yılında Konya’da Yatağanlılar  Mak. San. Ve Tic. Ltd. şirketinde 1983 yılına kadar muhasebeci Muhasebe Müdürü ve Genel müdürlük görevini ifa eden Dinek aynı zamanda aynı şirketin de ortaklarındandı. 1988 e kadar bu arada futbola ilgisinden dolayı 1970- 71 ve 1971- 72 yıllarında Akviran Kültür Spor’un başkanlığında bulundu.

1983 yılı 20 Mayıs’ta Turgut ÖZAL’ ın kurduğu Ana Vatan Partisinde Kurucu İl Başkan Yardımcısı olarak siyasete girdi. 1984 - 87 tarihleri arasında Konya Merkez İlçe Başkanlığı 1987 seçimlerinde aynı partiden 18. dönem Konya Millet vekili olan Dinek, 5 yıl parlamentoda bulundu. TBMM de bulunduğu 5 yıl içinde Parti gurup Divan katip üyeliği, 1987 - 89 KIT ( Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyon üyeliği) 2 yıl (1989 - 91 Plan Bütçe  Komisyon üyeliği yaptı.  Aynı dönemde  NATO Kuzey Atlantik Asamblesi Ekonomok komisyon Bsk. Yardımcılığında bulunarak 36 ülkede Türk delegasyonu olarak toplantılara katıldı.  1993 - 97 dönem ANAP Konya İl başkanı oldu. 1999 – 2002 arasında ikinci kez Konya İl başkanlığını da yapan Dinek, 2002 yılında siyasi hayatına noktayı koydu. Emekli Milletvekili olarak hayatına devem etmektedir.

Mustafa Dinek’e siyasete nasıl girdiğini sorduk. Şunları anlattı:

“1980 öncesi  Adalet Partisi gençlik kollarında bulunan 10 -15 arkadaşımla, 1980 askeri darbesinden sonra 1982 yılında demokrasiye geçilmesi sonucu bizde siyaset yapmak üzere Ankara’ya gittik. Amacımız o günlerde kurulması düşünülen ALİ ELVERDI PAŞA’mızın kuracağı BÜYÜK TÜRKİYE Partisinin Konya İl ve ilçe kurullarında yer almaktı. Eski Başbakanlarımızdan rahmetli Süleyman DEMIREL  siyasi yasaklı idi. Kendisini Ankara Güniz  sokak da ziyaret ettik. Biraz muhabbetten sonra buraya geliş amacımızın kurulacak Büyük Türkiye Partisinin İl ve İlçe kurullarında bize de yer verilmesi olduğunu söyledik. Konuşmacı da bendim. Kendileri bana dönerek “çocuklar” diye söze başladı. Ben “afedersiniz Başbakanım biz büyüdük benim yaşım 34 oldu” diye özür dileyerek cevap verdim. Buna rağmen yine “çocuklar” diyerek sözüne devam etti.

Tarih 11.02.1983 idi. “Bugün kurulacak olan Büyük Türkiye Partisini kapatacaklarını saat 23.00 de haberlerde dinlersiniz” dedikten sonra sözlerine şöyle devam etti. “Bu seçimler iki siyasi parti arasında pinpon topu oynar gibi oynayacak ayrıca birde buçuk parti olacak lakin tapulu arazime gece kondu yaptırmam. Türkiye’nin bu hale gelmesinde çok emeğim var.”

Arkasından, “Çocuklar Manisa yörelerinde bir çeşme var, çeşmede şöyle bir yazı mevcut. ‘Şu elin yalak elin nam atmalı kel Mehmet’in” dedi.  Sohbete son verildi. Lapa lapa kar yağışı altında Özkaymak turizm otobüsüne binerek Konya ya yolculuk başladı. Şoför arkadaşa “radyoyu haberleri açar mısın?” dedik. Tam saat 23.00 ajansında spiker Büyük Türkiye Partisinin kapandığını söyledi.

Bu olaydan sonra arkadaşlarımızla “biz siyaset yapamayacağız” dedik. Aradan günler geçti rahmetli Abdullah TENEKECİ PAŞA Anavatan Partisi kurucusu olmuş, Konya’ya gelmiş. Paşam Konya’yı fazla tanımıyor. Sarraf Şeref Nalcacıgil’in dükkanına gider orada otururken rahmetli Akviranlı gazeteci Osman Erdem tesadüfen oraya uğrar. Tenekeci Paşamdan eönce Mehmet Keçeciler ve Hüsnü Doğan Anavatan Partisini kurmak için Konya’ya gelirler. Kurduramadan Ankara ya dönerler. Netice olarak rahmetli Osman bey paşama, benden ve arkadaşlarımızdan bahsederek “gençlerden bir grup var onlarla görüş sizin partiyi kurabilirler” der ve bizi nasıl bulacağını tarif eder. Daha sonra bir gün Paşamla buluştuk niyetimiz partiyi kurmak değildi. Paşamın ismini duyardım. Tenekecilerden bir PAŞA olduğunu biliyordum ama o güne kadar tanışmamıştık. O gün tanıştık. Konya fuar gazinosunda onuruna bir akşam yemeği verdik. Kısmetmiş 22. 06. 1983 yılında 51 kişi katılımıyla Ana Vatan Partisini kurduk. Merhum Turgut ÖZAL geldi. Sonuç malum. 06 Kasım 1983 yılında Türk siyasi tarihine adını yazdırdı.”

Tam manasıyla Anadolu evladı olan Mustafa Dinek siyasete adım atışını bu şekilde anlattı. Her şey nasip kısmet… Siyaset yapmak üzere Ankara’ya kadar giderek Demirel ile görüşüyorlar ama orada nasip olmuyor. “Biz siyaset yapamayacağız” diye ümitlerini kestikleri bir anda daha sonra bu ülkede yıllarca bakanlık yapan Tenekeci Paşa ayaklarına gelerek partiyi kurmalarını istiyor. Hem de daha önce siyasette tecrübesi olan, Konya Belediye Başkanlığı yapan ve Konya’yı çok iyi bilen Mehmet Keçeciler’in bile kuramadığı partiyi bunlar kuruyor. Nasip olunca akan sular duruyor.

Mustafa Dinek hakkında şu hususu da yazmam gerekiyor. Kendisi gerek milletvekilliği gerekse İl Başkanlığı döneminde kişilerin hangi düşüncede olduğuna bakmadan, hangi siyasi kanaatte olduğunu ön plana almadan Konyalıların yanında olmuş, kendisine gelen vatandaşların işlerini gerçekleştirmede, problemlerini çözmede yardımcı olmaya çalışmıştır. Mustafa Dinek’in etkili bir siyaset yaptığını, üzerine aldığı, takip ettiği her işi savsaklamadan, sonuç alıcı şekilde çalışma özelliği olduğunu da belirtmem gerekiyor. Mustafa Dinek’in, merhum Turgut Özal’ın partiyi kurarken dört eğilimi birleştirdiğini ve her işte etkin bir siyaset tarzı ortaya koyduğunu özümseyen bir kişilikti. Bu bağlamda siyasi düşünce farkı gözetmeden her vatandaşın yanında olmaya çalışan bir yapıya sahipti Mustafa Dinek…

Mustafa Dinek ağabeyime bundan sonraki hayatında sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

SALİH SEDAT ERSÖZ 

Editör: TE Bilişim