Hafız Arapça’da "korumak, ezberlemek" anlamına gelen hıfz kökünden türemiş bir sıfattır ve "koruyan, ezberleyen" demektir. İslam geleneğinde, Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezbere bilen kişiye hafız denir. İslam inancının temeli olan Kur’an-ı Kerim’i ezbere bilmek Peygamber Efendimiz (sav) döneminden günümüze önemli bir ayrıcalık sayılmış ve toplumda saygı doğurmuştur. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda tamamlan Sultan Selim Camii’nde Baş İmam Hatip olarak görev yapan Durmuş Ali Uçar, Hafızlık hikayesini Konya Yenigün Gazetesi okurları için anlattı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1984 yılında Konya’nın Meram İlçesinde doğdum. İlkokul üçüncü sınıfta o dönem Cami İmamı olan hafız babamdan Kur’an eğitimi aldım. İlkokul eğitimimi tamamladıktan sonra yine Hafız Hocası babamın yönlendirmesi ve teşviki ile 1995 yılında Seyrantepe Kur’an Kursuna kayıt oldum. Hafızlığımı rahmetli babacığım rehberliğinde tamamlayarak 1997 yılında kurstan mezun oldum. Bu süreçte Konya’nın en önemli camilerinde ezberden mukabele okudum. Daha sonra Osmanlı geleneği ile medrese eğitimi aldım. Bu arada ortaokul eğitimimi uzaktan tamamlayarak Liseyi de Karatay Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde okudum. Lise son sınıfta müezzinlik ve imamlık yeterlilik belge sınavlarına girerek bu belgeleri almaya hak kazandım. Hafızlık yaptığım kursta hafız belletmeni olarak ve yaz Kur’an Kursu Öğreticisi olarak çalıştım. 2007 yılı Ocak ayında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde İmam Hatip olarak göreve başladım. Aksaray/ Eskil Çağlak yaylası, Çumra / Üçhüyük, Selçuklu / Erenköy, Selçuklu Merkez ve Alaaddin Camilerinde görev aldım. Ramazan aylarında uzun yıllar hatim ile teravih namazı kıldırdım. Tashıh-i Huruf ve Aşere-i Tagrip kurslarını bitirerek icazet aldım. Kariyerde yükselme sınavlarına girerek önce uzmanlık sonra da baş imamlık unvanlarını aldım. Şu an Baş İmam Hatip Olarak Sultan Selim Camiinde görev yürütmekteyim. İşletme Mezunuyum Ahmet Keleşoğlu İlahiyat son sınıf öğrencisiyim. Evli ve üç çocuk babasıyım.

Hafızlık yapmak kendi tercihiniz miydi yoksa aileden birinin önerisiyle mi başladınız?

Hafızlık yapmak kendi tercihimiz değildi elbette. Çünkü o yaşta hafızlık nedir nasıl bir şeydir nasıl yapılır bilmiyorduk. Bu konuda hiçbir fikrimiz yoktu. Burada büyüklerimizin özellikle anne ve babamızın yönlendirmeleri ve fedakârlıkları büyük rol oynadı. Babamın hafız hocası olması benim için büyük bir avantajdı. Babadan hoca olmaz derler ama hamd olsun rabbimizin izniyle de biz bunu başardık.

Ailenizde başka hafız var mı?

Evet var. Başta rahmetli babam hafızdı. Kız ve oğlan kardeşlerimde hafız

Hafızlığa ne zaman ve nerede başladınız? Başlama sürecinizden biraz bahseder misiniz?

Hafızlığıma 1995 yılında Seyrantepe Kur’an Kursunda başladım. Kur’an ile ilk tanışmam İlkokul üçüncü sınıfta başlamıştı. Yıl yıl Kur’an ile irtibatım artarak devam etti. İlkokuldan mezun olduktan sonra da rahmetli babamın yönlendirmesi ve teşviki ile yatılı olarak hafızlığa başladım. 1997 yılında da hafız olarak mezun oldum.

Hafızlık yaparken ne tür zorluklar yaşadınız? Hangi öğreticilerden hafızlık eğitimi aldınız?

Hafızlık yaparken aslında çok kayda değer sıkıntılar yaşamadık. Yatılı eğitim alıyor ailemizi özlüyorduk lakin rabbim sabrını da veriyordu. O zamanlar imkanlar kısıtlıydı. Belki yokluk vardı. Lakin her şey de bir tat ve huzur da vardı. Neşeliydik. Mutluyduk.Hafızlık ve Kur’an eğitimimi hafızlık hocası rahmetli babam Bayram Uçar’dan aldım.

Hafızlık eğitimini ne kadar sürede bitirdiniz?

Hafızlık için girdiğim bu kutlu yolu kendi gayretlerim hocamın desteğiyle en önemlisi de rabbimin yardım ve inayetiyle bir yıl süre içerisinde bitirdim.

Hafızlık eğitimi sırasında edindiğiniz arkadaşlıklar, dostluklar var mı? Varsa bu dostluklar hala devam ediyor mu?

Evet. Birçok kayda değer arkadaşlıklarımız ve dostluklarımız oldu. Bir kısmı ile irtibatımız kopsa da hala birçoğu ile görüşüyoruz. O günlerdeki arkadaşlıklar bir başka güzeldi. Dostluklar samimi ve doğaldı

Hafızlık eğitimini tamamladıktan sonra geleceğinizi ve eğitimizi şekillendirme noktasında ne tür katkıları oldu?

Şu an bulunduğum konumda yer alıyorsam bu mutlaka Kur’an’ın ve onu hıfz etmiş olmamın bereketidir. Kur’an’ın sahibinin Kur’an hamili bu acize bir lütfudur. Hafızlık kıraat ile ilgili alacağım birçok eğitime de kapı aralamıştır.

Hafızlık eğitimi almanızın hayatta size kazandırdığı avantajlar veya olgular var mı? Varsa bunlar nelerdir?

Öncelikle hayatımın her alanındaki birçok şeyi Kur’an’a borçluyum. Kur’an-ı hıfz etmemin bir bereketi olarak birçok zorlukları kolaylıkla aştığımı düşünüyorum. Hayatımda aldığım eğitimlerden tutun da evliliğe varıncaya kadar daha birçok avantajlara şahit oldum. Eğitimde, görevimde hafız olmayana nazaran hep bir adım öndeydim.

Hafızlık eğitiminin size verdiği duyguları bizimle paylaşır mısınız?

İyiki hafız olmuşum diyorum. Bana bu güzelliği bahşeden Rabbime hamd ediyor şükrediyorum. Ben bu dünya da hafızlığın maddi ve manevi bereketini çok gördüm. İnşallah ahirette de daha iyiler ve güzellerine kavuşurum. İnsanlarımızın hafızlara saygı ve sevgisi yıkılmadı hala ayakta. Hafızlık, halk nezdinde itibar görülmeye değer bir hazinedir. İnsanların bu manada sevgisine mazhar olmak güzel bir duygu

Hafızlık yapmak kadar hafızlığı sağlamak da oldukça önemli. Hafızlığı sağlama adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Hafızlık sağlamasını hangi aralıklarla yapıyorsunuz?

Kesinlikle katılıyorum. Bunun farkında ve bilincindeyim. Yılda bir mutlaka hafızlığımı sağlıyorum. Mihrab da okuyacağım aşr-ı şeriflerin çeşitlerini hatim takip eder gibi artırarak, hatim ile teravihler kıldırarak, ezberden mukabeleler okuyarak ve imam olmam hasebiyle sesli namazlarda hatim takip ederek hafızlığımı korumaya gayret gösteriyorum. Hafızlığımı hıfz da bunların çok önemli bir yerinin olduğunu düşünüyorum.

Hafızlığı unutmamak ve ölene kadar hafız olarak kalmak için ne tür çalışmalar yapmak gerekiyor?

Yılda bir mutlaka bir hocanın öncülüğünde dinletme usulü ile hafızlığı sağlamak gerekiyor. Kişi imamsa mihrab da hatim takip etmesi, hafızlığı koruma kurslarına katılması, ramazan aylarında mümkünse hatim ile teravih namazı kıldırması gerekiyor. İlaveten ezberden mukabele okunmalıdır. Aşr-ı Şerif arşivini genişletmek de buna bir nebze katkı sağlayabilir.

Yeni nesillere hafızlık eğitimiyle ilgili önerileriniz, tavsiyeleriniz neler olur?

Öncelikle mutlaka hafız olmalarını hafızlığa yönelmelerini isterim. Yol kısmen uzun ve meşakkatli gibi gözükse de hem neticesi güzel hem de Rabbimizin yardım ve inayetiyle çok kolay. Bunu severek ve isteyerek özveri ile fedakârlıkları göze alarak sabırla yapmaları gerekmektedir. Kur’an’ın hamili olacaklarını ve bu kimselere hatta ebeveynlerine bile dünya ve ahirette verilecek mükâfatları akıllarından hiç çıkarmamalıdırlar. Bu motive edecektir. Bir de son olarak doğru hoca seçimi, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi de çok önemlidir. Hafızlık yapacakların hocalarını seçerken de seçici ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

Hafızlığın yanında, tefsir, Arapça gibi farklı eğitimler de aldınız mı?

Hafızlık ile beraber almadım ancak hafızlıktan sonra Arapça eğitimi aldım. İlerleyen yıllarda Tefsir dersleri almakla beraber tefsir okumaları yaptım.

Aldığınız eğitimler sonucunda edindiğiniz bilgileri çevrenize aktarıyor musunuz?

Tabiki. Bilgi ve tecrübe paylaşımlarında bulunuyor. Yol gösteriyorum. Hafızlara maddi ve manevi desteklerde bulunuyorum. Hafızlık zamanımla kıyaslama yaparak ve o dönemdeki eksiklikleri tespit ederek zamanımızın hafızlarının bunları yaşamaması ve daha iyi hafız olmaları için elimden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyorum.

Hafızlığın yanında yurt içinde ve yurt dışında çalışmalar yaptınız mı? Yaptıysanız bu çalışmalardan bahseder misiniz?

Yurt içinde yaptığım çalışmalar oldu. Hafız dinleme ve Kur’an-ı güzel okuma kurslarına eğitimlerine eğitici olarak katıldım. En önemlisi de hafızlarla olan iletişimdir. Onlarla irtibatımı hiç koparmamaya sağlıklı ve sağlam iletişimler kurmaya gayret gösterdim. Hala gösteriyorum

Şuanda hafızlıkla ilgili olarak hangi çalışmaları yürütüyorsunuz? Öğrenci yetiştiriyor musunuz?

Öğrenci yetiştiriyorum. Şu an ilgilendiğim ve irtibat halinde olduğum yirmi kadar öğrencim bulunmaktadır.

YARIN: İKRA'R HAFIZLIK MERKEZİ

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim