Ankara’daki Seydişehirliler, okumanın ehemmiyetini uzun yıllar evvel anlayıp 1954 yılında ‘Okutma ve Yardım Derneği’ derneği adıyla örgütlenmişler. Dernekçiliği bir fantezi olarak görmeyip canhıraş gayretlerle hem öğrencilere burslar vermiş hem de okullar yaptırmış. Hizmetleri sebebiyle de dönemin Cumhurbaşkanı tarafından plâketle taltif edilmiş. Dernek yetmeyince aynı adla bir de Vakıf kurmuşlar. Okutma Derneğinin duraksamayan serüvenini Dernek Onursal Başkanı ve Vakfın Kurucu Başkanı, Seydişehir Eski Belediye Başkanı Abdülkadir Çat ile konuştuk:

Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği ile Vakıf Onursal Başkanı Abdulkadir Çat’ı tanıyabilir miyiz?

Öncelikle mübarek Ramazan ayı, İslam âlemine, sizlere ve tüm okurlara hayırlara vesile olsun. Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği’nin 1982’den beri yönetim kurullarında görev alıyorum. Vakfında kurucu üyesiyim. Çocukluğum, gençliğim Seydişehir’de geçti. 2009-2014 yılları arasında da Seydişehir Belediye Başkanlığı görevinde bulundum. Bu bakımdan Seydişehir’i çok çok yakından tanıyorum.

Okutma ve Yardım Derneği hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Ünlü şairimiz, hemşehrimiz rahmetli Cemal Oğuz Öcal’ın Seydişehir üzerine yazdığı bir şiiri var. Şöyle diyor şair:

Sorarsanız adı Seydişehir’dir,

Doğduğum yer başka yere benzemez.

Ondan ayrı hayat bana zehirdir,

Doğduğum yer başka yere benzemez.

Yurt edinmiş kendine bu mutlu yeri,

Seyid Harun adlı Horasan eri,

Adı ile anılır o günden beri,

Doğduğum yer başka yere benzemez…

Cemal Oğuz Öcal’ın şiiri devam edip gidiyor. Bu şiirin mısralarını şunun için okudum.  Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği de, doğup büyüdükleri topraklar ile ödeşmenin çabası içinde olan, gönülleri Seydişehir sevgi, özlem ve heyecanı ile dopdolu bir avuç Seydişehirli genç tarafından 1954 yılında Ankara’da kurulmuştur.

Derneğimiz Türkiye’nin en eski kurumsal derneklerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Enis Şanlıoğlu’dur. İlk Dernek Merkezi, Şanlıoğlu’nun Ankara’daki hukuk bürosudur. Dediğim gibi, Seydişehir özlemi ile Seydişehir dışında yaşayan bir avuç genç kurmuştur derneğimizi. Dernek Kurucuları, Enis Şanlıoğlu, Emin Bilge, Rüştü Çileli, Hayrettin Durusoy, Sabahattin Bilge, Emin Güvensoy, Ahmet Ekmekci, Kazım KILCI, Ziya Caner, Emin Çetin, Nuri Özbek, İbrahim Öngöl, Şevki Caner ve Reşat Ağaoğlu’dur. Dernek kurucularından hiç birisi günümüzde yaşamamaktadır, hakkın rahmetine kavuşmuşlardır. Kurucu üyelerin hepsi Seydişehir’in tanınan, sevilen, saygın kişileridir. Ve büyük çoğunluğu üniversite eğitimi de almış, ülke yönetiminde söz sahibi olmuş kimselerdir.

Vakıf fikri ne zaman yürürlüğe girdi?

2000 yılında, derneğin tüm taşınmazları vakfedilerek yine Ankara’da Seydişehir Okutma ve Yardım Vakfı’nı kurduk. Vakıf kurucuları, Rahmetli Enis Şanlıoğlu, Rahmetli Hayrettin Durusoy, Rahmetli Rüştü Çileli, bendeniz, Serdar Ulukan ve Mehmet Emin Erkan’dır. Vakfın amaçları da derneğin amaçları ile aynıdır. Vakıf bizim geleneğimizde vardır. En eski Türkler de bile vakfetmeyi görüyoruz. Derneğin yetmediği durumlarda vakıf, geleneğimizi sürdürsün düşüncesi ile hareket ettik ve bu düşünceyle de vakfımızı kurduk. Prof. Dr. Fuat Köprülü, vakıfların Orta Asya Türk Devletlerindeki varlığından, sonrasında bu uygulamanın Kore ve Japonya’ya yayılmasından belgeleri ile söz eder. Selçuklu, Osmanlı vakıflarından söz etmiyorum bile. Ama vakıf, demek ki bizim genlerimizde var.

Mülkiyetiniz var mı?

Dernek ve Vakıf 1992 yılında satın alınan İzmir 2 Caddesi 46/7 Kızılay, Ankara adresindeki kendi dairesinde hizmet vermektedir.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?

Dernek tüzüğümüzde şöyle diyor; Seydişehirliler arasında manevi bağı güçlendirmek; Üniversitelerimizde maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olan gençlerimize karşılıksız burslar vermek; Şehrimizde okul yaptırmak; Yurt inşa etmek; Mesleki kurslar, konferanslar düzenlemek; Yurt içi ve yurt dışında sportif etkinlikler düzenlemek; Seydişehir’in gelişmesi için, her alanda çaba harcayanlara, yardım yapanlara gereken desteği vermek; Hemşehrilerimiz arasında sosyal alanda birleşip, yardımlaşmayı temin etmek vb. kuruluş amaçları arasındadır.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

2022 itibarıyla Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Hakkı GÖKTEKE yapmaktadır. Kendileri SSK’da yıllarca çalışmış ve emekli olmuşlardır. Yönetim Kurulu Üyeliklerini Dr. Altan Kocaoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Serdar Ulukan, Özgür Karayılan, Cem Leventoğlu yapmaktadır. Dr. Altan Kocaoğlu tıp doktorudur. Dr. Öğr. Üyesi Serdar Ulukan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü öğretim üyesidir. Özgür Karayılan, Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde tıbbi teknisyendir. Cem Leventoğlu ise, emekli banka müdürüdür.

DEVAM EDECEK

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim