Doğu Afrika'da bir ülke konumunda olan Tanzanya Birleşik Cumhuriyetinden Konya’ya eğitim için gelen Ashrafu Munga, Konya’nın dindar ve güzel bir şehir olduğuna dikkat çekti. Ashrafu Munga, hedefinin doktor olarak ülkesine hizmet etmek olduğunu vurguladı.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim adım Ashrafu Munga. Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'nden geliyorum. Tanzanyalıyım. Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam hatip Lisesinde okuyorum. Türkiye’de bu sene dördüncü senem. İnşallah bu sene Allah'ın izniyle mezun olacağım.

Konya'yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya’yla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Öncelikle eğitim için Konya'yı tercih etme konusuna gelmeden önce, ben aslında Türkiye’de birkaç şehirler hariç, geri kalan tüm şehirler bilmiyordum. Konya, benim bilmediğim şehirlerdendi kısacası Konya'dan haberim yoktu. Türkiye Diyanet Vakfına başvurduktan sonra tek hayalim hem din hem de dünyevi eğitimi alabileceğim bir okul kazanmaktı. Allah'a hamd olsun, sonunda Konya'ya seçildim.  Aslında o zamanda Konya'yı bilmediğim için İstanbul'a veya Kayseri'ye seçileceğimi düşünüyordum. Âmâ Konya'ya seçilince beklediğimden farklı çıkmış oldu ve beklediğimden daha iyi şeylerle karşılaştım. Allah'tan bir şeyin iyisini beklerken, Allah daha iyisini nasip etti. Konya gerçekten çok güzel bir şehirdir. Konya halkı genel olarak dindardır. Bir şehirde halk dindar ise ve düzgün yaşıyorsa o şehirden daha iyisi olamaz. Bir şehirde önemli olan çok uzun binalar bulunması o şehri mükemmel yapamaz. Ancak mübarek bir halk bulunuyorsa o şehir muhteşem olur. Ben Konya'ya eğitim almaya geldiğim için doğru bir yere geldiğimi fark ettim. Benim tecrübeme göre Konya'daki okulumuz eğitim açısından uluslararası okullar olarak en iyi okullardan olduğuna inanıyorum. Konya hem din hem normal eğitim açısından uygun bir şehirdir.

Konya'da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya'da eğitimimi tamamladıktan sonra ilk önce güzel bir üniversite kazanmak isterim. Tıp okuyacağım için doktor olmak istiyorum. Konya'da üniversiteye devam edip etmeyeceğimi bilmiyorum ama eğer ki Konya dışında okuyacaksam hiç unutmayacağım şey Konya olacaktır. Konya, benim evim gibi oldu. Nasıl ki birinin evinde kardeşleriyle beraber yaşarken bir aile gibi yaşıyorsa ben de aynı şekilde benim okuldaki faklı milletlerden gelen kardeşlerimle bir aile gibi olduk. Türkiye'de lisans eğitimi aldığım takdirde alanımın gerektirdiği tüm bilgi ve birikime sahip olacağıma kendimi çok iyi bir şekilde yetiştireceğime inanıyorum. Mezuniyet sonrasında Türkiye ile ilgili bağlarımı kopartmayarak Tanzanya ile Türkiye arasında gönüllü bir elçi olmak isterim. Ülkemin doktora ve her türlü sağlık hizmetine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç çok az sayıdaki Tanzanyalı doktorlarla karşılanamadığı için yurt dışından doktor getirilmekte. Böyle olmasına rağmen insanların yüzde 55'i sağlık hizmetine ulaşmamaktadır. Bu yüzden doktor olup ülkeme hizmet etmek en büyük hedefimdir.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Tanzanya, resmi adıyla Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da bulunuyor. Afrika Büyük Gölleri bölgesinde yer alır.  Tanzanya, kültür ve ilişkilerini dünyanın geri kalanıyla karşılaştırırsak inanılmaz ve paradoksal bir ülkedir. Eyalet topraklarında yaklaşık 120 fazla aşiret var. Tanzanya din ve turistlere yönelik tutum açısından en serbest ve en liberal Afrika ülkesidir. Zanzibar nüfusunun yaklaşık yüzde 97’si Müslümanlar. Anakara yerlilerinin fazlası kendilerini Hıristiyan olarak adlandırıyor. Yaklaşık yüzde 30 İslam’ı ve başka bir yüzde 12’lik yerel inançları onurlandırıyor. Kabileler yalıtılmış diller konuşuyor. Tanzanya’da iletişimin ortak dili Svahili’dir. İngilizce büyük şehirlerde de kullanılır. Bu ülkede ikinci ana dil İngilizcedir. Tanzanya’nın oldukça telaşsız bir yaşam şekli var. Yerel sakinlerin sloganı ’Hakuna Matata’, ’sorun yok’ demek.

Türkiye’yle ilgili görüşleriniz nelerdir?

Türkiye halkı ve coğrafi açısından ayrı bir ülkedir. Genel olarak Türk halkından bilinen en iyi özelliklerden biri misafirperverliği ve yabancılara karşı ciddi anlamda ırkçılık yapılmamasıdır ve bu birçok Avrupa'daki ülkelerden ayrı kılıyor. Doğal ve kültürel zenginlikleri vardır. Türkiye, Osmanlı yıkılışından ortaya çıkan ülkedir. Laik bir devlet olsa da fakat mazlum ülkelere olan desteği, birçok güçlü ülkelerden ayrı kılar.

Ülkenizdeki Ramazan'da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Müslümanların özgürce ibadetlerini eda edebildikleri ülkelerden biri olan Tanzanya'da Ramazan'a büyük ihtiram gösteriliyor. Ülkede oruç tutmadığını belli etmek büyük günah sayılıyor. Bir Doğu Afrika Bir Doğu Afrika ülkesi olan Tanzanya'da yaşayan Müslümanlar sadece dini ibadetlerini özgürce yaşamakla değil aynı şekilde dinlerine gösterdikleri büyük saygı ile öne çıkıyor. Müslümanlar ülkenin sahibi gibi yaşamaktadır. Kendilerine has örf ve adetleri vardır. Mesela adetlerden biri sahura kaldırmak için davullar çalınır. İftarlar Türkiye’ye göre biraz farklılık var mesela iftarda kahvaltıda olduğu gibi çay içilir. Camilerde iftarlar yapılır ve bazı camilerde sahurlar bile düzenlenir. Ramazan’da bildiğimiz gibi teravih namazları kılınır. Bizim camilerde bazıları sekiz rekât bazıları ise yirmi rekat kılınır. Bazı camilerde teravih sırasında ikramlar dağıtılır. Kısacası ramazanda çeşitli etkinlikler yapılır ama en önemlisi ise hafızlık yarışmaları düzenlenir, sadece bir tane değil, büyük şehirlerde çeşitli hafızlık yarışmalar yapılır ve en çok bilinen Al Hikma kurumu tarafından düzenlenen Afrika genelinde hafızlık yarışması ve ibn Jazer vakfı tarafından düzenlenen Dünya genelinde hafızlık yarışmaları yapılır.

YARIN: ZYAD MAMADOU

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim