Çumra’da meydana gelen ve iz bırakıp unutulmayan olaylardan biriside Çumra tarihinde büyük Çumra yangını diye anılan yangındır. İmkanların kısıtlı ve yangının büyük olması nedeniyle Konya’dan yardım istenmiş ve ancak söndürülebilmiştir. Konya’dan Çumra’ya giden ekiplerin gitmesi ve yoğun uğraşlar vermesi sonucu yangın ancak söndürülebilmiştir.

Dönemin gördü tanıkları olayı şöyle anlatıyor, “1965 yılında Çumra’nın henüz yeni yeni gelişmeye ve şehirleşmeye başladığı bir zamandır. Esnaflar olsun devlet daireleri olsun yeni yeni şekillenmeye ve Çumra’nın şemaili ortaya çıkmaya başlamıştır. Şimdilerde Hükümet Caddesi olarak bildiğimiz cadde Çumra’nın ticaretinin döndüğü ve hayatın şekillendiği merkezdir. Sanayi sitesinin ve kapalı alışveriş merkezlerinin, devlet hizmet binalarının olmadığı dönemlerden bahsediyorum. Hükümet Caddesinde bazı dükkanlar vardı. Bunlar mülkiyeti Mehmet Sayıcı, Abdurrahman Sayıcı ve Süleyman Atçı’ya ait dükkanlardır. Ahşap yapıya sahip binalar ikişer katlı olarak yapılmış alt katları dükkân üst katları hane olarak kullanılmakta idi.

‘KÖMÜRLE ÇALIŞAN ÜTÜ YANGINI KÖRÜKLEDİ’

Hüseyin Çoban’a ait olan terzi dükkanında kalfa olarak çalışan Ahmet Yaşar akşam saat 22:00 sularında kömürle çalışan ütüyü kapatmayı unutarak dükkânı kapatıp gider. Yangın buradan başlar yanmaya ve binalar ahşap olduğu için çok çabuk büyüyüp alevlenir. Çumra Belediyesinin itfaiye aracı olaya yerine gelir fakat arızalı çıktığı için yangına müdahale edemez. Bu arada yangın hızla büyümekte ve etrafa yayılmaktadır. İlçe Jandarma Konya itfaiyesinden yardım talebinde bulunur ve Konya’dan gelen yardımın biraz gecikmesi sebebiyle yangına fazla müdahale edilemez. Burada Belediye Başkanı Ali Çoban’a ait tüccar terzi dükkânı, Hüseyin Çoban’a ait terzi dükkânı, Fotoğraf işi yapan Foto Hasan ve Emine Gönül’e ait fotoğrafçı dükkânı, Mehmet Güleç’e ait manifatura dükkânı ve bu dükkanların üzerlerinde bulunan evler tamamen yanıp kül oldu.

‘YANGINDA CAN KAYBI OLMADI’

Konya’dan gelen yardım ile yangına müdahale edilmeye çalışıldıysa da ancak soğutma çalışması yapılabildi. Yangında en büyük tesellinin can kaybı olmamasıdır. Dükkân yerleri bir yıl içinde mülkiyet sahipleri tarafından yeniden inşa edilerek esnafların hizmetine sunulmuştur. Bu yeniden yapılan dükkanlar Çumra tarihinde beton kullanılarak yapılan ilk binalardır. Bu yangın Çumra tarihine en büyük yangını olarak geçmiştir.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim