Meram Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden bir tanesi de Bitlis’in Mutki ilçesi. Meram ve Mutki imzalanan protokol çerçevesinde iş birliğini geliştirmek, tecrübe paylaşımlarını artırmayı hedefliyor. Kardeş şehirler ve kardeş belediyeler arasındaki dostluğun ve dayanışmanın ekonomik ve kültürel anlamda büyük kazanım olduğuna vurgu yapan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ise bu nedenle şehirler arasındaki her türlü iş birliğinin artırılmasının gerekliliğine inandıklarının altını çizdi. Kendileri için her kardeş şehrin yerinin ayrı olduğunu belirten Kavuş, “Her birinin kalbimizdeki yeri ayrı Mutki’nin ki apayrı. Kardeş şehir mutabakatıyla Mutki ile aramızdaki gönül bağı çok daha güçlendi. İlçeniz ve sizlerle ezeli ve ebedi bir kardeşliğimiz, tarih ve kültür bağımız var. Kardeş Şehir olarak tarihi bağlarımızı güçlendirmek, kardeşliğimizi pekiştirmek gibi bir misyonumuz var. Önceliğimiz bu kardeşliğimizin sıkı bağlarla güçlendirilmesi. Ancak bu şekilde güçlü bir Türkiye ve güçlü şehirler inşa edebiliriz” diye konuştu.

‘MERAMLA KARDEŞ OLMAK GURUR’

Meram gibi güzel bir ilçe ile 'kardeş şehir ve kardeş belediye olmanın kendileri için mutluluk verici olduğunu kaydeden Bitlis Mutki İlçe Belediye Başkanı Vahdettin Barlak, Meram’ın dünü ve bugünü en güzel şekilde birleştirmiş modern görüntüsüyle kendisini herkese hayran bıraktığının altını çizdi. “Bu kardeşliğin sonsuza kadar devam etmesi en büyük arzumuzdur” diye konuşan Barlak, “İlçelerimizin ve kurumlarımızın ‘kardeşlik’ gibi önemli bir değer altında buluşması bizleri gururlandırıyor. Bu gururun en büyük nedeni de Konya ve Meram gibi Anadolu tarihinin en önemli şehirlerinin dün olduğu gibi bugün de her açıdan yakaladığı başarı. Sizlerin buradaki başarılarınız bizi de gururlandırıyor, sevindiriyor. Bu başarının devam etmesi, bizlerin de bu başarıları şehirlerimize ilçelerimize taşımamız hedefimizdir.”

MUTKİ’NİN TARİHİ DOKUSU BÜYÜLÜYOR

Yörede: tarihi süreçte Asurlular, Persler, İskender, Roma ve Bizans hakimiyeti görülür. Hz Ömer zamanında ise, Araplar tarafından ele geçirilmiştir. 1071 yılındaki Malazgirt zaferinden sonra ise, Akkoyunlu gibi Türk beyliklerinin hakimiyeti görülür. 1514 yılındaki Çaldıran zaferinden sonra ise Osmanlı egemenliği olur. Birinci Dünya savaşı sırasında Ruslar ve Ermeniler tarafından işgal edilen bölgede, Ermeniler her türlü vahşeti sergilemiştir. İlçe 6 Nisan 1916 tarihinde kurtarılmıştır. Yöre 1941 yılında Mutki adı ile ilçe olmuştur.

MUTKİ KİTAP SOKAĞI

Mutki’nin en dikkat çekici yerlerinden birisi ise Hastane Caddesi üzerinde yer alan ‘Kitap Sokağı’ olarak biliniyor. Bu Kitap sokağında insanlara kültürel ve bilimsel şenlikler düzenleniyor. Sembol haline gelen sokakta bilime, eğitime vurgu yapılıyor.

Ülke için ‘derdi’ olan biriydi Ülke için ‘derdi’ olan biriydi

‘MUTKİ BEYAZ SU’

İlçe merkezine bağlı 3 km uzaklıktaki Akıncı köyündedir. Mutki-Kavakbaşı kara yolu üzerindedir. Tamamen doğal kar suyundan oluşmaktadır. Bu su kaynağı yazın çok soğuktur. İçmeye elverişlidir. Burada: piknik alanı düzenlenmiştir. Alan düzenlenirken doğal yapının bozulmamasına büyük gayret gösterilmiştir.

GÜMÜŞKANAT ŞELALESİ

İlçe merkezine bağlı 19 km uzaklıktaki Gümüşkanat köyü çıkışındadır. Şelale, yaklaşık 56 metre yükseklikten akar. Yani, Türkiye’nin en uzun şelalelerinden birisidir. Şelalenin genişliği ise 8 metreyi buluyor.

BEYAZ KİLİSE

İlçe merkezine bağlı 36 km uzaklıktaki Taşboğaz köyü Yuvalı mezrasındadır. Kilise yapısının bir zamanlar 99 odası bulunduğu söylenmektedir. Günümüzde ise, yıkılmaya yüz tutmuştur. İlerleyen zamanlarda bu kilisenin restore edilmesi beklenmektedir.

YARIN: MERAM BELEDİYESİ’NİN KARDEŞ ŞEHİRLERİ

SAMET AKTAŞ 

Editör: TE Bilişim