Güney Asya'da bir ülke olan Myanmar ile Hindistan sınır komşusu olan Bangladeş Halk Cumhuriyeti’nden Konya’ya lise eğitimi almak üzere gelen Bangladeşli Hadiur Rahman Peash Konya ile ilgili düşüncelerini ve Konya’da eğitimini tamamladıktan sonraki hedeflerini dile getirdi.

Okuyamadı ancak  ‘okumak’ hayatı oldu! Okuyamadı ancak ‘okumak’ hayatı oldu!

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Adım Hadiur Rahman Peash. Bangladeşliyim. 18 yaşındayım.  Uluslararası Mevlana Anadolu imam Hatip lisesinde 11. sınıf öğrencisiyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Konya güzel bir şehir ama buraya gelmeden önce Konya hakkında bilgim yoktu. Ama Türkiye’ye başvururken şehirler araştırıyordum ve Konya’yı tercih ettim. Çünkü Konya hem dini olarak hem de öğrenciler için en uygun bir şehir olarak biliniyor. Eğitim bakımında da çok ilerde. Konya’ya geldikten sonra benim bu düşündüklerim doğru olarak ortaya çıktı. Buradaki insanlar çok samimi ve çok saygılı.

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya benim ikinci memleket gibi oldu.  3 senedir burada yaşıyorum. Ama burada eğitimimi tamamladıktan sonra daha yüksek eğitim için istemeden ayrılmam gerek olabilir. Ben büyük bir doktor olmak istiyorum ve kendi memleketime dönüp insanlara hizmet etmek istiyorum. Onun için İstanbul ya da Ankara gibi büyük şehirlerde yüksek eğitim almak amacıyla büyük üniversitede okumam lazım. Allah’ın izniyle, doktor olabilsem memleket için çalışacağım ve Türkiye ile de güzel ilişki kuracağım.  Çünkü bence bir Müslüman ülkeyle diğer bir Müslüman ülkenin ilişki güçlü olmalı. Bir de Türkiye’nin bana vermiş olduğu ilmi asla unutmam.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Bangladeş küçük bir ülke olduğuna rağmen nüfus oranı çok fazla. Bangladeş Müslüman ülkedir.  Yüzde 88 ise Müslüman diğerleri de Hinduizm ya da Budizm. Ama biz birlikte sıkıntısız bir aile gibi yaşıyoruz. Bizim anadilimiz Bengalce ve herkes ikinci dil olarak İngilizce konuşuyor.  Biz çok misafir seven bir ülkeyiz, misafir geldiğinde çok mutlu oluyoruz.  Bizim ekonomik durumumuz o kadar iyi değil. Ama son yıllarda gelişmekte olan bir ülke olarak sayılıyor.

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye coğrafi olarak çok önemli bir yerde bulunuyor. Türkiye hakkında benim her zaman bir merak vardı. Elhamdülillah Türkiye’ye geldikten sonra Türk kültürü da çok beğendim. Türkiye Müslüman bir ülke olduğunu için insanlar da İslam şuuruyla yaşıyor. Türkiye’nin tarihi da çok zengin bir tarihtir. İstanbul gördüğümde sanki Türkiye değil dünyayı görüyorum. Türkiye de 3 senede çok kişilerle tanıştım herkes çok samimi ve yardım severdi. Türkiye’nin yemekleri de beni çok sevindirdi.  Türkiye hakkında söylesem sanki bitmez. Son olarak söylesem Türkiye benim bildiğim ve gördüğüm en güzel ülkelerden bir tanesi.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Ülkemizde Ramazan yeni bir gün olarak başlar. Herkes Ramazan gelmeden önce hazırlık yapamaya başlarlar. Ramazan da normalde okullar yarım günü oluyor. Kızlar ya da kadınlar da dışarıya çok önemli iş olamadan çıkmıyorlar. Çünkü onlar iftar ve sahur için hazırlık yapıyorlar. Ramazan ayında erkekler 5 vakit namazını camide kılmaya çalışıyorlar. İftar sofrasında da çok çeşitli yemekler ve içecekler oluyor. Meyveler de mango, muz, karpuz çok fazla yiyoruz. Yani Ramazan ay bereketli bir ay olduğu için insanlar çok düzenli bir şekilde Ramazan’ı geçiriyor.

YARIN: ASHRAFU MUNGA

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim