Selçuklu Belediyesi’nin kardeş şehirlerinden biri de Bitlis’in Ahlat Belediyesi. Gerçekleştirilen protokol kapsamında iki ilçe arasında kardeşlik faaliyetleri de başlamış oldu. Bu anlamda, kardeşlik protokolüyle iki ilçe, çeşitli işbirlikleri ve bilgi alışverişleri gerçekleştiriyor. Kardeş şehir protokolüyle ilgili düşüncelerini paylaşan Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban ile Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, kardeşliğe vurgu yaptı. Selçuklu Belediyesi ile Ahlat iş birliği kapsamında ikili ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor. Bitlis ilinin Ahlat Belediyesi, Ahlat Ovakışla ve Adilcevaz Aydınlar Belde Belediyeleri ile kardeş şehir protokolü imzalandı. Ahlat’ın tarihi bir dokusu olduğuna işaret eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Burada çok derin bir tarih ve medeniyetin izleri var. Selçuklu medeniyeti Orta Asya'dan itibaren Anadolu'ya gelinceye kadar çok geniş bir coğrafyada derin izler bırakarak Anadolu'ya ulaşmış ve neticede Konya'yı 200 yıllık bir başkentlikle yani tüm Anadolu'da izlerini bırakmış. Selçuklu'nun izlerini burada görmekten de mutluyuz. Tabii ki Ahlat ile olan kardeşlik ilişkimiz çok önemlidir. Konya kadim başkent, Ahlat ilk başkenttir. Böyle olduğu için aramızda zaten çok güçlü bir bağ var. İnşallah bundan sonraki süreçte bağımızı daha da kuvvetlendirerek, Ahlat ile birlikte işbirliği içerisinde farklı projeleri yürütmek istiyoruz. Hem belediyecilik hizmetleri anlamında hem de tarihi ve kültürel anlamda birlikte yürütmemiz gereken çok proje var. Bugünü bir başlangıç olarak görüyoruz Kadim medeniyetten aldığımız güçle geleceğe ışık tutmamız ve iz bırakmamız gerekiyor. Bu anlamda Ahlat'ta da güzel işler yapılacağına inanıyorum” demişti.

‘KUTSAL EMANETE SAHİP ÇIKMALIYIZ’

Ahlat Belediye Başkanı Çoban ise, “Özellikle kardeş belediyecilik anlamında Türkiye’de aslında çok önemli birtakım çakışmaları da sergileyeceğimiz bir protokolün de şahitliğini yaptınız. Ahlat, Türkiye için kutsal bir emanet. Buradaki bu emanetler inşallah bizden sonraki nesillere sağlam bir emanet olarak ulaşsın diye gayret edeceğiz. Milli mirasımıza sahip çıkmak gibi bir mecburiyetimiz var. Bu vesileyle de Konya’dan gelen başkanlarımızın ilgisi bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Kardeşlik protokolümüz Ahlat’a, Selçuklu’ ya ve Konya’ya hayırlı olsun” diyerek kardeşliğin önemine vurgu yapmıştı.

‘AHLAT İSLAM DÜNYASINDA KUBBET-ÜL OLARAK BİLİNİYOR’

Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısında 22.000 nüfuslu Bitlis iline bağlı bir ilçe. Kuzeyinde Muş iline bağlı Bulanık ve Malazgirt ilçeleri, batısında Muş ili, güneyinde Van Gölü, güneybatısında Tatvan ve Bitlis, doğusunda ise yine Van Gölü ve Adilcevaz ilçesiyle sınırlıdır. Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya "Halads" derken, Türkler ve İranlılar "Ahlat", Kürtler "Xelat", Ermeniler "Şaleat", Süryaniler "Kelath" ve Araplar "Hil’at" demişlerdir. Ayrıca İslam dünyasında "Kubbet-ül İslam" olarak da bilinir.

‘AHLAT SELÇUKLU MEZARLIĞI’

Ahlatta tarihi yerlerin başında Selçuklu Mezarlığı yer alır. İlçe merkezinde yer alan mezarlık, dünyanın en büyük Türk – İslam mezarlığı olma özelliğine sahiptir. 210 dönüm arazi üzerine kurulu olan mezarlıkla 8000’in üzerinde mezar ve 1400 mezar taşı bulunmaktadır. Yapılan titiz çalışmalar sonucunda bu mezar taşlarının 600 tanesi temizlenmiş ve üzerindeki yazılar incelenmiştir. Mezarlıkta yer alan mezar taşlarının üzerindeki kabartmalar ve yazılar dikkat çekmektedir. Dönemin kültürü ve yaşam tarzı hakkında bilgilerin bulunduğu bu mezar taşları, Göktürk Abidelerinden sonra en önemli yazıtlar olarak kabul edilmektedir. 12. yüzyılda kurulan Selçuklu Mezarı’nda Türk tarihinde önemli rol oynamış isimler yatmaktadır. Dünya çapında öneme sahip olan bu mezarlık, UNESCO Dünya Mirasları geçici listesine eklenmiştir ve kısa süre içerisinde asıl listeye geçmesi beklenmektedir.

‘ABDURRAHMAN GAZİ TÜRBESİ’

Abdurrahman Gazi, 641 yılında ilçeyi fethetmeye gelen İslam Ordusu’nda yer alan kişilerden biridir. İlçenin fethi sırasında şehit düşen Abdurrahman Gazi, burada gömülmüş ve 1971 yılında bölgede yaşayan yerel bir taş işçisine türbesi yaptırılmıştır. Türbe bölgeye gelen turistler kadar, yöre halkı tarafından da yoğun ziyaret almaktadır. Halk tarafından kutsal sayılmaktadır. Ağrı istikametinden gelecekler için, ilçenin girişinde yer alan Abdurrahman Gazi Türbesi’ne farklı hareket noktalarından gelecek ziyaretçilerin Ağrı-Bitlis-Van yolunu takip etmesi tavsiye edilmektedir.

‘EMİR BAYINDIR KÜMBETİ’

İlçenin hem en önemli kümbeti hem de en dikkat çeken mimari yapıları arasında yer alan Emir Bayındır Kümbeti, şehrin gezilecek yerleri arasında Selçuklu Mezarlığı kadar büyük önem taşımaktadır. 1481 yılında Akkoyunlular Dönemi’nde yaptırılan kümbetin üzerinde yer alan yazılara göre dönemin önemli sanatkarlarından Babacan’ın eseridir. Kümbetin hemen yanında bir de cami bulunmaktadır. Hem kümbetin hem de caminin yapımında Ahlat taşı kullanılmıştır. Sütunlardan oluşan ve açık bir şekilde inşa edilen kümbet, bu özelliği ile ilçenin diğer kümbetlerinden ayrılırken, bu yapının benzerine dünyada sadece 1 tane daha rastlanmaktadır.

‘ÇİFTE KÜMBET’

Yan yana iki kümbetten meydana gelen Çifte Kümbet de ilçenin dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer alır. 13. yüzyıl yapıları arasında yer alan bu iki kümbet, Akkoyunlu Buğatay Aka ile Şirin Hatun ve Esen Tekin Hatun’a aittir. 1280 yılında inşa edilen bu kümbetler de ilçenin diğer kümbetleri gibi Ahlat taşından inşa edilmiş ve günümüze kadar sağlam yapılar arasında yer alır. Sağlamlıklarının yanı sıra, mimarisiyle de turistlerin dikkatini çekmekte olan Çifte Kümbet, ilçenin Eski Ahlat merkezinde ziyaret edilebilmektedir.

YARIN: SELÇUKLU BELEDİYESİ VE AKŞEHİR BELEDİYESİ

SAMET AKTAŞ 

Editör: TE Bilişim