Ülke için ‘derdi’ olan biriydi Ülke için ‘derdi’ olan biriydi

‘Oradaydım’ konusu altında Konya, Türkiye ve hatta dünyada iz bırakmış olayları Yenigün Gazetesi olarak duyurmaya devam ederken, bu gez Çumra’da meydana gelen uçak kazası konusunu siz değerli okuyucularımız için araştırdık. Çumra halkının unutmadığı olaylar arasında yer alan Çumra uçak kazası tarihte ki yerini korumaya devam ediyor. 80’li yılların sonuna doğru gerçekleşen olayda uçak kazası nedeniyle hamile kadınların çocuklarını düşürdüğü, kapı ve pencerelerin söküldüğü görgü tanıkları tarafından anlatılıyor. Araştırmacı Gazeteci-Yazar Sedat Ulupınarlı, konuyla ilgili detayları paylaştı. 

‘UÇAK KAZASI’

1988 yılının Haziran ayında hiç kimsenin beklemediği bir anda Çumra’da kulakları sağır eden, evlerin kapı ve pencerelerini yerlerinden söken ve bazı hamile kadınların çocuklarını düşürmelerine sebep olan bir uçak kazası yaşandı. Bu uçak kazası uçak yere düşmeden yani uçağın havadan yaptığı yüksek basınç ile yaşandı. Halkı şok eden bu uçak kazası yine halkın üzerinde uzun zaman etkisini gösterdi.

‘UÇAĞIN MOTORLARI DURDU’

NATO’ya bağlı savaş uçakları Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı kontrolünde Karapınar’da eğitim uçuşu yapıyorlardı. Eğitim dönüşü savaş uçaklarından bir tanesi Çumra üzerinden uçuş yapıyor. Anlatılana göre Çumra’ya yaklaştığı sırada savaş uçağının motorları duruyor. Uçak Çumra üzerine düşüşe geçiyor. Çok aşırı derecede irtifa kaybeden savaş uçağının yere çakılması belki de an meselesi. Görgü tanıklarının çoğu uçağın aşırı derecede yere yaklaştığını ve çakılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirttiler.

‘KAPI VE PENCERELER SÖKÜLDÜ’

O sırada pilotun gayretiyle mi artık nasılsa savaş uçağının motorları çalışıyor ve roketleme yaparak yeniden yukarıya yükselmeye başlıyor. Uçağın motorlarının yeniden çalışması ve aşırı derecede yüksek bir patlama sesi ve uğultu çıkarıp basınç yapması ile pek çok binanın camları ve kapıları yerlerinden sökülüp etrafa fırladı. Basıncın etkisiyle pek çok insanın kulakları tıkandı ve geçici olarak işitme kayıpları yaşandı. Görgü tanıklarının anlattığına göre olay bölgesinde bulunan 7-8 kadar hamile kadının çocuğunu düşürdüğü tespit edilmiştir. Olayın görgü şahitlerinden ve Bardakçı Mahallesi sakinlerinden olan Nurullah Çabuk “olayın sıcak bir yaz günü gündüz vakti olduğunu ve kendisinin evlerinin kapı ve pencerelerinin yerlerinden söküldüğü ve maddi hasar meydana geldiğini ve bu zararın Kaymakamlık ve Nato tarafından tazmin edildiğini anlattı.”

‘NATO ZARARI KARŞILADI’

Olayın ardından Kaymakamlıkta bir irtibat oluşturuldu ve halkın içinde zarar görenlerin maddi ve manevi zararları NATO tarafından tazmin edildi. Olayın yaşandığı Çumra Bardakçı ve Bağlar mahallesi sakinleri bu olayın şokunu günlerce üzerlerinden atamadılar. O zamanlarda halk arasında savaş uçağının pilot tarafından Çumra üzerinde ne amaçla olduğunu bilmedikleri bir kasıtla uçurduğunu ve şehrin üzerine yaklaşınca motorları yeniden roketleyerek yüksek basınca ve bu hazin olaya sebep olduğu anlatılmaıştır.

YARIN: BÜYÜK ÇUMRA YANGINI

SEDAT ULUPINARLI 

Editör: TE Bilişim