Akdeniz ile Konya’yı ayıran Torosların sırtında, ormanları ve mağaralarıyla meşhur bir ilçe olan, bunun yanında Avrupa’ya bolca gurbetçi yollayan Derebucak’ı, Derebucaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dursun Kabakcıoğlu ile konuştuk.

Derebucaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz 1998 yılında; Sait Karagül, İbrahim Kırıcı, İsmail İnce, Ali Baltacı, Hasan Kaya, Bekir Tekin ve Kasım Yaka tarafından kurulmuştur.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?

Derneğimiz; hemşehrilerimiz arasında kaynaşmayı sağlamak, üniversite çağına gelmiş ihtiyaç sahibi öğrencilerimize destek olmak, Konya’ya gelen hemşehrilerimize talepleri doğrultusunda yardımcı olmak, Derebucak yöremize ait kültürel faaliyetlere katkıda bulunmak vs. gibi amaçlar doğrultusunda kurulmuş ve bunlar tüzüğümüzde kayıt altına alınmıştır.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Mevcut yönetim kurulumuzda Başkanlık görevini bendeniz Dursun Kabakcıoğlu yürütüyorum. Başkan Yardımcılığını Abdullah Almaz üstlendi. Recep Doğan, Abdullah Kocabaş ve Hasan Kaya’da Üye olarak görev yapıyor.

Hayırseverliğiyle örnek oldu Hayırseverliğiyle örnek oldu

Yörenizde geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Geleneksel hale getirilen faaliyetlerimiz elbette var. Ramazan aylarında Derebucaklı hemşehrilerimiz için İftar programı, her Haziran’ın ilk haftasında piknik programı, Kış aylarında dernek merkezimizde arabaşı, sohbet programı gibi etkinlikler yapıyoruz.

Bunlara ilave olarak dernek merkezimizde sohbet toplantıları yapmaktayız. Hayırsever hemşehrilerimizin katkıları ile ihtiyacı olan öğrencilerimize yardımcı oluyoruz. Kan ihtiyacı olan hemşehrilerimizin kan ihtiyaçlarını karşılamada dernek olarak yardımcı oluyoruz. Vefat bilgilerini SMS yolu ile hemşehrilerimize duyuruyoruz.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Tanıtım amaçlı olarak; 2008 yılında Derebucak Kaymakamlığımızın öncülüğünde yayınlanan “Saklı Cennet Derebucak’’ isimli yayına katkıda bulunduk. Konya’da ikamet eden Derebucaklıların telefon listesi ve kan guruplarını kitapçık haline getirdik. Geçmiş yıllarda ajanda, kalem yaptırdık. Derebucak’ta düzenlenen Düzşam şenliklerine katkıda bulunduk.

Derneğe kayıtlı ne kadar hemşehriniz var ve derneğe ilgileri ne düzeyde?

Derneğimize kayıtlı 53 üyemiz bulunmakla birlikte hemşehrilerimizin tamamını derneğimizin fahri üyesi olarak kabul ediyoruz.

Sivil toplum faaliyetlerinin sizce en büyük sıkıntısı nedir?

Sivil toplum kuruluşlarında yaşanılan en büyük sıkıntı aidatların toplanmasıdır. Biz dernek binamızı 2013 yılı içerisinde, yine hemşehrilerimizden topladığımız yardımlarla satın aldığımız için kira giderimiz yok. Elektrik, su ve gaz giderimiz oluyor. Onu da kendi aramızda hallediyoruz. Ancak kira ve personel çalıştıran derneklerde masraflar, toplanan üye aidatları ile karşılandığı için tahsilat önem arz etmektedir.

Yardımlaşma sözcüğünün sivil toplum faaliyetlerinde karşılığı nedir?

Bizim gibi hemşehri derneklerinin en önemli işlevi yardımlaşmayı sağlamaktır. Sivil toplum faaliyetlerinde de yardımlaşma sözcüğünün karşılığı; zengin hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü görevini yapmaktır.

Salgın hastalık koronavirüs sebebiyle toplumun her alanında olduğu gibi sivil toplum faaliyetlerinde de duraklama oldu. Durumdan bizlerde etkilendik. İnşallah en kısa zamanda etkinliklerimize döneceğiz.

YARIN: KARAPINARLILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim