Ereğli İlçe Müftülüğüne bağlı olarak hizmet veren Topak Kız Kuran Kursu, açıldığı günden başarıları ve verdiği hizmetler ile adından söz ettiriyor. Ereğli Topak Kız Kuran Kursu, 2018 Yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile birlikte İmam Hatip Ortaokulu Proje kapsamında, örgün eğitim ile beraber hafızlık eğitimi almak isteyen öğrencilerine yardımcı oluyor. Topak Kız Kuran Kursu Müdüresi Raziye Doğan kursları hakkında bilgi verdi. 

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1983 Tarihli Karaman doğumluyum. İlk ve Ortaokul tahsilimi Karaman’da tamamladım.2014 Yılında ikamet ettiğim İstanbul, Eyüp Sultan İmam hatip lisesinden mezun olup, aynı yıl İlahiyat Fakültesine başladım.2017 Yılında İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. Bu esnada hafızlığımı ikmal edip Diyanet işleri Başkanlığının yaptığı Hafızlık seviye tespit sınavına girerek 2018 Yılında Hafızlık diplomamı aldım.2018 Yılında Diyanet işleri Başkanlığı bünyesinde Özel İlk Evre Rehabilitasyon merkezinde açılan Kuran kursunda fahri olarak görev yaptım.2019 Yılında Konya Ereğli Topak Kız Kuran Kursunda öğretici olarak memuriyet hayatına başladım. Şu an hâlen Topak Kız Kuran Kursunda öğretici ve yönetici olarak görevime devam etmekteyim.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Topak Kız Kur’an Kursu T.C Diyanet İşleri başkanlığı bünyesinde, Ereğli İlçe Müftülüğüne bağlı,1984 yılında 2 sınıf halinde mütevazi bir binada yatılı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Halkımızdan gelen yoğun talep üzerine halkımızın desteğiyle Topak Kız Kur’an Kursu 2018 yılında açılışı yapılan yeni binasıyla hizmet vermeye devam etmektedirler.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

1984 yılında eğitime vermeye başlayan Topak Kız Kuran Kursu birçok öğrenciye eğitim vermiştir. Sistem üzerinde 2013 yılından bu ana kadar bin öğrenciye eğitim verildiği tespit edilmiştir. 2022 yılında şuan kursumuzda 75 öğrencimiz eğitime devam etmektedir.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Kursumuzda 2018 Yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile birlikte İHO Proje kapsamında, örgün eğitim ile beraber hafızlık eğitimi almak isteyen öğrencilerimize Kuran-ı Kerim, Tecvit, İtikad, İbadet, Siyer dersleri yanı sıra Rehberlik ve Sosyal aktivite müfredâtı çerçevesinde eğitim verilmektedir.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Kursumuzda, Geziler, Piknik, Eğitim amaçlı seminerler, Eğlenceye yönelik aktiviteler, Zekâ oyunları ve Sportif aktiviteler gerçekleşmektedir.

Engel tanımayan hayırsever! Engel tanımayan hayırsever!

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

1984 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Topak Kız Kuran Kursu ,Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye genelinde yapılan Kur’an-ı Kerimi güzel okuma ve Hafızlık yarışmalarında, 2004 yılından sonra aralıksız birçok kez Bölge birinciliği, Türkiye birinciliği almış ve 2018 Yılında İran’da da yapılan Uluslararası Kur’an-ı Kerimi Güzel okuma yarışmasında ikinciliği almıştır.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hafızlık. Kur’an-ı Kerimi ezberlemek demektir. Kur’an, Allah kelamıdır. Hafız’da Allah’ın kelamını ezberleyen insandır. Allah’ın emanetçisidir, Peygamber varisidir. Bu ümmetin en şereflisidir. Toplumun insanlığın önderidir. Hafızlık; Allah ile bağ kurmaktır. Hafızlık; Rasülüllah s.a.v’in emanetidir. Zira Rasülüllah s.a.v veda haccında “Size öyle bir emanet bırakıyorum ki, Ona sımsıkı sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O emanet, Allah’ın kitabı ve sünnet-i Rasülüllah’tır.(Hâkim,l,171/318 İstikâmet üzere yaşayarak Allah ve Rasülünün razı olduğu bir ümmet hakikatine erişebilmek için başta kendimiz, evlatlarımız ve toplum olarak Kur’an kültürüne sahip olmalıyız. Bizler Ümmet-i Muhammedin evladına Kur’an-ı öğretmek ve ezberletmek suretiyle onlara en büyük hazineyi bahşetmiş oluruz.Onlar yüklendikleri bu emanet sayesinde Allah ve Rasülünün sevgisine mazhar olurlar.Zira Rasülüllah s.a.v bir hadisinde “Kur’an ehli,Allah ehli ve Allah’ın has kullarıdır.(İbn-i Mâce,Mukaddime,16)buyurmuşlardır. Başka bir hadisinde hafızlığın değer ve önemine binâen, Çocuklarınızı 3 Hususda yetiştirin. 1-Peygamber sevgisi 2-Ehl-i beyt sevgisi 3-Kur’an kıraati.Çünkü hamele-i Kur’an yani Kur’an hafızları hiç bir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde Peygamberler ve Asfiya (Allah dostları ile birlikte arş’ın gölgesindedir.(Münâvî,l,226) Böyle ulvî bir hizmete hâdime olmayı bize nasip eden rabbime sonsuz hamd-ü senalar olsun. Gayret bizden Tevfîk Allah’dan...

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim