Yabancı öğrenciler iyi bir eğitim alabilmek için Türkiye'yi fazlası ile tercih ediyor. Gineli Mamadou Daouda Korka da lise ve üniversite eğitimini Türkiye’de tamamlamak üzere ülkesinden geldi. Lise eğitimini Konya’da Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde tamamlayan Mamadou Daouda Korka üniversite eğitimini ise şimdilerde Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde sürdürüyor.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Mamadou Daouda Korka SOW Gine Konakriliyim. 2016 yılında Türkiye’ye geldim. Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinden 2020’de mezun oldum ve şu an Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisat bölümü ikinci sınıf okumaktayım.

Hayırseverliğiyle örnek oldu Hayırseverliğiyle örnek oldu

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir? Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Eğitim zar zor dilenebildiği Gine’de her bir ferdin yurt dışında eğitim alma hayalı vardır. Çünkü zannediyorlar ki geri kalmamızın nedeni sadece eğitimden kaynaklandığını düşünenler oldukça fazladır. Said Halım Paşa diyor ki insanın hareket yolunu çizen akıl ve bilgisinden daha çok ahlakıdır. Yani ilmi kazanımlarımız ahlakı eksiklerimizi giderebildiğimiz müddetçe faydalı olur. Bundan dolayıdır ki dinden bağımsız bir eğitim ne ailem ne de ben almamı ister. Bununla birlikte bence Konya’da öğrencilere sağlanan imkanları hiçbir şehirde yoktur. Selçuklunun başkenti tarihe damgasını vuran Konya ozanları, şairleri, tarihi eserleri ve ulaşım kolalıyla yaşanası bir şehir. Ben çoğu Gineli arkadaşlarım kazanmak istedikleri bir hak kazanarak Türkiye’ye geldim. Çalışmaktan ve yeni bilgiler edinmekten vazgeçersem benimle birlikte sınava giren arkadaşlarımın hakkına girmiş olurum. Amacım bir diploma ve iş sahibi olmak değil. Buradan alacağım diploma ulaşmak istediğim hedefler için sadece bir araçtır. Herkes gibi ben de Gine’de barış istiyorum kuvvetin, zulmün, sömürünün değil; hakkın, adaletin ve kardeşliğin hakim olmasını istiyorum. Buradan söz dinleyen değil, sözü dinlenen; önü alınan önder halkımın menfaatlerine koruyan bir birey olarak ülkeme döneceğim. İnşallah Yurt dışında iyi eğitim aldığı halde ülkesindeki iş olanakları yeterli bulamayıp ülkesine dönemeyen pek çok arkadaşlarımız var. Yabancı ülkelerde olan yurttaşlarımız oldukları ülkelerin menfaatlerine göre yetiştirilirken, biz burada devlet nedir, millet nedir, bayrak nedir, birlik ve beraberlik nedir ve en mühimi ümmet bilinci öğretilmektedir.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Gine Afrika’nın batısında yer almaktadır. Başkenti Konakri. Atlas okyanusu kenarında bir liman şehridir. Fransız işgali döneminde 1893’te başkent ilan edildi. 1958’de gelen bağımsızlık sonrasında Konakri başkent olarak kalmıştır. Gine birbirinden farklı dört coğrafi bölgesi vardır ve her bölgenin kendine has kültürü vardır. 13 milyonu aşan genç potansiyelli nüfusun büyük bölümünü başkente yaşamaktadır. Gine’de 15’ten fazla farklı etnik kökenli grup bir arada yaşıyor. Halkın yüzde 40’ını Fulbeler, yüzde 30’unu Malinkeler yüzde 20’sini de Susulardan oluşuyor. Ayrıca Kissiler, Gerseler, Lomalar ve Kpelleler gibi küçük etnik gruplar da kırsal kesimlerde yaşamını devam ediyor. Gine’de Dini kurallara çok önem verilmektedir. Ülkede kadınların açık veya parlak giysiler, erkeklerin ise şort tarzı kısa giysiler giymesi veya halka açık alanlarda alkol alınması hoş karşılanmaz. Gine nüfusunun yüzde 85’i Müslümanlardan oluşuyor. Pek çok etkileyici cami ve türbe bulunan Gine’de dini bayramlar da coşkuyla kutlanıyor. Gine’nin yöresel mutfağında çoğunlukla taze deniz ürünleri, inek eti, sebze, pilav yemekleri sofraları süslüyor

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye Osmanlı devletinin bir meyvesidir. Meyveyi biriler tarafından yenilmiş olabilir fakat o meyvenin çekirdeği, yeri ve zamanı geldiğinde toprağa atar ve yeniden tüm mazlumları gölgesine toplar. Osmanlı devletinin yıkılışından bu yana mazlumları sahipsizdi. Müslüman ülkeleri yıllardır kıtı kıtır doğranıyor hangi ülkenin sesi çıkıyor? Onlara kim savunuyor? Tabi ki Türkiye. Eğitimde bazı ülkeler kendilerini birinci sırada koysalar da benim için Böyle bir ülkede yaşamak dahi bir eğitimdir. Bize verilen nimetlerin kıymetlerini bilmemeyi Allah’a sığınırım

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Ramazan’a son bir hafta kala halkın kendi imkanlarıyla camileri temizlerler ve halıları yıkarlar. O hafta içerisinde maddi imkanı olmayanları tespit edilip yardım edilir. Her ramazan ihtilaflı bir şekilde başlar çünkü her şehrin kendi imamlarına güvenmektedir. İftarlar ramazan boyunca toplu bir şekilde yapılır. Köyde ise köyün en yaşlı kişinin evinde iftar yapılır, şehirdeyse mahallenin en geniş bahçe sahibinde iftar yapılır. Ve genellikle insanlar orucunu açıp akşam namazından soran iftar yapılır. Ve teravih namazlarda her cami kendi programını izler. Bazı camilerde hatimle kılarken bazıları kısa sürre ya da ayetlerle kılar. Gine’de evlerin müstakil olması hasebiyle salonları geniş olur o sebeple bazı gençler bir araya gelerek geniş bir salonda teravi namazını kılarlar. Ve hepsinden de sekiz rekât kılınır.

YARIN: MUHAMMED BARRY

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim