Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi olan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyetinden Konya’ya eğitim almak için gelen Etiyopyalı Jemal Abdo, Konya’nın kendisi için ikinci memleketi olduğuna dikkat çekti.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Jemal Abdo Etiyopyalıyım.  Selçuk Üniversitesinde Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim. Ben 2016 yılında Türkiye’ye geldim ve Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde lise eğitimimi bitirdim. 

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir?

Türkiye’ye gelirken Türkiye Diyanet Vakıf tarafından gelmiştim. Ve şehrini ben seçmedim nasip beni buraya yolladı diyelim. Konya benim için ikinci memleketim hem imam hatibi burada okuduğum için hem dini açısından güzel bir şehirdir olması ben için değerli bir şehirdir.

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Türkiye de eğitimimi bitirdikten sonraki hayalım iki ülke arasında ticari, siyasi ve ekonomi köprüsünü oluşturmaktır. Hem ülkeme hem de ikinci vatanıma faydalı bir elçi olmaktır hedefim.

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye’ye olan görüşlerimi şu şekilde anlatayım. Beni Türkiye’de okuyor olmamı dair bilgi sahibi olan çok sayıda akrabalarım değerli Hocam can dostlarım diyorlar ki cumhurbaşkanımıza tüm Türkiye halkına toprağına selam söylememi isterler. Türkiye İslam’ın lideri olarak görülmektedir. Bende Türkiye’yi çok severim. İyi ki buradayım iyi ki Türkiye eğitim görüyorum

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Etiyopya da Ramazan'a hazırlıkları daha bir ay öncesinden filan başlar. Ev temizlemek, Gıda malzemeleri almak, camilerin boyası yenileme ve halı yıkama vb. hazırlıklar yapılır. Ramazan geldiğinde her yerden kuranı kerim kaseti, güzel ilahiler duyulur. Çoğu kişi temiz elbise ve güzel koku kullanır. İftarda erkekler akşam namazı için yakındaki camilere gider ve orda hurma ve su ile orucunu açar ve akşam namazdan sonra evine dönüp iftar aileleriyle can dostlarıyla yapar. Etiyopya her bölgenin iftar yemekleri farklı olsa da Çoğu zaman Sanbusa, çorba, çeşitli bisküviler ve injera vardır . Yüzde 90 camiler hatimle kıldırılır. Son 10 gün itikaf için Çoğu camiler açık. Camiler hep dolu namaz vakti dışında herkes kendine bir yer ayırıp kimisi kuran okuyor kimisi dini kitapları anlatıyor kimisi ibadetle meşgul oluyor. Bayram günü sabah namazından sonra herkes tekbirlerle Bayram namazını kılmak için tüm şehirdeki Müslümanlar bir meydana toplanırlar ve topluca Bayram namazlarını kılarlar. Mümkün ise O gün yakın arkadaşlar veya aile ekiplerin birbirlerine benzer elbise giyerler. Bayram namazdan sonra komşudan başlayıp akraba veya dostların evlerine gidilerek bayramlaşırlar. Kısaca şu şekilde Ramazan ayı uğurlanır.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

PAZARTESİ GÜNÜ: HAMZA ALİU

Editör: TE Bilişim