Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi olan Karatay Konya Belediyesi ile Novi Grad (Bosna) Belediyesi, Saraybosna’da düzenlenen törenle kardeş şehir protokolü imzaladı.TDBB icra kurulu heyetinin Bosna Hersek ziyareti kapsamında gerçekleşen imza törenine, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Novi Grad Belediye Başkanı Semir Efendiç’in yanı sıra, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü ve TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak katıldı.

‘KONYA İLE BAĞIMIZ VAR’

İmza töreninde konuşan Semir Efendic, “Konya’nın önemli ilçelerinden biriyle kardeş şehir protokolü imzaladık. Konya’nın, Saraybosna ve Bosna Hersek’e bir bağlılığı olduğunu biliyoruz. Aliya İzzetbegoviç Camisi, Haris Silayciç Parkı da bu bağlılığın örneklerindendir” diye konuştu. Konya halkının 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş sırasında Bosna Hersek’e çok destek olduğunu vurgulayan Efendic, söz konusu protokol sayesinde ortak somut projelerin de hayata geçirilmesi temennisinde bulundu.

‘HZ. MEVLANA’NIN ÖĞRETİLERİNİ DİNLİYORUZ’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da çok önemli bir protokole imza attıklarının altını çizerek, Konya ile Bosna Hersek arasında çok ciddi ve güçlü bağların olduğuna dikkat çekti. Kılca, “Tüm Konyalı hemşerilerimizden selam getirdik. Novi Grad belediyesiyle kardeş şehir protokolümüzü imzaladık. Bizler Hz. Mevlana’nın öğretilerini gönül coğrafyamızın her köşesine ulaştırmaya gayret ediyor. Kardeş şehir ilişkisiyle sosyal, kültürel anlamda Novi Grad Belediyemizle kardeşlik ilişkilerini daha perçinlemek için, geliştirmek için gayret edeceğiz, birlikte çalışacağız. Bosna ile Türkiye arasındaki kardeşliği bugün taçlandırmış olduk. Bundan sonraki süreçte de inşallah birlikte yeni projelere imza atmış olacağız” diye konuştu.

‘NOVİ GRAD SON YILLARDA BÜYÜK GELİŞİM GÖSTERDİ’

Novi Grad Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinin bir belediyesidir. Saraybosna şehrini oluşturan dört belediyenin en batısındakisidir. Sırasında 1970'lerde büyük bir genişleme nüfus ve sanayi odaklı ile Saraybosna, hızlı, ekonomik ve kültürel gelişmeyi geçiriyordu. Novi Grad, daha önce kullanılmayan birçok dönümlük arazinin apartmanlarla dolu sosyalist şehir merkezlerine dönüştürüldüğü bu yoğun büyüme döneminin doğrudan bir sonucuydu. Novi Grad belediyesi resmen tanındığında, 18 mahallede yaklaşık 60.000 vatandaşı vardı.1991 nüfus sayımına göre. Novi Grad belediyesinin 136.746 vatandaşı vardı. Bosna Savaşı'nın dört yılı bu sayıyı büyük ölçüde düşürdü. Novi Grad'ın bazı bölümleri saldırganlar tarafından ilk işgal edilenler arasında yer alırken, şehir defalarca havan mermisi yağmuruna tutuldu. Belediyenin 33.517 konut binasının %92'si Saraybosna Kuşatması sırasında hasar gördü. Novi Grad o zamandan beri harika bir iyileşme kaydetti. Belediye genelinde çok sayıda kurşun deliği ve havan mermisi etkisi görülse de genel olarak sağlıklı ve çalışır durumda. Saraybosna'nın en modern parçası olan Novi Grad, Bosmal Şehir Merkezi gibi birçok yeni gelişmeye de zemin hazırlıyor.

‘BALKANLAR HEP GÖNLÜMÜZDE OLACAK’

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) koordinasyonunda, Karatay Belediyesi ile Bosna Hersek’in Teoçak Belediyesi ilede Teoçak’ta düzenlenen törenle kardeş şehir protokolü imzaladı.Törene, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Teoçak Belediye Başkanı Tayib Muminoviç, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Karatay Belediyesi Başkan yardımcıları da katıldı. Protokolün imza töreninde konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Balkanlar’ın kendilerinin gönül coğrafyası olduğuna vurgu yaparak, bu topraklarda kendilerini hiçbir zaman yabancı olarak hissetmediklerini söyledi. Başkan Hasan Kılca, “Bu güzel topraklarda, Bosna Hersek’te olmak hepimiz için büyük bir mutluluk. Bosna Hersek ve Türkiye, tarihi bağları olan kardeş iki ülkedir. Teoçak Belediyemiz ile çok önceden bir protokol hazırlamıştık ancak pandemi dolayısıyla söz konusu protokolümüzü ancak imzalayabiliyoruz. Bizler, milletler olarak zaten kardeştik, bu işbirliği protokolüyle artık Teoçak Belediyesiyle de kardeş belediye oluyoruz. Teoçak Belediyemizle tecrübe ve deneyim paylaşımlarının yanı sıra kültürel, sosyal ve daha pek çok alanda ortak işlere imza atmak istiyoruz. Attığımız bu adımla gönül coğrafyamızla olan bağımızı biraz daha kuvvetlendirmiş oluyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu işbirliğimizi genişleterek devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK GÜZEL İŞLERE İMZA ATACAĞIZ’

Teoçak Belediye Başkanı Tayib Muminoviç de protokolün hayırlı olmasını dileyerek, söz konusu işbirliğiyle iki ülke ve belediye arasındaki bağların güçleneceğini söyledi. Tayib Muminoviç, “Türkiye’den ilk defa bir heyeti şehrimizde ağırlamaktan dolayı mutluyuz. Artık Karatay Belediyesi ile kardeş belediyeyiz. Önümüzdeki günlerde çok güzel işler yapacağız. Her zaman yanımızda olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’ne ve Karatay Belediye Başkanı Sayın Hasan Kılca ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. Tören günün anısına karşılıklı hediyeleşme ve aile fotoğrafı çekilmesiyle tamamlandı.

YARIN: BİTLİS İLE KARATAY

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim