Konya gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kardeşlik bağlarını güçlendirmeye devam ediyor. Türk Dünyası Belediyeler Birliğine öncülük eden Konya, bugüne kadar kardeş ilan ettiği şehirler, belediyeler kapsamında sevgiye, huzura ve barışa vurgu yapıyor. Bu kapsamda Karatay Belediyesi ’de kardeşlik bağlarını genişletmek adına çeşitli çalışmalar yürütüyor. Karatay Belediyesi bu kez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Tatlısu Belediyesi ile ‘Kardeş Şehir Protokolü’ imzaladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada Karatay Belediyesi ile Tatlısu Belediyesi arasında imzalanan protokolün iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını daha da güçlendireceğini söyledi. KKTC Başbakanı Dr. Faiz Sucuoğlu’nun da katıldığı törende konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da, “Karatay Belediyesi olarak et ve tırnak gibi olduğumuz Kıbrıslı kardeşlerimiz için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. KKTC’nin Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ise kendileri için oldukça değerli olan iş birliği için Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC Başbakanı Dr. Faiz Sucuoğlu’nun da katıldığı törende imzalanan protokolle iki belediye; bilgi ve deneyim paylaşımlarının yanı sıra fiziki belediyecilik, sosyal, kültürel ve daha birçok konuyu kapsayan projeler hayata geçirecek.

‘KARDEŞLİK BAĞLARIMIZI DAHA DA GÜÇLENDİRECEK’

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Karatay Belediyesi ve Tatlısu Belediyesi arasında imzalanan kardeş şehir protokolünün öneminden söz etti. Ersin Tatar; “1571’de Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesi ve 1974’ten sonra da Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden pek çok insanımız Kıbrıs’a yerleşmiş. Dolayısıyla aramızda derin bir akrabalık bir kardeşlik bağı var. Karatay Belediyesi ve Tatlısu Belediyesi arasında imzalanan bu protokol de her iki ülke ile milletler arasındaki bu bağları daha da güçlendirecek. Ben bu işbirliği dolayısıyla Karatay Belediye Başkanı Sayın Hasan Kılca ve Tatlısu Belediye Başkanı Sayın Hayri Orçan’ı tebrik ediyorum” dedi.

‘KIBRISLA ETLE TIRNAK GİBİYİZ’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Konya’nın ve Karatay’ın selamını iletti. Kılca, “Öncelikle bu güzel ev sahipliğinizden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız başta olmak üzere tüm Kıbrıs halkına teşekkür ediyorum. Hz. Mevlana’nın şehri Konya’mızdan Karatay’ımızdan Kıbrıslı kardeşlerimize selam getirdim. Bizler Türkiye olarak Türk milleti olarak yavru vatanımız Kıbrıs ile et ve tırnak gibiyiz. Konya ve Karatay olarak Kıbrıs için neler yapabiliriz dedik ve bu çerçevede hazırladığımız protokolü imzalıyoruz. Karatay ve Tatlısu Belediyeleri; karşılıklı olarak bilgi ve deneyim paylaşımından fiziki belediyeciliğe; kültürel ve sosyal çalışmalara kadar pek çok alanda işbirliği yapacak. Biz Konya ve Karatay olarak burayla kardeşliğimizi pekiştirmeye geldik. Tatlısu’nun çok daha güzelleşmesi ve ilerlemesi için bizler de gereken her türlü desteği vereceğiz” dedi.

‘İŞ BİRLİĞİMİZ OLDUKÇA DEĞERLİ’

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ise şunları söyledi: “Çok anlamlı ve önemli bir gün için bir aradayız. Türkiye’nin güzide şehri, Selçuklu payitahtı Konyamızın güzel ilçesi Karatay ile kardeşlik protokolü imzalıyoruz. Protokolün hazırlanış ve bugüne gelinmesindeki büyük katkıları için Karatay Belediye Başkanımız Sayın Hasan Kılca’ya, aramızdaki bu bağlantıyı sağlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay ile Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Ercan Uslu’ya teşekkür ediyorum. Protokolün iki şehir arasındaki kardeşliğinin daha da artmasına, bilgi paylaşımına vesile olmasına ve şehirlerimizin çok daha ilerlemesine katkı sunacağına inanıyorum. Bizler için oldukça kıymetli olan bu protokolümüzün hayırlar getirmesini diliyorum. ”Konuşmaların ardından Karatay Belediyesi ile KKTC’nin Tatlısu Belediyesi’ni kardeş şehir ilan eden protokol imzalandı.

‘TATLISU ŞİRİN BİR YER OLARAK DİKKAT ÇEKİYOR’

Tatlısu geleneksel adıyla Akatu, olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Mağusa Bölgesi’nde ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesi civarında yer almaktadır. Girne şehrinin 40 kilometre doğusunda kalan Beşparmak Dağları ile Akdeniz sahilleri arasında bulunmak üzere Mağusa ilçesinin en kuzeybatısında kalmaktadır. Tatlısu’nun yüzölçümü, tarım alanları dahil olmak üzere yaklaşık 66 kilometrekaredir. Akdeniz sahil kıyıları 22 kilometre uzunluğunda olan yerleşim yerinde, genellikle kayalıklar, küçük kumsal ve koylar bulunmaktadır. Tatlısu’da yaşamakta olan nüfusun tamamı göçmen kişilerden oluşmaktadır. İnsanların büyük bir kısmı Kıbrıs Harekatı’ndan sonra Kıbrıs'ın güneyinden, bir kısmı ise Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden göçmen olarak gelmiştir. Tatlusu'nın bugünkü nüfusu 1500 civarındadır.

‘MİNYATÜR AÇIK HAVA MÜZESİ’

Minia Kıbrıs minyatür müzesi, 2015 yılında Tatlısu Belediyesi tarafından Kuzey Kıbrıs‘ın birçok tarihi ve turistik yapısının minyatürünün bulunduğu müze açılmıştır. Minia Kıbrıs Açık Hava Müzesi, bin yıllık eski bir müze olan Panayia Pergaminiotissa’ya ait olan bir alana inşa edilmiştir. 25 farklı Kıbrıs eserinin minyatür versiyonları burada sergilenmektedir, Girne Kalesi, Lefkoşa’daki Selimiye Camii ve Apostolos Andreas Manastırı bu kilise bahçelerinde sergilenmektedir ve gelecekte daha fazla minyatür yapılması planlanmaktadır.

YARIN: KARATAY BELEDİYESİ VE NOVİ GRAD BELEDİYESİ

SAMET AKTAŞ 

Editör: TE Bilişim