Konya’nın en çok göç verdiği illerin başında hiç kuşkusuz İstanbul gelmektedir. Selçuklu payitahtı Konya’dan tası tarağı toplayıp, taşı toprağı altın olduğu inancıyla Osmanlı payitahtına yerleşen Konyalıları bir çatı altında toplayıp, kültürel ve sosyal anlamda birliktelik oluşturma gayesiyle kurulan İstanbul Konyalılar Derneği geçen zamanda ülkemizin en aktif STK’ların biri oldu. 1990’lı yıllardan itibaren Konyaspor’un İstanbul temsilciliğini, As Başkanlığını yapan ve Konya’ya dair meselelerde geri durmayan Konyalılar Derneği Başkanı Kudret Fikirli ile 30 yılın akışını ve hizmetleri konuştuk.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz 1994 yılında Bayram Camcı, Oktay Özaydın, Kayhan Selek, Yılmaz Yavru, Kudret Fikirli, Kamil Aksoy, Sefer Camcı, Kadir Kocadayı, İsmet Sarıbudak, Süleyman Temel, M. Rüştü Özal, Ali Talip Özdemir, M. Mustafa Nalçacı, Murtaza Çelikel, M. Adil Karaağaç, Mustafa Öncel, M. Suphi Aydıner, Osman Kamil Sağ, Harun Sorkun, İ. Süha Ünüvar, Adem Taşçı, Ali Naki Demir, Mustafa Karagül, Mustafa Yakar, Cafer Ağaçbacak, Hüseyin Dikici, A. Rekin Coşkun, Mustafa Özşenol, M. Vedat Vefa, Hikmet Bülbül, Mehmet Demir, Gürol Ataman, İ. Yalçın Ataçoğlu, Sami Doğramacı, Rıza Durakbaşı, Sıtkı Er, Recep Aydilek, Ethem Eryaman, M. Şükrü Sümer, Sayim Durukan, Erhan Kolat, İbrahim Alkan, Mehmet Küçük, Nadir Özşahin, Teoman Yiğit, Erol Yaşar, S. Nazmi Özturna, Kerim Yarar, R. İrfan Kalkan, Nuri Yüceer, Mehmet Yetiş, İ. Hakkı Doğan, M. Remzi Caner, A. Sadi Koçak, Adem Erkip, Salim Koçak, M. Mazlum Akay, Serap Yaşar, Ali İhsan Kulluk, Zehra Çakır, Suat Yıldırım, Nevzat Taşpınar, Abdülhalim Uğurlu, Hüseyin Özkan, Cemal Berksoy, H. Yaşat Manav, Nazif Sözbir, Hasan Yeşilkaya, Aydın Akbulut, Mustafa Ardıç ve Servet Cömert olmak üzere 71 kişi tarafından kurulmuştur.

Okuyamadı ancak  ‘okumak’ hayatı oldu! Okuyamadı ancak ‘okumak’ hayatı oldu!

Derneğinizin kuruluş amacı ve faaliyet alanlarına dair bilgiler verir misiniz?

Derneğimizin kuruluş amacı İstanbul ve civarında bulunan Konyalılar arasında birlik ve beraberlik temin etmek, çağdaş, uygar, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olarak Konya ili çevresi ve ilçeleri maddi ve manevi varlıklarını korumak, il, çevre ve ilçelerinin kalkınması, eğitim ve kültürel varlıklarının korunması ve geliştirilmesi, tarım, sanayi ve ekonomik kalkınmasının sağlanması ile tüm Konyalılar arasında bağlılığı ve dayanışmayı güçlendirmektir.

Faaliyet Alanlarımıza gelince;

•          Konya çevresi, ilçeleri, kasaba ve köylerinin; kültürel varlıklarını ortaya çıkararak korumak, geliştirmek, gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak için gerekli çalışmalar yapmak,

•          Okullarda başarılı olup ihtiyaç sebebiyle devam edemeyecek öğrencilere burs ve yardım temin etmek ile yurt içinde ve yurt dışında tahsil görmelerine, bilimsel ve teknik araştırmalar yapmalarına teşvik etmek,

•          Spor faaliyetlerinin gelişmesi aracılığıyla gençlere yönelik her türlü spor çalışmalarını organize ederek futbol, basketbol, voleybol vb. spor kollarında faaliyet göstermek, ilçe ve köyler arası spor müsabakaları düzenlemek,

•          Konyalılar arasında tanışma toplantıları, yemekli toplantılar, balo, eğlence, piknik, yurtiçi seyahatler düzenleyerek dayanışmayı sağlamak,

•          Konya ve çevresinin kültürel varlıklarını tanıtmak amacıyla kitaplar, dergiler ve broşürler bastırmak, dağıtmak, yaymak ile yurdun her yerinde bilimsel araştırmalar, kongreler, sempozyumlar ve seminerler gibi faaliyetler düzenlemek derneğimizin görevlerindendir.

Mevcut          yönetim         kuruluna       dair     bilgiler           verir misiniz?

Derneğimizde 36 adet Yönetim Kurulu üyemiz bulunmakta olup isim soyisim ile görevleri şöyledir:

Kudret Fikirli (Başkan), Mustafa Sonay Gürgen (Başkan yardımcısı), Hikmet Deniz (Başkan yardımcısı), Bahri Özdinç (Başkan yardımcısı), Ahmet Uğur Koçak (Başkan yardımcısı), Saadettin Yılmaz Eskiçorapçı (Başkan yardımcısı), Nilüfer Gözkara Özdinç (Başkan yardımcısı), Süleyman Temel (Asil üye), Mehmet Örken (Asil üye), Eyüp Cigal (Asil üye), Ali Güven (Sayman), Cihat Toksöz (Genel sekreter), Halil Sarıbaş (Asil üye), Ahmet Tergan (Asil üye), Mustafa Eken (Asil üye), Gülsün İnci Meteris (Yedek üye), Mustafa Berkant Günindi (Yedek üye), Zekeriya Ölmez (Yedek üye),Talip Kavlak (Yedek üye), Ali Birim (Yedek üye), Bayram Ali Bütüner (Yedek üye), Şerife Fikirli (Yedek üye), Ecem Kargın (Yedek üye), Muhammet Emre Akkaş (Yedek üye), Ali Göker (Yedek üye), İsa Bolay (Yedek üye), Alper Boz (Yedek üye), Cemal Alpat (Yedek üye), Esra Varbil (Yedek üye), Tuğçe Türkmen (Yedek üye), Cevat Nevruz (Denetleme Kurulu Asil üye), Sıtkı Bekir Özdinç (Denetleme Kurulu Asil üye), Abdullah Balon (Denetleme Kurulu Asil üye), Erol Tuzlu (Denetleme Kurulu Yedek üye), Ali Toptaş (Denetleme Kurulu Yedek üye) ve Serkan Aktaş (Denetleme Kurulu Yedek üye)

Geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Üyelerimiz, bursiyer öğrencilerimiz, eğitim bağışı yapan dostlarımız ve Konyalı hemşehrilerimizle bir araya gelmek amacıyla sosyal faaliyetler ve yemekli toplantılar düzenlemekteyiz. Konya Düğün Pilavı ve Ramazan ayında gerçekleştirmekte olduğumuz iftar programımız geleneksel hale gelmiş olup her yıl tekrarlanmaktadır.

Başlıca faaliyetlerinizi örneklerle anlatır mısınız?

Konya’dan İstanbul’a üniversite okumaya gelen ihtiyaç sahibi öğrencilerimize burs desteği sağlamaktayız. Bu bağlamda mevcut durumda 256 öğrencimize, başarı kıstasına göre değişir düzeyde 550,00 – 600,00 – 650,00 TL burs ödemesi yapılmaktadır. Bunun yanında, gençleri hayata hazırlamak adına kültürel anlamda dağarcıklarına zenginlik katmak amacıyla çeşitli toplantı ve konferanslar organize etmekteyiz. Yine, öğrencilerimize -bursiyerimiz olmayan ve İstanbul’da öğrenim görmekte bulunan üniversite öğrencilerine de başvuruları açmak suretiyle- ödüllü kompozisyon yarışmaları düzenleyerek derece alan öğrencilerimizi kültür ve sanat anlamında teşvik amacıyla ödüllendirmekteyiz. Aynı zamanda bu yarışmalara bir başkanımız veya Konya’ya hizmet vermiş hemşehrimizin adını vererek, kendilerini yad ediyoruz.

DEVAM EDECEK

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim