Konya’nın Başkent Ankara’ya açılan kapısı olan Kulu adeta Avrupa’nın da eşiği gibidir. Gurbetçileri sayesinde bilhassa İsveç ile güçlü ilişkileri olan Kulu çeşitli dönemlerde İsveçli siyasetçilerin ve devlet adamlarının da önemli ziyaret noktalarından biri oluyor. Bunca gurbetçisi olan ilçede Avrupa ismini taşıyan bir dernek olmaması da eksiklik olurdu. Kulu İsveç Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Halil Ayhan ile dernek çalışmalarını konuştuk.

Derneğiniz hangi tarihte kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz 20 Ekim 2020 tarihinde, İsveç'te yaşayan hemşerilerimizin orada kurmuş oldukları vakfın Kulu'daki temsilcisi mahiyetinde, Vakfın Yöneticileri Bünyamin Erdal, Haki Korkmaz ve Osman Erdoğdu'nun teşvikleri ile kuruldu.

Derneğinizin kuruluş amacı ve faaliyet alanları nelerdir?

Derneğimiz toplumda yardımlaşma ve dayanışmanın tesisi ile birlikte kültürel ve ahlaki birliktelikleri sağlamak, toplumun sosyo ekonomik düzeninin gelişmesine katkıda bulunmak ve sosyal kültürel hizmetler yapmak üzere kuruldu.Kimsesiz, yaşlı, dul, yetim, sokakta kalmış her türlü insanı, yurdundan aynı kalmış mültecileri himaye etmek ayni ve nakdi her türlü maddi ve manevi yardım yapmak,Eğitim gören ihtiyaç sahiplerine karşılıksız burslar vermek,İhtiyaç sahiplerine gıda, giyim, temizlik malzemeleri, yakacak, kira, ev eşyası vs. gibi yardımlar yapmak, İsveç'ten Kulu’ya ve Kulu'dan İsveç’e karşılıklı turlar tertip edip iki ülkenin genel kültürleri hakkında gerekli toplantı ve seminerler düzenlemek derneğimizin amaçları arasındadır.

Mevcut yönetim kurulunuza dair bilgiler verir misiniz?

Bendeniz Halil Ayhan Yönetim Kurulu Başkanıyım. Cafer Tayyar Ünlü Başkan Yardımcısı, Cafer Kılıç Sekreter, Celal Görgülü Sayman, Yusuf Gültekin, Ebubekir Karaca, Cihan Şener ve Abdurrahman Küçükönal üye- Şahabettin Kınalı Denetim Kurulu Başkanı - Kaan Kınalı ver Cafer Orhan’da Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Yörenizde geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Okulların açıldığı hafta öğrencilere giyim yardımı yapıyoruz. Ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerine gıda ve temizlik maddeleri dağıtımı yapıyoruz. Kurban Bayramlarında küçükbaş kurbanlık dağıtımıyla insanlarımıza yardımcı oluyoruz. Geleneksel hale gelmiş bu tür çalışmalarımız var.

Faaliyetlerinizin rakam değeri ile ilgili bilgi verir misiniz?

2021 yılı içerisinde Kulu ve çevresinde her okuldan asgari 20 öğrenci olmak üzere toplamda 450 öğrenciye giyim yardımı yapıldı.İlçemizdeki bütün okullara çeşitli kitap ve spor malzemeleri hediye ettik. Manavgat orman yangınında afet koordinasyon merkezi ile irtibata geçerek o günkü en acil ihtiyaçları olan bir kamyonet çamaşır makinesi gönderdik.Ramazan ayında muhtaç ailelere her biri 300 TL tutarında 500 koli gıda ve temizlik malzemesi dağıtıldı. Kurban Bayramı’nda 195 ihtiyaç sahibi ailemize küçükbaş kurbanlık teslim ettik.Okulların açıldığı aydan itibaren 100 üniversite öğrencisine aylık 250 TL. karşılıksız burs verdik. Burs ödemelerimiz bu yılda öğrenim sezonuna kadar devam edecek.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Matbu tanıtıma yönelik çalışma yapmadık. Günümüzde sosyal medya tanıtım işlerinde bizim için daha ekonomik ve pratik oluyor.

Kayıtlı ne kadar üyeniz var ve hemşehrilerinizin ilgileri ne düzeyde?

Üye sayımız çok düşük seviyededir. Demeğe kayıtlı 26 üyemiz bulunmaktadır. Henüz yeni bir dernek olduğumuz için hemşehrilerimizin de fazla bir ilgisi yok.

Sivil toplum faaliyetlerinin sizce en büyük sıkıntısı nedir?

En büyük sıkıntı elbette gerekli ilgiyi görmemek ve yardım toplayamamaktır. Gönül ister ki daha çok gelirimiz olsun da daha çok ihtiyaç sahibine yardım dağıtalım ama ilgi ve destek düşük olunca her ihtiyaç sahibine el uzatamıyoruz.

Eğitim, sosyal ve kültürel anlamda ne tür faaliyetleriniz var?

Eğitim, sosyal ve kültürel anlamda öğrencilerimize giyim, forma spor malzemeleri okul kütüphanelerine kitaplar ve üniversite öğrencilerine karşılıksız burslar vermenin dışında bir etkinliğimiz yok.

Yardımlaşma sözcüğünün sivil toplum faaliyetlerinde karşılığı nedir?

Ekonomik durumu müsait olan hemşerilerimizden alıp muhtaç kişilere ulaştırmakta köprü vazifesi görmektir.

Şehri ve beldenizi yönetenlerden ne tür beklentileriniz var?

İlçemizi yönetenler neredeyse derneğimizin varlığından habersiz gibiler. Henüz büromuza ziyaretleri veya makamlarına davetleri olmadı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret ettik ama yeni bir dernek olduğumuz için tam bir koordinasyon sağlayamadık. Yöneticilerimizin STK'larla yaptıkları rutin toplantılara davet edilmeyi bekliyoruz. İlçemize yapılacak projelerde görüşümüzün alınmasını ve maddi olarak destek görmeyi isteriz. Umarız ki bundan sonraki süreçte daha iyi bir dayanışma olur ve memleketimize daha iyi hizmetler yaparız.

Yörenizin turistik ve kültürel değerler açısından tanıtılması için neler yapılabilir?

Bu konu ile ilgili kişi veya kuruluşlar tarafından ilçeyi tanıtan kısa bir film yapılabilir. Kulu ile İsveç arasında karşılıklı seyahat tertip edilerek karşılıklı tanıtım faaliyetinde bulunulabilir. Ancak her iki proje için de derneğimizin imkânları yeterli değildir.

YARIN: KONYA BOZKIRLILAR KÜLTÜR FOLKLOR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim