Abdülezel Paşa İmam Hatip Ortaokulu, yasa ve yönetmeliklerle kendisine verilen yetkiler çerçevesinde, öğrencilerini ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerin dikkate alarak anlamak, akademik, mesleki ve teknik, güzel sanatlar eğitimi ile ilgili bir üst kuruma hazırlayacak, yönlendirecek, bilgi ve eğitimi sağlamak, böylece kendilerini, toplum için faydalı , milli ve evrensel değerlere önem veren bireyler yetiştiriyor. Abdülezel Paşa İmam Hatip Ortaokulu Müdürü İbrahim Çürük okulları hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz ?

İbrahim Çürük 1966 Afyonkarahisar Bolvadin doğumluyum. 1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. Güzel yurdumun farklı mekanlarında eğitimci olarak 30 yıl hizmet verdim. Bu sürede edindiğimiz tecrübelerle birlikte şuanda müdürü olduğum Abdülezel Paşa Hafız Proje İmam Hatip Ortaokulunda, bir hafızın evladı, bir de hafız evladı olan biri olarak hafızlık projesini özveri ile uygulamaya çalışmaktayım.

Okulunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuz 2020 yılında açıldı. 2020-2021 Eğitim-öğretim yılında öğrenci kaydı yapmaya başladı. Okulumuza 2021 Nisan Ayında Yunus Emre Kız ve Erkek Kuran Kursları birlikte imzalanan protokolle, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Eğitimi Programı uygulayan okul ünvanı verildi. Aynı zamanda okulumuz Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün takip ettiği İngilizce Ağırlıklı eğitim ve öğretimi uyguladığı sınıflara sahiptir. Okulumuzun proje sınıflarına seçerek 110 proje sınıflarımız dışındaki sınıflarımıza da 68 öğrenci toplamda 178 öğrenci kaydı yapıyoruz. Kayıtla alakalı okulumuza yoğun ilgi bulunmakta olup kayıt sayımızın üstünde başvuru gerçekleşmektedir.

Okulunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Ara kayıtlardan aldığımız 110 öğrencimizi mezun ettik. Şu anda kayıtlı 420 öğrencimiz bulunmaktadır.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Seçme sınavı ile okulumuz ve kursumuz eğitim öğretimine dahil olan öğrencilerimize hafızlık ile alakalı ders ve eğitimleri Yunus Emre Kız ve Erkek Kuran Kurslarımızın binasında Diyanet İşleri Başkanlığının personeli tarafından; akademik dersleri de okulumuz binasında MEB’e bağlı öğretmenler tarafından verilmektedir.

Okulunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Okulumuzda öğrencilerimize yönelik; eğitim kampları, kültürel turlar, bilim ve tasarım atölye gezileri, okulumuz binasında oluşturulan aktivite alanları, drama ve spor egzersizleri, ulusal ve uluslararası zeka oyunları yarışmaları, tarihi mekan gezileri, tiyatro faaliyetleri, okuma ile alakalı Okuyorum Projesi, Her Okul’da Projesi, Endülüs Okumaları Projesi yaptığımız faaliyetlerin başlıklarıdır.

Okulunuzun başarıları hakkında bilgi verilmisiniz?

Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz Konya’mızın güzide proje okullarına kayıt hakkı kazanmıştır. Akıl ve zeka oyunlarında ilçe 1.liği olan öğrencilerimiz vardır. Her yıl 60 öğrenciyi hafızlık sistemine dahil etmekteyiz. Eğitim öğretim alanında il ve ilçe okullarına örnek olabilecek yenilikçi eğitim öğretim alanlarına sahibiz. Konya ÖDM tarafında yapılan dil sınavlarında öğrencilerimiz il ve ilçe ortalamalarının üzerinde bir başarı sergilemektedir.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz ?

Kuran-ı Kerim’in 6236 ayetini ezberleyerek Cemalullah’la şereflenecek hafızların ve hafizelerin yetişmesi ve yetiştirilmesinde katkıda bulunmak bizim için büyük bir şereftir. Hafızlar mukaddes kitabı sadece dillerinde değil gönüllerinde de taşırlar. Onların fikir de zikri de şükrü de Kuran’idir. Sözlerine sadıktırlar. Kuranı Kerim’in Rahmani ikliminde kurtulaşa erenlerdir. ‘‘Kuran tilaveti yeryüzünde nurdur, gökyüzünde ise ona pek çok sevap yazılır.’’ ‘‘Kuran okuyan müminin misali kokusu ve tadı güzel olan bir ağaç kavunu gibidir.’’(Hadis-i Şerif). Şayet bütün bu hayırların hepsini Allah Teala Kuranı gece gündüz okuyan kullarına takdir ettiyse, sadece okumakla yetinmeyip en faziletli en yüksek ve mükemmel dereceye yükselenlerin mükafatının ne olması umulur ki… İşte o derece Allah’ın kitabını ezberlemektir. İşte hafızlık böyle ulvi bir vazifedir.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Türkiye’de hafızlık çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Eğitiminin uygulamaya başlanması ile birlikte önemli bir ilerleme kaydetmiş ve sayısal olarak da hafız sayısı artmıştır. Öğrencilerimiz bu şekilde akademik yıl kaybı yaşamadan kurs ve okulla birlikte hafızlığını birlikte yapmaktadır. Konya bu anlamda ve sayısal olarak Türkiye de lider konumdadır. Türkiye’de Örgün öğretimle birlikte Hafızlık Eğitimi Programı uygulayan okulların sayısı 200 civarındadır. Bu okulların 10 tanesi Konya’da yer almaktadır. Okulumuz da bu 10 okuldan imkanları geniş ve en iyi olanlarından biridir.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

YARIN: Beytü’l Hikmet Kur’an Kursu

Editör: TE Bilişim