Ermenek’in Konya’ya bağlı olduğu yıllarda Konya Valisi merhum Kemal Katıtaş’ın bir taşra inceleme gezisinde Ermenek’e de gitmiştik. Sofra bezleri serilmiş ve kenarına her kişi için bir kâse yoğurt bir tabak bal, ekmek ve kaşık konulmuş bir odaya misafir edildik. Kimi diz kırıp kimi bağdaş kurup sofra bezini üzerine çekerek sofraya yerleşti. Solumda TRT muhabiri Ahmet Tapu, sağımda Ermenek’ten bir ihtiyar amca vardı. Yoğurt ve bal ikilisinin hikmetini kimse çözememiş ve baldan birkaç lokma alan herkes kesilmişti. Ahmet Tapu “Sofra kurarız diye bal ile yoğurdu koymuşlar…” diye kısık sesle homurdandı ama sağımdaki amca duydu. Bir elini benim dizime koyup Tapu’ya uzandı ve “Beyim, bal yemeyi bilmiyorsunuz da ondan. Biz yoğurdu, balı yedirsin diye koyarız. Bir baldan bir yoğurttan al bakayım kesilecek misin?” dedi. Bizden önce Vali Bey “Öyle mi, bal yoğurtla mı yenir?” diyerek kaşığı tekrar eline aldı. Biraz sonra Ahmet Tapu “Bir daha bal istesek ayıp olur mu ki?” diye söylenince aynı ihtiyar neşeyle “Yoo beyim, sizin istihkak bu kadar. Bal yemeyi öğrendiğine say” diye karşılık verdi. Ermenek ile ilgili bir yazıda bu hatıraya da yer vermezsem eksik kalırdı. Bir zamanlar Orta Anadolu da ulaşımı en zor beldelerin başında gelen, Mersin ile Konya’yı ayıran Torosların en zor coğrafyasına konumlanmış, ama bütün zorluklara rağmen önemli siyasetçi ve bürokratlar, meşhur şair ve yazarlar yetiştirmiş Ermenek’i, kısa adı KON-ER olan Konya Ermenekliler Kültür Sanat ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet İleri ile konuştuk.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

2005 yılında Eğitimci sanatçı büyüğümüz Halit Bardakçı öncülüğünde Yüksel ÖZMEN, Ahmet ATAY, Abdullah ÇUBUKÇU, Sait SAÇLI, Mehmet ATAY, Muzaffer POLAT, Nevzat ÜNSAL, Ahmet KOCAMAN, Dinçer ÇETİN ve Yüksel GÖKÇE’den oluşan kurucular kurulu tarafından kurulmuştur.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?

Konya’da yerleşmiş hemşerilerimizi bir çatı altında buluşturarak hasret gidermek, dostlukları pekiştirmek, yöremiz kültürünü-sanatını yaşatmak, Atatürk ilkeleri doğrultusunda milli ve manevi duygularda buluşabilmek yanında, birlikten kuvvet doğar anlayışı ile başta yöremiz öğrencilerine burs imkânı sağlamak ve her türlü dayanışma faaliyetlerinde bulunmayı amaçlamaktayız.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Mevcut yönetim kurulumuz ilk olarak 2015 yılında seçilmiş olup, bu döneme kadar yapılan seçimlerde güvenoyunu tazeleyerek faaliyetlerini sürdürmektedir. Bendeniz Ahmet İLERİ Dernek Başkanı olarak genel yönetimden sorumluyum. Mehmet YEŞİL başkan yardımcısı ve dernek içi operasyon ve iç ilişkiler sorumlusudur. Alaeddin ATALIK başkan yardımcısı ve Kurumsal iletişim sorumlusudur. H.Metin ÇETİN Başkan yardımcısı ve üye kayıt, aidat, finansal işlemler sorumlusudur. Özgür KARAMANLI Başkan yardımcısı ve banka-finans operasyonları ve organizasyonlar sorumlusudur. Mehmet GAYRETLİ Gençlik komisyonu başkanı ve gençlik faaliyetlerinden sorumludur. Hatice BULGURCU Kadın komisyonu başkanı ve Kadınların faaliyetlerinden sorumludur

Geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Hemşerilerimizin hasret gidermesi, tanışması, kaynaşması ve eğlenmesini amaçladığımız ERMENEKLİLER GECESİ organizasyonumuzu her yıl Konya’da düzenlemekteyiz. Bunun yanında Ermenek’te düzenlenen Sıla Festivali ve Dil Bayramı etkinliklerine yönetim olarak destek vermekteyiz ve üyelerimiz ile birlikte bu etkinliklere katılmaktayız.

Başlıca faaliyetlerinizi örneklerle anlatır mısınız?

Derneğimizin en önemli çalışması, yöremiz ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlamaktır. Oluşturulan burs komisyonu tarafından her başvuru tek tek incelenip ihtiyaç sahibi öğrenciler belirlenmektedir. Hayırsever hemşerilerimiz ve bizlere destek olmak isteyen Ermenekli olmayan fahri hemşerilerimizin banka hesaplarımıza gönderdiği burs ücretlerini, yine öğrencilerimizin banka hesaplarına her ay göndermekteyiz.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Basılı yayın faaliyetimiz yoktur, Derneğimizin koner.org.tr adlı internet sitesinden genel bilgilendirme yapıyoruz. Sosyal medya üzerinden hemşerilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Önemli günler, etkinlikler ve özellikle vefat eden hemşerilerimizin cenaze merasimi bilgilerini paylaşmaya gayret gösteriyoruz.

Derneğe kayıtlı ne kadar hemşehriniz var ve derneğe ilgileri ne düzeyde?

Kayıtlı 400’e yakın üyemiz var. Ve büyük çoğunluğu derneğimiz faaliyetlerine katılım sağlamaktadır. Günlük olarak derneğimize gelip giden çok sayıda üyemiz de var. Gazetelerini okumak, sohbet edip kahvelerini içmek için gelirler. Kadınlarımız belirli günlerde toplanıp hem sohbet eder, hem de yöremiz lezzetlerinden oluşan yemek ikramlarında bulunurlar.

Sivil toplum faaliyetlerinin sizce en büyük sıkıntısı nedir?

Özellikle hemşeri derneklerinde gördüğümüz sıkıntı derneklere sahip çıkılmaması, yönetimlere gerekli desteğin verilmemesidir. Kendi derneğimizde de az da olsa yaşanan bu sıkıntıyı daha sıcak ilişkiler kurarak çözmeye çalışmaktayız. Derneğin bir işletme değil, gönüllü organizasyonu olduğunu anlatıyoruz. Derneğin varlığından ve faaliyetlerinden memnun olan herkesin kendini bir dernek yöneticisi gibi hissetmesi ve destek olması gerekliliğini anlatıyoruz. Bu konuda her zaman yanımızda olan üyelerimize de teşekkürü borç biliriz.

Eğitim, sosyal ve kültürel anlamda ne tür faaliyetleriniz var?

Öğrencilere burs desteği, Ermenekliler Gecesi gibi büyük faaliyetlerimizin yanı sıra derneğimizde; pandemi döneminde maalesef uzak kaldık ama önemli günleri de kutluyor ve anıyoruz. Her yıl 10 Kasım’da Ulu Önder Atatürk’ü ve beraberinde vefat eden üyelerimizi, dualarla anar mevlüt okuturuz. Öğretmenler günü, anneler günü, babalar günü gibi özel günlerde kutlamalar yaparız. Kışın yöresel yemeklerimizden arabaşı çorbası, yaz günlerinde ise batırma günleri düzenleriz.

Yardımlaşma sözcüğünün sivil toplum faaliyetlerinde karşılığı nedir?

STK’ların en önemli faaliyeti yardımlaşmadır. Bize göre birlikten kuvvet doğar anlayışı ile hareket edilmeli, ihtiyacı olan dostlara o güç ile maddi veya manevi destek verilmelidir. Bu yardım tabi ki sadece kişilere değil, diğer STK’lar veya kurumlara destek olarak da yapılabilmelidir.Bu amaçlar dâhilinde 2014 yılında Ermenek’te meydana gelen ve 18 maden şehidi verdiğimiz elim kaza sonrasında, yöremizin tüm dernekleri ile birlikte organize ettiğimiz yardım yemeğinde bin kişi üzerinde hayırseveri bir araya getirdik ve toplanan nakdi yardımları ailelere elden teslim ederek taziye ziyaretinde bulunduk.

Şehri ve beldenizi yönetenlerden ne tür beklentileriniz var?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, bizler gibi dernekler gönüllülük esasına göre çalışır. Yönetim ve denetim kurullarının maaşları yoktur. Ve en önemlisi kişiler gidici kurumlar kalıcıdır. Bu nedenle biz de Konya ve Ermenek’teki yöneticilerimizden, derneklere kol kanat germelerini isteriz. Derneklere bir nevi abilik yapmalarını isteriz. Çünkü gerek yönetim kurulları gerek üyeler ellerinden geleni yapsa da, bizim gibi derneklere bürokrasinin desteği olmadan kalkınması zordur. Dernek faaliyetlerine katılımları bile gurur verir, moral verir ve derneğin güçlü olduğunu kamuoyuna göstermiş olur. Bu vesile ile derneğimiz olarak merhum bakanımız Fikret Ünlü’ye, bakanımız Lütfi Elvan’a, Konya valilerimize, Ermenek ve yöremiz belediye başkanlarımıza destekleri ve katılımları için gönülden teşekkür ederiz.

Yörenizin turistik ve kültürel değerler açısından tanıtılması için neler yapılabilir?

Ermenek, arazi yapısı itibariyle tarım ve hayvancılığa uygun değildir. Önemli gelir kaynağı olan kömür işletmeciliği de 2014’de yaşanan elim maden kazası nedeniyle sekteye uğramıştır. Kömür ocaklarının kapanması hem bu işle uğraşan işçisi, mühendisi, nakliyecisi, işletmecisini, hem de dolaylı olarak esnafını olumsuz etkilemiştir. Ve artık Ermenek kendine turizm açısından yüksek hedefler koyma noktasına gelmiştir. Tarihi, doğası, kültürel mirasları, yemekleri ve Turkuaz Baraj Gölü ile Ermenek artık turizm bölgesi olma yolunda ilerlemektedir. Derneğimiz olarak da bunun bilincindeyiz ve bu konuda Ermenek Kaymakamlığı ve Ermenek Belediyesi başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara destek vermekteyiz.

Bu konudaki tanıtım çalışmalarına en hızlı ve en kolay yol olan Ermenek’i hiç görmemiş eş-dost-akraba-komşu gibi yakınlarımızı misafir etmekle başlıyoruz. En güzel tanıtım kulaktan kulağa, gözden dile yapılan tanıtımdır.

YARIN: KONYA KADINHANLILAR DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim