Selçuklu Müftülüğüne bağlı olarak hizmet veren Elmas Kur’an Kursu açıldığı günden bu yana 20 binden fazla öğrenci eğitim aldı. Elmas Kur’an Kursu Geçmişten bu yana edindiği tecrübeler ışığında yeni projeler geliştirmek, çağın ihtiyacı olan İslami eğitimi sevgi ve hoşgörü çerçevesinde sunabilmek için nitelikli eğitim hassasiyetiyle hizmet veriyor. Elmas Kur’an Kursunu kurs yöneticisi Mustafa Selek ile konuştuk.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

1976 Yılında Hacıkaymak Mahallesinde Erkek ve Kız Öğrencilere Kur’an Eğitim ve Öğretim vermek üzere 4 katlı olarak inşa edildi.  Zamanla bina ihtiyaçlara cevap veremez hale geldi. Ali Elmas İsimli Hayırseverin Kılınçarslan mahallesinde 20 bin metrekare bağışladığı arsa üzerine 1980 senesinde U şeklinde yapılmak üzere Kurs inşaatına başlandı. 1981 senesinde 1. kat tamamlanıp erkek öğrenciler bu binaya alındı. Kız Öğrenciler eski binada eğitim ve öğretime devam etti. U Şeklinde Yapılacak Olan Külliyede İlkokul, Kur’an Kursu, Ortaokul, Lise ve Üniversite olacaktı. Ancak Şartlar, Yönetmelikler ve Yönetimler Değiştiği İçin Başlandığı Halde Tamamlanamadı.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Açıldığı Günden Bugüne Kadar 20 binden fazla Öğrenci Elmas Kur’an Kursunda Eğitim ve Öğretim Görmüştür. Günümüze kadar hafızlık belgesi alan öğrenci, sayısı 540’tır. Bu öğrencilerimiz devletimizin çeşitli birimlerinde önemli görevler ifa etmektedirler. Son yıllarda öğrenci sayımızın 400 rakamlarına ulaşması yeni bir bina yapılmasını zorunlu kılmıştır. Yapacağımız yeni binamızda 4-6 yaş, ana okulu, ilkokul ve İmam Hatip ortaokulu ile İmam Hatip Lisesi olacak şekilde bir eğitim kampüsü planlanmıştır. 

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Geçmişten bu yana edindiği tecrübeler ışığında yeni projeler geliştirmek, çağın ihtiyacı olan İslami eğitimi sevgi ve hoşgörü çerçevesinde sunabilmek için nitelikli eğitim hassasiyetiyle hizmet vermektedir.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Kurs içinde, Uzman psikolog tarafından öğrencilere rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Yatılı öğrenciler, yurt hizmetlerini en güzel şekliyle ücretsiz almaktadırlar. Yemekhanede, her öğün için farklı menülerle hazırlanan leziz ve sağlıklı yemekler öğrenci ve personele sunuluyor. Kurstaki temel derslerin başında gelen Kur’an-ı Kerim dersi, hayatın rehberi olan Kur’an’ı tecvid kaidelerine uygun olarak öğretmek, öğrenen ve ezberlenen surelerin meallerini kavratmak amacını taşıyor. Genç zihinlerde sağlam bir inanç temelini oturtmak için İtikad Dersi ve her Müslümanın günlük yaşantısında uyması gereken kurallar bütünü olan İbadet Dersi yine temel dersleri oluşturuyor. Siyer Derslerinde, kronolojik bilginin yanı sıra Sevgili Peygamberimizin insanlığa örnek olan hayat ölçülerini sevdirip benimsetmek amaçlanıyor. Ahlak Derslerinde ise, talebelerin; Kur’an ahlakını ve Peygamberimizin sünnetini yaşayabilmeleri gayesi esas alınıyor. Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek gibi ulvi bir gaye ile onu anlamak ve yaşamak için Tefsir ve Meal dersleriyle kendilerini yetiştiren; Hayat Dersleriyle sosyal yönlerini geliştiren 212 hafızlığa çalışan öğrenci eğitim öğretimine devam ediyor. Ödüllü yarışmalar, münazaralar, namaz ve dua kardeşliği gibi faaliyetlere de yer verilen kursa, öğrenciler severek devam ediyor. Kısaca; Gelişen çağın teknolojisini eğitim ve öğretimin kalitesini artırmak, gelecek nesillere hitap edebilecek ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın model olarak gösterebileceği daha donanımlı hafızlar yetiştirebilmek adına çalışmalar yapılmaktadır.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim