Konya’ da eğitim, kültür ve sanat hizmetlerinin yanında; toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya destek olmak amacıyla 2005 yılında Abdurrahman Durmuş Sert hoca önderliğinde kısa adı ESADER olan Eğitim Sosyal Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruldu. Çocuklardan gençlere, yaşlılardan muhacirlere kadar pek çok insana ulaşıp maddi ve manevi inşasına vesile olmak üzere hizmetlerimizi, alanına göre muhtelif vakıf ve dernekler bünyesinde sürdürüyor. ESADER’in hayırsever gönüllülerinin katkılarıyla 2015 yılında inşa edilen Esader Valide Sultan Külliyesi kurulduğu günden bu yana binlerce hafız yetişmesini sağladı. Esader Valide Sultan Kur’an Kursu Yöneticisi Muhammet Ergül, kurs hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1985 Konya’da doğdum. İlkokulu 24 Kasım İlkokulu'nda okudum. 1998 Hatıp Seyrantepe Kur'an Kursundan Hafız olarak mezun oldum. 2001 yılında 24 Kasım Ortaokulu'dan, 2005 yılında Selçuklu Anadolu İmam Hatip lisesinden mezun oldum. 2010 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olarak 2011 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi pedagojik formasyon eğitimini tamamladım.2017 yılında Necmettin Erbakan üniversitesi dini danışmanlık ve rehberlik yüksek lisansı eğitimi aldı. 2007 Ocak ayında Diyanet İşleri Başkanlığına İmam Hatip olarak göreve başladım. Daha sonra Konya Meram ilçesinde İmam Hatip göreve çeşitli camilerde devam ettim. 2018 yılında Manevi Rehber olarak görev aldım.2019 yılında Konya İl Müftülüğü ’ne Din Hizmetleri Uzmanı olarak atandım.2020 Haziran ayında başladığım Esader Valide Sultan Kur'an Kursu yöneticiliğine devam etmekteyim. Evli ve 4 çocuk babasıyım.

Kursunuz hakkında bilgi verilmisiniz?

Esader Valide Sultan Kur’an Kursumuz 2016 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Kursumuz 26 derslik, 5 akıllı tahta,2 konferans ve toplantı salonu,400 kişilik yemekhane, halı saha, oyun salonları,104 kişilik yatakhane ve 25 kişilik misafirhane olarak hizmet vermektedir. Kurs olarak ilk mezunlarımızı 2019 yılında 7 evladımızı hafız yaparak verdik.2020 yılında 30, 2021 yılında 8 toplam 45 hafızımız mezun edildi. 2022 yılında 8, 2023 yılında 25 hafızımızı daha mezun etmeyi planlıyoruz.17 kadrolu öğretici ,9 görevlendirme İmam-Hatip,8 belletmen,1 Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen,10 personel ile kursumuz hizmet vermektedir.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuzda toplam 236 öğrenciye hafızlık eğitimi verilmektedir. Bunların 106 tanesi yatılıdır. Hafızlık ön hazırlık ( 4.sınıf) 56Hafızlık hazırlık (5.sınıf) -96,Hafızlık (ezber) 64,Hafızlık İhtisas(mezun) 20

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Kursumuzda hafızlık eğitimi 3 aşamada değerlendirilir. Hafızlık öncesi , hafızlık yaparken ve hafızlık sonrası. Kurs eğitiminin hafızlık öncesi ön hazırlık aşamasında 4.sınıf öğrencileri öğleden sonra kursa gelerek günlük 4 saat Kur’an ve akademik ders eğitimi verilir. Burada çocuklara ilk önce hafızlık hakkında bilgiler verilir ve asıl amaç öğrencilere Kur’an ı sevdirmek ve İslam ahlakını öğretmektir. 1 yıl burada eğitim alan öğrenciler ve dışardan gelen talepler toplanır her yıl haziran ayında öğrencilerin hem akademik hem de dini bilgilerini ölçen yazılı ve sözlü sınavlar yapılır. Bunlarda başarılı olan öğrenciler sözlü mülakata alınıp başarılı olanlar hafızlık hazırlık (yüzüne ) eğitimine alınır. 5.sınıfa geçen bu öğrenciler 1 yıl boyunca öğleden önce hafızlık derslerini, öğleden sonra İmam Hatip Ortaokulu derslerini alırlar. Burada ki amaç öğrencinin hem hafızlık eğitimini alması hem de akademik olarak başarılı olmasıdır. Öğrenciler bu süreçte günlük , haftalık , aylık değerlendirmelerle takip edilip her ay düzenli olarak başarılı olan öğrenciler ödüllendirilir. Belirli aralıklarla kurs içinde kurulan hafızlık tespit komisyonu bu öğrencilerin gelişimini takip edip rapor hazırlar bu raporlara göre de sınıf hocası, velisi ve öğrenciye dönüşler yapılır. Sıkı bir eğitimden geçen öğrenciler mayıs-haziran aylarında hafızlık sınıflarına alınarak tamamen hafızlık üzerine eğitimlerine devam eder.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Kursumuzda bulunan öğrencilerimize hafızlık eğitimlerini alırken kültürel, sportif ve kişisel olarak da gelişmeleri için birçok faaliyet yapıyoruz. Bunlar kısaca; İzcilik kampları Okçuluk, Ahşap oymacılığı, Sportif faaliyetler (yüzme, futbol, voleybol, takım turnuvaları),Kişisel gelişim seminerleri a-Ergenlik dönemi – prof. Ömer Akça b-Ders çalışma ve ezber yöntemleri,Ayın kavramı bir konu bir konuk a-Adab-ı muaşeret b-Selam . İrfan Eğitimi Aynı zamanda bu çalışmalar öğreticiler ve veliler içinde yapılmaktadır. Kurs olarak Öğretici, veli ve öğrencileri bir bütün olarak değerlendirip bu doğrultuda çalışmalar yapmaktayız. Öğreticilerimize yönelik ergenlik ,hafızlık, iletişim seminerleri ve El-Tıbyan adlı hafızlığın pedogojisi kitabı okumaları Velilerimize yönelik seminerler, konferanslar, programlar yapılmaktadır. Ayrıca külliyemizde ki diğer faaliyetlerimiz; Ayda bir öğrenci ve velilerle sabah namazı buluşması,Mübarek gün ve gecelerde özel programlar, Velilere yönelik eğitimler, Çok amaçlı salonda düğün , nişan ve diğer organizazyonlar,Kurs öğrencilerinin iaşesi için adak, kurban, bağış ,Ramazanda iftar yemekleri davetleri yapılmaktadır. Mezun olan öğrencilerimiz için de hafızlık ihtisas kursumuz da bu öğrenciler hafızlık tekrar, akademik dersler ,arapça , meal , hitabet, ilmihal gibi dersleri alarak hem ilmi çalışmalarına devam eder hem de okul hayatlarında ki başarıları takip edilip iyi bir lise kazanmaları sağlanır.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verilmisiniz?

Kursumuz pandemi dönemi de göz önüne alınarak şuana kadar 45 mezun vermiştir. Bu süreçte öğrencilerimiz ezanı güzel okuma , hafızlık ve Kur’an-ı Kerim güzel okuma yarışmalarında derecelere girmişlerdir.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’ın insanlığa en son evrensel çağrısı, ilahî hikmetin meşalesi, sonsuz feyz kaynağı… Kur’an, istikamet ve ebedî kurtuluştur. Onun çağrısı rahmet ve huzurdur… Kur’an zikirdir, insanoğluna Yüce Allah’ı hatırlatır, en güzel nasihatlerde bulunur, gerçekleri hatırlatır, ibretler sunar, ölü ruhları diriltir. Furkan’dır, hakkı ve batılı ayırır. Beyandır, iyilik ve kötülüğü, haramı ve helali açıklar. O nurdur, gönülleri ve aklı aydınlatır.

Kur’an-ı Kerim çağları aşarak büyük bir ihtimam ile günümüze kadar muhafaza edilen büyük bir mucizedir. Kur’an’ı Yüce Allah indirdi, onu koruyacak olan da O’ dur. Yüce Kitabımızın korunması, ezber ve yazma ile olmuştur. Bu korumayı sağlayan en önemli unsur Kur’an’ı hıfz ederek muhafaza eden hafızlar olmuştur. Kur’an’ı ilk ezberleyen ve hafızların piri Peygamber Efendimiz (s.a.s.) oldu. Hz. Peygamber (s.a.s.) her vesile ile yavaş yavaş, Kur’an’ı okuyor ve ashabına da okutuyor ve öğretiyor; "Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir." (Buhari, Fedailü’l-Kur’an 21; Tirmizî, Fedailü’l-Kur’an 15) "İçinde Kur’an’dan hiçbir şey bulunmayan kişi harap ev gibidir." (Tirmizî, Fedailü’l-Kur’an 18) "Kur’an’ı ezberleyerek okuyan hafız kişi, es-Seferetü’l-Kirâm olan (vahiy getiren) meleklerle beraberdir." (Buhârî, Kitâbü’t-Tefsir, 458) … vb. hadis-i şerifleri ile Kur’an’ı ezberlemeyi teşvik ediyordu. Sahabe-i Kiram, ayetlere büyük bir çoşku ile sarıldılar, onu korumayı en kutsal görev bildiler ve nazil olduğu şekli ile ayetlerin ezberlenip, hafızada tutulmasına büyük önem verdiler. Hz. Peygamber (s.a.s.) yeni fethedilen yerlere gönderdiği yöneticileri aynı zamanda bir Kur’an öğretmeni olarak tayin ediyor ve gittikleri yerlerde halka Kur’an’ı ve İslam’la ilgili bilgileri öğretmelerini istiyordu. Hz. Peygamber’den sonra hafızlık geleneği sürmüş, hafızlık için yüzlerce resmi ve özel Kur’an kursları açılmıştır. Hafızlık çok özel bir eğitim faaliyetidir. Hafızlık, Kur’an’ı anlamaya ve yaşamaya götüren bir yoldur. Hafız olma Hamilü’l-Kur’an ve Hadimül-Kur’an olmaktır. Kalbinin en güzide köşesinde Kur’an’a yer ayırmaktır.
Hafızlık iklimine girince, Allah Teala’nın nezdinde anılmak vardır. Yorgunlukların sonunda çevresine şefaat edecek mertebeye ulaşmak, özellikle de anne ve babasını cennette taçlandırmak vardır. Bu sebeple hafız olmayı sevmeli, hafızlık isteyerek yapılmalıdır. Çünkü hafızlık büyük bir sabır, sevgi ve fedakârlık ister. Hafız, yürüyen ve konuşan Kur’an’dır. O, yaşayan Kur’an’dır. Kur’an’ın istediği gibi vakur, tevazu içerisinde yürür, hakkı konuşur hakkı söyler. Hafızın yutağı temizdir. Sohbetleri boş sözlerden uzaktır. Kur’an onda tecessüm eder. Kur’an’ın hâl-i tercemesidir. Kur’an’ın edebidir. Kur’an’ın bir aynasıdır. Hafız Kur’an’ın yükümlülüklerini unutmaz. Dolayısı ile hafız, Kur’an’ın yetiştirmek istediği, insanlığın gönlünü ve yüzünü güldürecek, o hasret kalınan, “insan” kelimesinin içini hakkıyla dolduran insan tipidir.Bu yüzden Müslümanlar hafızlara ismi ile hitap etmemişler, onun ahlakı ve Kur’an’a duydukları saygıdan dolayı ‘hafız efendi’ demişlerdir. Saygı duymuşlar ve hafızın önünden yürümemiş, sohbetlerde başköşe ona ayrılmış, evliliklerde hafızlar tercih edilmişlerdir.Hafız anne ve babası olmak ise ayrı bir ayrıcalıktır, çocuğunu hafızlık yapması için kursa göndermek fedakârlık ister. Ama onunda manevi ödülü; cennette herkesi imrendirecek, ziynetlerle süslenmiş taçlarla taltif edileceklerdir.
Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Ülkemizde 20 binden fazla Kur’an Kursu hizmet vermektedir. Konya özelinde bu sayı 650den fazladır. Bütün yaş kategorisinde ki kurslarla verilen bu hizmet yıldan yıla artarak devam etmektedir. Okulla beraber yürütülen hafızlık faaliyetlerinde kursumuz ve ilimiz önemli başarılar sağlamış, ülkemiz içinde önemli bir hafızlık merkezine dönüşmüştür. Devlet- Millet beraberliğinde vatandaşlarımızın yoğun fedakarlığında bu hizmetler artarak kıyamete kadar devam edecektir.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim