Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden biriside Güney Kore’nin Gangneung Belediyesi olarak biliniyor. Kardeşlik kapsamında Güney Kore Gangneung Belediyesi ile Konya büyükşehir Belediyesi’nin kardeşlik bağları güçlenmeye devam ederken, karşılıklı işbirliği sürüyor. Gangneung Belediye Başkanı Kim Han-Geun ve beraberinde ki heyet, Konya’yı çok sevdiklerini ifade etmişti. Konya’nın tarih dokusundan etkilendiklerini kaydeden Han-Geun, “Konya, Türkiye’nin en verimli bölgesi olarak biliniyor. Adeta insanın kalbi gibi. Konya’yı çok seviyorum. Çatalhöyük’ü gezdik, çok etkilendim. Kardeş iki şehrin ilişkilerini daha fazla geliştirmek istiyoruz. Konya ile hem dostluk hem de kardeşlik bağlarımız var” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, Güney Kore’ye Türkiye’nin büyük bir sevgisi olduğunu belirterek, kardeş şehir Gangneung ile ilişkileri daha fazla artırmayı arzu ettiklerini, ziyaretin buna büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

‘GÜNEY KORE GANGNEUNG’

Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 1,040 km² olan şehrin nüfusunun 300 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Güney Kore özellikle son zamanlarda teknolojik gelişmelere bağlı olarak büyük gelişim göstermektedir. Ülkenin modern bir yapıya sahip olması dünyanın dört bir tarafından turistlerin ilgisini çekmektedir. Güney Kore turizm kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Geleneksel ve modern kültürlerin bir arada yaşaması, ziyaret eden yabancıların çeşitli deneyimler yaşamasına olanak tanımaktadır. Güney Kore'nin ünlü turistik destinasyonları arasında, tarihsel olarak önemli kültürel miraslara modern değerler verildiği veya tam tersine modern mekanlara geleneksel unsurların eklendiği birçok durum vardır.

‘MISIR DEMENHUR’

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden biriside Mısır’ın Demenhur şehri olarak biliniyor. Özellikle Antik Çağı ile bilinen Mısır, bugün hala tarihi dokusuyla milyonlarca insanın ilgisini çekmeyi başarıyor. Demenhur Kuzey Mısır’da Nil Deltası’nın batısında bulunan bir kenttir. Kahire’nin 160 km kuzeybatısındadır. Aynı zamanda Mısır'ın Buheyre ilinin idari merkezidir. Nüfusu 2006 sayımına göre 242,000 kadardır. Eski Mısır döneminde kent Aşağı Mısır’ın yedinci Nome’si olan A-Mentin başkentiydi. Nil Irmağı’nın en batı kolu ile Mareotis gölünü birbirine bağlayan bir kanalın kıyısında kuruluydu. Kent Yunan egemenliği döneminde Hermopolis Mikra, Roma döneminde ise Hermopolis Parva olarak adlandırılmıştı.

‘TUNUS KAYRAVAN’

Konya Büyükşehir Belediyesi Tunus’un Kayravan şehri ile kardeş olmuştur. Kayravan, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndedir. Şehir’de 150 bin civarı nüfus olduğu tahmin edilmektedir. Kayrevan, 7. yüzyılda İslam topraklarına katılmıştır. Arap General Ukbe bin Nafi, Kayravan ordugâh şehrini kurduktan sonra 670'te burada bir de cami inşa ettirmiştir. Birçok müdahale geçiren cami 726'da Halife Hişam'ın yaptırdığı yeniliklerle aşağı yukarı bugünkü plan özelliklerini kazanmıştır. Bugün binlerce turist bu bölgeleri ziyaret etmektedir.

‘ÇİN URUMÇİ’

Urumçi, Çin'in kuzeybatısında yer alan, Doğu Türkistan adıyla da bilinen, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Başkentidir. 2,5 milyonluk nüfusa sahiptir. Çin'in batıya açılan en önemli güzergâhlarındandır. Demiryolu taşımacılığında önemli bir geçittir. İlk Türk medeniyetlerinin yaşadığı şehir olan Urumçi, geçmişten günümüze çok köklü bir tarihi derinlik taşımakta ve Tarihi İpek Yolu’nun önemli bir güzergahı konumundadır. Urumçi’de yaşayan halkın büyük çoğunluğu geçmişten bu yana süregelen Türk-Müslüman nüfusun devamıdır. Urumçi lokasyon olarak önemli bir avantaj yaşamaktadır. Önemli ticaret ülkelerine yakınlığı ile ticaretin geliştiği bir merkez olmuştur.

‘KIRGIZİSTAN KARAKOL’

Kara-kol şehrinin 16 kilometre dışında Ak-Suu isminde sıcak su kaplıcaları bulunur. Kara-kol şehrinin arkasında Turksay-Ala-Too-Dağları uzanır, vahşi doğal bir yaşam, yaz aylarında göçebe çobanlar küçük baş hayvanlarını otlatırlar. Kentin önemli yapılarından olan 1895 yılında yapılmış olan Kutsal Ruh Katedrali bir Rus Ortodoks katedralidir. Tamamen ahşap malzemeden yapılmıştır. Sovyetler zamanında resmî görevlilerin buluşma noktası olan katedral, Sovyet sonrası dönemde restore edilerek tekrar kullanıma açılmıştır. Aynı şekilde yine ahşap malzemeden inşa edilmiş olan bir de cami bulunmaktadır. Cami, Dunganlar tarafından inşa edilmiştir.

‘BOSNA HERSEK TRAVNİK’

Bosna’nın orta kesimlerinde Saraybosna’nın 90 km. kuzeybatısında deniz seviyesinden 504 MET kadar yüksekte yer alır. Derin vadisinde kuzeydeki Vlašić ile (1943 m.) güneydeki Vilenica (1235 m.) dağlarının arasında uzanan küçük bir akarsu olan Lašva ırmağı şehri ikiye böler. Travnik’in 12 km. güneyinde endüstri bölgesi Yeni Travnik bulunmaktadır. Travnik Osmanlı döneminde daha da ortaya çıkmıştır. Zamanla hızlı şekilde büyüyerek ülkenin taşra merkezlerinin en büyüklerinden biri haline gelmiştir. 1699-1851 yılları arasında Bosna vezirlerinin ikamet ettiği yer olup bu dönemde pek çok cami, okul, hamam, tekke ve diğer binalarla donatılmıştır. Osmanlı döneminde Travnik’in ana nüfusunu Müslümanlar teşkil etmiştir. Şehir çevredeki dağlardan görüldüğü üzere, Osmanlı geçmişinin bir görüntüsünü sunar.

SAMET AKTAŞ 

Editör: TE Bilişim